Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Prokurátor stáhl žalobu na moddera Xboxu

Xbox 360 licensed logo
Před koncem října jsme vám přinesli zprávičku o tom, že 28letý Matthew Crippen z Jižní Kalifornie stane 30. listopadu před soudem kvůli tomu, že nabízel „mod-čipování“ herní konzole Xbox360 (tedy nabízel její „odemknutí“, aby na ní mohl majitel provozovat i kopie her, případně vlastní aplikace). Případ je navíc důležitý z toho důvodu, že jde o první takový v USA, kde se hodně hraje na precedentní právo a právě výsledek této žaloby by mohl být velmi významným v dalších podobných situacích. Americká Knihovna Kongresu sice udělila výjimku tzv. „jailbreakování“ chytrých telefonů, herní konzole však do svého reportu nezahrnula. Právní zástupce Matthewa Crippena chtěl coby svědka povolat Andrewa „Bunnieho“ Huanga, autora knihy „Hacking the Xbox: An Introduction to Reverse Engineering“, jenže federální prokuratura tomu chtěla zabránit. Ve středu 1. prosince se nicméně u soudu odehrálo něco, co by čekal málokdo a i prokurátor nejspíše zůstal sedět se spadlou čelistí. Soudce Philip Gutierrez jej totiž v podstatě seřval na tři doby…

Jedna z prvních věcí, kterou ze sebe soudce vysoukal, byla, že má o tomto vládním případu pochybnosti. „Skutečně nechápu, proč jsme se zde dnes sešli,“ ozvalo se zpoza lavice, kde soudce seděl. Philip Gutierrez hned na začátku vytkl federální prokuratuře prakticky vše, od údajného nezákonného jednání vládního svědka až po návrhy, které měly poškodit žalovanou stranu (možná šlo právě o zamítnutí svědectví Andrewa Huanga).

Matthew Crippen (autor: David Kravets / Wired.com)Soudci se nelíbilo, že žalující strana si chtěla vzít do případu svědky, kteří sami mohli porušit zákon. Jedním z nich měl být Tony Rosario z Entertainment Software Association, který tajně nahrával, jak u něho na objednávku Matthew Crippen upravuje Xbox, což je hodnoceno jako porušení kalifornského zákona na ochranu soukromí. Druhým svědkem měl být Ken McGrail z Microsoftu, který se zabývá bezpečností. McGrail připustil, že dříve (ještě na kolejích) sám prováděl modifikování Xbox konzolí (což je na druhou stranu celkem logické – bezpečnostní expert, který ví, jak se hledá zranitelnost, je rozhodně osobou na svém místě).

Co je však zajímavé, je, že tentýž soudce ještě před tím (23. listopadu) rozhodl, že Matthew Crippen se nesmí bránit odkazem na tzv. „fair-use“ klauzuli DMCA. Právník Matthewa Crippena jej chtěl bránit právě tím, že úprava Xboxu umožňuje „fair-use“, tedy v tomto případě nejen hraní pirátských kopií her, ale také kopií legálních (záložních) a provoz vlastních aplikací. Philip Gutierrez v rozhodnutí z 23. listopadu uvedl, že obcházení technologických prostředků určených ke správě přístupu k autorsky chráněným dílům je trestné bez ohledu na to, zda existuje důkaz, že bylo takové obcházení použito k napomáhání pirátství.

O týden a den později však soudce zřejmě změnil názor (možná se dovzdělal) a zeptal se žalobce: „Jediná možnost, jak hrát zkopírované hry, je obejít ochranu. A co záložní kopie her a hry vlastní (homebrewed)?“ Otázka na „fair-use“ přišla právě v momentě, kdy žalobce Allen Chiu navrhoval zamítnutí zjišťování, zda Crippen porušoval zákon vědomě. Jenže samotný vládní manuál o zločinech ve vztahu k DMCA z roku 1998 říká, že aby se o porušení zákona jednalo, musí si jej být obžalovaný vědom. „První trestní řízení tohoto typu po dvanácti letech existence zákona a najednou mi tu v rozporu s vaším vlastním manuálem říkáte, že neznalost zákona neomlouvá?“, hulákal soudce na prokurátora. „Ani jste nepřišli s žádným kompromisem. Připadá mi to, že s vámi vůbec nemohu hovořit o vážnosti toho, oč tu běží.“ Soudce se rozohnil natolik, že to bylo slyšet i v jiných částech soudní budovy, načež se několik dalších prokurátorů a obhájců přišlo na balkón podívat, co se to tam děje. Soud skončil tím, že se vyděšený Allen Chiu omluvil a soudce případ odročil.

Další den však přišlo překvapení. Prokurátor Chiu měl ještě jedno eso v rukávu, které poněkud zapomněl patřičně zavést do dokumentace. Agent Tony Rosario z Entertainment Software Association, který si Crippena objednal a bez jeho vědomí nahrál, totiž u soudu navíc ještě řekl, že Crippen strčil do konzole pirátskou kopii hry, aby vyzkoušel, zda úprava funguje. V Rosariově zprávě, ani místopřísežném prohlášení však tento detail nefiguroval a Crippenův obhájce uspěl s námitkou nebráni takového důkazu v potaz. Allen Chiu se vymlouval, že se o této skutečnosti od Rosaria dozvěděl krátce před soudem a nestihl tedy informovat žalovanou stranu. Nakonec ale sám celý případ stáhl se zdůvodněním, že v žalobě jsou chyby.

Zdroje: 

Wired (1, 2, 3)

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Prokurátor stáhl žalobu na moddera Xboxu

Pondělí, 6 Prosinec 2010 - 12:55 | CCblue | A mám ten dojem, že je v tom i dost podstatný...
Pondělí, 6 Prosinec 2010 - 11:44 | nereus | Tak tak. Svine su to vychcane. Ked nemozu vyhrat...
Pondělí, 6 Prosinec 2010 - 09:00 | RoPo | Soudce stahovat žalobu nemůže - ten ji může jen...
Pondělí, 6 Prosinec 2010 - 08:50 | Ondar | To to docela slušně zmatlali :)
Pondělí, 6 Prosinec 2010 - 07:08 | sa bo | Ještě jednou si přečti poslední odstavec.
Pondělí, 6 Prosinec 2010 - 06:04 | Derryk | Nadpis: "Prokurátor stáhl žalobu na moddera...
Pondělí, 6 Prosinec 2010 - 02:01 | Solitary | No me by hlavne zajimalo jak ten typek poznal...
Pondělí, 6 Prosinec 2010 - 01:52 | Xspy | Kdyby obžalobu nestáhl , tak by celé USA vědělo...

Zobrazit diskusi