Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Renesas uvádí 6,0Gbit/s SATA to USB 3.0 bridge s podporou UASP

Renesas µPD720230
Čipů umožňujících na USB 3.0 sběrnici provozovat SATA zařízení přes UASP (USB Attached SCSI Protocol) sice na trhu několik najdete, ale „díky“ zatížení licenčními poplatky by se taková řešení dala spočítat na prstech jedné ruky po menším střetu s cirkulárkou. Nyní Renesas Electronics uvádí čip, který se hrdě hlásí nejen k podpoře UASP, ale rovnou i k 6Gbitovému SATA na straně úložiště…

Předně: Renesas slibuje uvedení čipu µPD720230 na říjen tohoto roku. Na předvánočním trhu (při štěstí, jinak až po Novém roce) bychom se tedy mohli dočkat mimo jiné třeba zajímavých externích boxů pro HDD/SSD, která budou rychlostně omezena prakticky jen povedeností implementace UASP v celém systému. Renesas v tiskovce zmiňuje rychlost 370 MB/s (prý ověřováno v ATTO Disk Benchmark 2.46). Kromě něj nabízí SATA 6.0Gbit/s – USB 3.0 převodník jen ASMedia, takže na trhu je spíše převis poptávky než nabídky. Renesas bude schopen trh zásobit až půl miliónem těchto čipů měsíčně, a to při ceně 3,0 až 3,5 dolaru za kus.

Nyní krátce k tématu UASP licencí. Jak jistě víte, tento rychlejší protokol (USB Attached SCSI Protocol) neimplementuje snad žádné běžně dostupné USB 3.0 zařízení či řadič z jednoho prostého důvodu: UASP není otevřený bezplatný standard, ale platí se za něj licenční poplatky. Soudě dle vyznění tiskové zprávy je žábou na prameni právě Renesas, který nabízí k licencování balík UASP protokolu s čipem µPD720230 všem výrobcům, kteří mají o "SATA3-USB3" zařízení zájem. Již dosáhl licenční dohody s japonskou firmou Media Logic a UASP ovladač Renesasu také funguje s čipsety AMD řad A70M a A75, a to díky úzké spoluprací s AMD, která pokračuje i nad budoucími čipsety.

Zajímavé je, že ke stejnému zjištění jako my ohledně UASP nezávisle na nás nedávno došla i redakce VR-Zone ve svém testu sedmi USB 3.0 řadičů (který dopadl tak, že nemá jasného vítěze, protože rozdíly jsou v praxi zanedbatelné a závisí na řadě faktorů) a též se zděsila, že vlastně UASP na trhu prakticky není právě kvůli licencím.

S největší pravděpodobností to dopadne tak, že UASP se rozšíří až s příchodem Windows 8, kde už jsou nativní obecné USB 3.0 ovladače včetně UASP, takže nebude potřeba ovladač dodavatele koncového zařízení, přičemž u těch řešení, které se (byť velmi opatrně) k UASP dnes hlásí, je to zatím „každý pes jiná ves“ (ovladače jsou speciální a navzájem nekompatibilní, což dělá z UASP rozumným způsobem „neuchopitelnou“ věc).

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Renesas uvádí 6,0Gbit/s SATA to USB 3.0 bridge s podporou UASP

Úterý, 30 Srpen 2011 - 15:24 | Ludek Jelinek | ".... spočítat na prstech jedné ruky po...

Zobrazit diskusi