Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

RawTherapee 3.0.0 je zde se spoustou novinek

Raw Therapee 3.0.0, úprava fotky
Od doby, kdy počátkem loňského roku došlo k otevření zdrojového kódu RawTherapee a oznámení vývoje verze 3.0.0, uběhlo opravdu hodně vody. Nyní již open-source projekt ale nespal na vavřínech, naopak tvůrci pilně pracovali a tak zde máme čerstvé finální vydání nesoucí se v duchu doslova brutálního zrychlení oproti dosavadní stabilní verzi 2.4.1 a také řady novinek…
Raw Therapee 3.0.0, náhledy

Nejprve si vyjmenujme to podstatné. Program má zcela inovované jádro. Srdcem je pochopitelně i nadále program dcraw. Kolem něj ale stojí další prvky včetně nového mocného nástroje pro saturaci, odstín a další úpravy, rozhraní je plně uzpůsobeno pro dvoumonitorový provoz, inovace a vylepšení se dočkal i nástroj pro automatické/manuální odstranění chromatické aberace a pre i post- demosaicing, odstranění fialových okrajů na objektech, automatické vyvážení bílé konečně ignoruje přepaly, je zde filtr pro korekci mrtvých či "horkých" (trvale svítících) pixelů snímače, posuvník pro nastavení expozice má větší rozsah, lépe lze kompenzovat přepaly, či naopak vytahovat věci z podexponovaných částí (síla filtru, mezní hodnota).

Celkově se výrazně, opravdu výrazně zvýšila rychlost běhu programu od počítání jednotlivých úprav RAWu, přes generování náhledů až po exporty. Ošetřena je valná spousta chyb z řady 2.x, jistě také potěší, že třeba fronta úloh (exporty RAWů) se automaticky ukládá pro případ pádu programu.

Raw Therapee 3.0.0, dávkový export

Nyní si v rychlosti ukažme nastavení programu. Pokud bude "vhodná konstelace hvězd" (rozumějte: elementálové nám budou nakloněni), tak se v blízké budoucnosti podíváme RawTherapee 3.0.0 na zoubek trochu podrobněji, protože jej považujeme za jednoho z těch opravdu zajímavých konkurentů placeným aplikacím (dalším takovým je třeba Darktable).

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku RawTherapee 3.0.0 je zde se spoustou novinek

Žádné komentáře.