Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Rambus prohrává starý spor z počátků boje DRAM × RDRAM

Rambus logo
Na jedné straně stojí názor, že Rambus se kdysi dávno zachoval nečestně při prapůvodní standardizaci DRAM pamětí, kde vlastní několik klíčových patentů, na straně druhé je tu vždy opoziční názor Rambusu, že byl společnými silami výrobců DRAM následně vyšachován se svými RDRAM ze hry extrémním snižováním cen DRAM. Právě toho druhého se týká aktuální soudní pře Rambusu s firmami Hynix a Micron, ale dnes se podrobně podíváme i na celou historii Rambusu a jakou roli hrál při vytváření JEDEC standardů DRAM pamětí …

Kapitoly článků

1.  Spor o předražování, které zabilo RIMM (RDRAM)
RDRAM (zdroj: http://zh.wikipedia.org/wiki/File:RDRAM-und-sein-CRIMM.jpg)

Hynix Semiconductor a Micron Technology (a další) se dle Rambusu v závěru 90. let "spikli" a záměrně upravovali ceny pamětí tak, aby zabránily RDRAM stát se průmyslovým standardem. Zkrátka a dobře nasazovali u RDRAM tak vysoké ceny (a současně drželi nízko ceny DDR SDRAM), že se nakonec prosadily paměti typu DRAM a Rambus tak z hlediska množství peněz, které mu tečou z poplatků za licence/patenty jím v oblasti pamětí vlastněné, značně tratí. Zhruba takto znějící žalobu podal Rambus u soudu v San Franciscu a právě tuto žalobu mu nyní porota zamítla.

Steve Appleton z Micronu si pochopitelně rozsudek pochvaluje, porota dle něj správně zvážila předložené důkazy, dle kterých byla žaloba nepodložená a Micron v inkriminované době jednal v souladu se zákony. Micron u soudu předložil důkazy ukazující, že v případě RDRAM šlo o chyby v designu, vysoké výrobní náklady a další faktory, které v součtu spolu s obchodními praktikami Rambusu byly důsledkem nepřijetí RDRAM trhem. Porota se shodla s argumenty obhajoby Hynixu a Micronu ve všech bodech.

Rambus slovy svého presidenta a CEO Harolda Hughese je verdiktem zklamán. Nesouhlasí s několika soudními rozhodnutími v tomto sporu a hodlá se odvolat.

Celá kauza se vleče už 7 let…

Tagy: 
Zdroje: 
Kapitoly článků
1.  Spor o předražování, které zabilo RIMM (RDRAM)

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Rambus prohrává starý spor z počátků boje DRAM × RDRAM

Sobota, 26 Listopad 2011 - 07:03 | Derryk | "nezákonnou konspiraci zaměřenou na zabití...
Čtvrtek, 24 Listopad 2011 - 14:37 | Izak | A nutno dodat, ze patentovano ma to, ze z 1...
Čtvrtek, 24 Listopad 2011 - 11:06 | Vejr-71 | Pekne, jak tu litaji cifry o nahradach. Jen mi...
Čtvrtek, 24 Listopad 2011 - 10:46 | Chupas | hezkej clanek. necht se spoji vsechny pametove...

Zobrazit diskusi