Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Rambus přišel o patenty, pro které se soudil s Nvidií a HP

Nvidia Rambus logo
Spor mezi Nvidií a Rambusem patří k těm vleklejším, trvá již řadu let a jeho komplexnější shrnutí by samo o sobě vydalo přinejmenším na samostatný článek (pokud se podíváte na výčet nejzásadnějších událostí pod novinkou, asi pochopíte, kam tím narážíme). V dlouhé tahanici má dočasně navrch ten, pak zase onen, mezitím Rambus soudně napadne někoho dalšího, nebo někdo ze starších soupeřů sebere síly na protiútok, ale ať dílčí bitvy dopadají jakkoli, mají pramalý vliv na dlouhodobé události. Celá situace proto spíš než právní spor připomíná nekonečnou telenovelu à la Tak jde čas…

Rambus patří k firmám moderní doby, které nic nenakupují, nic nevyrábějí a jejichž stávající hodnota závisí pouze na tom, s kým se soudí, jak se spor vyvíjí a za kolik porušených patentů byl který subjekt žalovaný. Tentokrát ale akcie asi nahoru nepůjdou a Rambus možná i na čas přestane pouštět strach, protože přišel o dva ze svých klíčových patentů, za jejichž „porušení“ se soudil mimo jiné s Nvidií a HP. Zasáhl totiž Úřad pro patenty a ochranné známky ve Spojených státech (U.S. Patent and Trademark Office), který dva klíčové - tzv. Barth I - patenty odstřelil jako neplatné na území USA. To ale ještě nemusí být definitivní.

Nejprve ITC (komise pro mezinárodní obchod) v červenci 2010 rozhodla, že Nvidia a HP porušují tři patenty Rambusu (z čehož dva jsou ty výše zmíněné). Nvidia se Rambusem dohodla na řešení, ale letos počátkem září úřad pro patenty oznámil, že ruší platnost dvou z patentů, což by mohlo docela zamíchat kartami. Zbývá poslední možnost, která by mohla rozhodnutí zmíněného úřadu zrušit a to je odvolání u specializovaného odvolacího soudu (U.S. Court of Appeals for the Federal Circuit). Rambus prohlásil, že hodlá své duševní vlastnictví bránit, což by znamenalo, že se finálního verdiktu dočkáme v řádu měsíců.

Kromě HP a Nvidie měli se zmíněnou dvojicí patentů co k dočinění ještě Broadcom, STMicro, Mediatek a řada dalších společností, které rovněž byly zažalované za porušení šesti patentů, mezi něž patřily oba zmíněné. Mimo to stále běží soud s Micronem a Hynixem, které Rambus viní z komerčního neúspěchu svých technologií. Tím údajně přišel o $4 miliardy, které se nyní snaží právní cestou dostat zpět.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Rambus přišel o patenty, pro které se soudil s Nvidií a HP

Čtvrtek, 15 Září 2011 - 21:39 | Hkr ptr | Pěkné :)

Zobrazit diskusi