Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Rayqual uvádí adaptéry SLR objektivů pro bezzrcadlovky s úchytem pro stativ

Rayqual adaptéry
Jednou ze slabin, kterou bezzrcadlové systémy oproti zrcadlovkám trpí, je značně omezený výběr nativní optiky, který je daný především jejich velmi krátkou existencí. Co si budeme povídat, třeba takové objektivy pro Pentax bajonet, které se začaly vyrábět bezmála před 40 lety, lze používat i na nejnovějších tělech. Cenové ani ohniskové rozpětí produktů 4 dekád nemohou nové systémy během pár let dorovnat a právě toho využívají výrobci, kteří nabízejí redukce na rozšířenější systémy. Jedním z nich je i japonský Rayqual…

…který přišel s novou řadou redukcí s úchytem pro stativ. Bezzrcadlovky jsou obvykle malá a relativně lehká těla, takže při použití starších objektivů (obvykle designovaných pro kinofilmový formát 36×24 a minimálně 2× delší registrovou vzdálenost) dochází k posunu těžiště až příliš dopředu. Použití úchytu v těle aparátu by pak mohlo vést ke značenému namáhání nebo i poškození, a tak podobná úprava může přijít značně vhod.

Na výběr jsou adaptéry pro těla micro 4/3 (Olympus, Panasonic) a Sony NEX na objektivy systémů M42, Nikon F, Leica R, Olympus OM, Canon FD a Pentax K. Je však třeba připomenout, že podle slov výrobce neumožňuje adaptér Nikon F a Pentax K ovládání clony (což zrovna v případě Pentaxu nebude asi až takový problém, zvlášť u kvalitnějších objektivů, které obvykle nabízejí plně manuální nastavení clony).

Rayqual exakta adaptéry

Mimo zmíněných novinek má Rayqual v nabídce i další zajímavosti, například adaptéry pro systém Exakta. To je sice starší záležitost a nabídka optiky pro tento systém nedosahovala takového rozsahu, jako třeba rozšířenější M42 závit, na druhou stranu ale totožné objektivy s exaktovým bajonetem stojí výrazně méně - až na výjimky jsou totiž na moderních zrcadlovkách kvůli registrové vzdálenosti nepoužitelné, takže o ně doposud nebyl přílišný zájem.

Diskuse ke článku Rayqual uvádí adaptéry SLR objektivů pro bezzrcadlovky s úchytem pro stativ

Pondělí, 12 Září 2011 - 19:40 | David Ježek | já k tomu jen dodám, že svého času jsme (ještě za...
Pondělí, 12 Září 2011 - 16:36 | J D | aktuální četnost článků o fototechnice mě vůbec...
Pondělí, 12 Září 2011 - 16:32 | no-X | Čtenost i hodnocení novinek o fototechnice jsou...
Pondělí, 12 Září 2011 - 14:08 | Lips Tulian | Co takhle s tímhle článkem na Digimanii .. nebo...

Zobrazit diskusi