Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Procesor Nvidia Denver prý nabral zpoždění, můžete si jej však vyrobit doma

Nvidia Tegra
O projektu Denver, jak Nvidia nazývá údajně výkonný osmijádrový ARM procesor s integrovaným GPU, jsme si psali nejednou. Naposledy tomu bylo v červenci, kdy se zdálo, že na tape-out první revize dojde již během této zimy. Aktuální zprávy VR-Zone ale již tak optimistické nejsou…

Kapitoly článků

1.  Rozporuplné informace

Předem je třeba říct, že detailů o projektu je známých jen velmi málo a oficiálních informací naprosté minimum. Cesta Denveru oproti původnímu plánu prodělala řadu změn a jelikož jde o poměrně atypickou záležitost, nepomůže nám ani dedukce a analogie, která se v případě běžného hardwaru dá poměrně úspěšně použít pro odhad doby vývoje konkrétního produktu.

Ale shrňme si to nejdřív pěkně popořádku. Vše začalo roku 2006, když Nvidia kvůli vývoji vlastního x86 kompatibilního procesoru pohltila firmu Stexar. První záměr spočíval v přípravě podobného typu procesoru, jaký měla ve svém arzenálu Transmeta (zanikla roku 2009, v lednu byla pohlcena Novaforou, která sama v srpnu téhož roku ukončila činnost).

Nvidia Gary Brown, Jen Hsun Huang, Darrell Boggs
Stexar vznikl odchodem skupiny inženýru ze společnosti Intel, Darrell Boggs (vpravo),
šéfinženýr společnosti, byl ještě pod křídly Intelu zodpovědný za architekturu Netburst

S nástupem ARM architektury do mobilních telefonů ale Nvidia původního vývoje zanechala, protože ARM vnímala jako schůdnější a efektivnější řešení (snad kvůli tomu, že nebude třeba řešit případné spory kvůli x86 kompatibilitě a také proto, že i pro ARM platformu bude díky mobilním zařízením poměrně rozsáhlá softwarová základna).

Tím se ale procesor zdržel, vše se rozběhlo od úplného začátku. Letos v červenci přišel server Guru 3D s novinkou, že Nvidia chystá na prosinec tape-out první revize čipu. Ve světle nových informací z VR-Zone to ale nedává příliš smysl. Podívejme se nejdříve na starší roadmapu platformy Tegra:

Tegra Roadmap 2011 - 2014

Ne že by nám sama o sobě dala odpověď na základní otázku Života, Vesmíru a vůbec, ale v kombinaci s aktuálnější verzí a informací VR-Zone, že prvním vtělením Denveru bude Stark, nám už něco naznačí…

Nvidia Tegra roadmap Kal-El Wayne Grey 2011 2012 2013

Nejprve si můžeme všimnout, že současný Kal-El nahradí v příštím roce Kal-El+, což podle všeho bude 28nm procesem zmenšená verze čipu. Dále vidíme, že Wayne tím byl posunutý dále a prakticky se z něj stal produkt roku 2013 (více v článku: Plány s Tegrou, aneb co je Nvidia Kal-El+, Wayne a Grey). Protože si nemyslíme, že by Nvidia vydávala dvě generace Tegra procesorů během doby kratší než 6 měsíců, znamenalo by to, že Logan byl buď rovněž posunutý dál, případně zrušený. Jelikož podle zdroje VR-Zone přijde Stark na samém konci roku 2014, jeví se jako pravděpodobnější, že Logan se jen posunul na přelom rok 2013/2014.

Pak ale cosi nesedí ve starších informacích Guru 3D. Podle těch již proběhl tape-out Wayna (to je v pořádku) a v současnosti by mělo dojít na tape-out Denveru/Starku. Co je nezvyklé: tape-out produktu chystaného na přelom let 2014/2015 by proběhl již na přelomu let 2011/2012? Krom toho nedává smysl, proč by se tři roky vzdálený Denver dostal do křemíkové podoby dříve než 18-24 měsíců vzdálený Logan.

Co to vše znamená: Některé ze zásadních informací, se kterými přišlo Guru 3D a VR-Zone, mohou být chybné. Obraz, který dávají dohromady, totiž připomíná to, co by vzniklo složením dvou různých krabic puzzle do jednoho obrázku :-). Můžeme jen hádat, která z informací neodpovídá realitě - buďto čip, jehož tape-out právě probíhá, není Denver, nebo Denver přijde dříve než na přelomu roku 2014/2015, jak se předpokládá, nebo DenverStark.

Na jednu stranu je nám líto, že vám nemůžeme dát jednoznačnější odpověď, na druhou stranu jsme rádi, že se nám podařilo zachytit určitou nesrovnalost - počítejte tedy s tím, že i dosavadní kusé informace mohou být ještě děravější, než se na první pohled zdají :-). Nakonec pro vás máme menší bonus…

Zdroje: 
Kapitoly článků
1.  Rozporuplné informace

Diskuse ke článku Procesor Nvidia Denver prý nabral zpoždění, můžete si jej však vyrobit doma

Čtvrtek, 15 Prosinec 2011 - 10:54 | JVc | to nesmis natahovat na vysku, to musis zmacknout...
Čtvrtek, 15 Prosinec 2011 - 10:40 | no-X | Musí to být právě Fermi. Podle slov Nvidie je to...
Čtvrtek, 15 Prosinec 2011 - 06:31 | Alexandra Stanovska | Jak to naťahujete na výšku??? Ja už som zničila...
Středa, 14 Prosinec 2011 - 19:45 | vindicator5 | Tak jsem autora podcenil. Tenhle "postřeh...
Středa, 14 Prosinec 2011 - 16:51 | sumix | Připojuju se, je prostě vidět, že kromě typických...
Středa, 14 Prosinec 2011 - 16:51 | vindicator5 | Dobrý postřeh. Tomu říkám investigativní přístup.
Středa, 14 Prosinec 2011 - 16:12 | mman | tak sa mi to konečne podarilo zapojiť do SLI......
Středa, 14 Prosinec 2011 - 16:03 | TyNyT | No jistě. Ušetřili náklady za údržbáře s...
Středa, 14 Prosinec 2011 - 13:55 | no-X | Děkujeme :-)
Středa, 14 Prosinec 2011 - 13:03 | Karáš Svorka | Zkoušel jsem to udělat z PentiaPRO, ale to...

Zobrazit diskusi