Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Rozhovor s OCZ: jak to bylo, je a bude se zdroji PC Power Cooling

PC Power & Cooling Turbo-Cool 1KW
Firmu OCZ asi netřeba představovat, stejně jako známou americkou společnost, nyní dceřinku OCZ, PC Power & Cooling, známou vynikajícími konzervativními zdroji. Před několika dny měl možnost současného senior vicepresidenta OCZ vyzpovídat server jonnyguru, jehož doménou jsou právě napájecí zdroje a z rozhovoru vzešlo několik vskutku zajímavých informací…

Zmíněný Steve Lee z OCZ dříve pracoval několik let v Corsairu právě v divizi napájecích zdrojů, ještě předtím pracoval třeba v Abitu.

Z historického hlediska připomeňme špičkové zdroje PC Power & Cooling Turbo-Cool a Silencer, přehled osmi mýtů o napájecích zdrojích sepsaných touto firmou a také moment, kdy OCZ tuto společnost koupila, aby následně došlo ke zvláštnímu utlumení výroby zdrojů Turbo-Cool/Silencer.

Odkoupení PC Power & Cooling

Doug Dodson (CEO PC P&C) a Ryan Petersen (CEO OCZ)

Steve se v odpovědi na výše uvedená ožehavá témata kolem PC P&C zmínil, že tato firma měla a má velmi loajální zákaznickou základnu a tak byla pro OCZ jakákoli změna logicky výzvou. Každý nový produkt v PC P&C musel plnit firemní ideály (zde asi Steve naráží na osm mýtů), takže během vývoje produktů často docházelo k rozjezdu a následovném zastavení projektu, místo toho, aby byly zdroje uváděny na trh a vznikaly tak nemalé časové mezery mezi jednotlivými generacemi.

Každopádně původní tým inženýrů z PC P&C je nedotčen a máme se prý od nich na co těšit. OCZ hodlá zachovat pod touto značkou jak pověstnou kvalitu, tak zákaznickou podporu. Steve nemohl upřesnit detaily, v budoucnu však máme čekat nové produkty s nadále špičkovou kvalitou, ale také vlastnostmi, které dosud PC P&C svým zdrojům nedala.

PC Power & Cooling Silencer 760W PC Power&Cooling Silencer Mk II 950W

Když byly v roce 2010 uvedeny zdroje PC Power & Cooling Silencer Mk II, došlo k porušení řady mýtů, tedy narušení zmíněných firemních ideálů. Speciálně 135mm ventilátor namísto klasického 80mm je něco, proti čemu zakladatel a šéf PC P&C, Doug Dodson, léta bojoval. Až loňský návrat "klasických Silencerů" o výkonech 760 a 910 W byl něčím, co zase vody zklidnilo, ale jonnyguru se stejně zeptal, jestli tato hlavní mantra (80mm ventilátor a žádné odpojitelné kabely) bude nadále držena. Pokud ne, co se změní.

Steve nepopřel, že mnoho z Dougových myšlenek bylo v průběhu let potvrzeno, na druhou stranu technologie se stále vyvíjí, kvalita a výkony komponent též a řada z toho, co nás u zdrojů trápilo v minulosti (a co mýty zohledňují), již dnes nepředstavuje problém. Steve sám věří v modulární design a nové generace komponent a lepší průtok vzduchu tvořený velkým ventilátorem. Nunto dát Stevovi za pravdu, dnes již není problém mít extrémně výkonné zdroje s velkým ventilátorem díky DC-DC částem a vysoce účinným komponentám, které zdroje posouvají k 80Plus Gold či dokonce Platinum certifikacích, o více než 10 procentních bodů v účinnosti výše než čím disponovaly zdroje Silencer se základní 80Plus certifikací.

Speciality zdrojů Turbo-Cool

PC Power&Cooling Silencer 750W: testovací report

Jednou z vynikajících věcí na profi řade Turbo-Cool, byla možnost nechat si při výrobě do svého modelu napájet specifické konektory a kabely atypických délek plus i nám známý testovací report přibalovaný ke každému vyrobenému kusu (u nás k 750W Silenceru). Toto OCZ stopla s řadou Turbo-Cool, žádný jiný výrobce nic takového nenabízí. Steve však poznamenává, že zdroje Turbo-Cool jsou stále k dispozici na webu PC Power & Cooling a také je lze vidět na OCZenterprise.com. Nalijme mu však čistého vína, v době, kdy vznikal náš článek o ukončení produkce zdrojů PC Power& Cooling, tak opravdu nebylo možné zdroje Turbo-Cool na firemním webu zakoupit, byly vedeny pouze jako ukončené produkty. Možná tak OCZ měla od té doby nemalý negativní ohlas od zákazníků původní PC P&C a obrátila.

Možnost zákaznických modifikací zdrojů je nadále u OCZ zachována, ve firmě je i stejný tým starající se o modifikace zdrojů pro potřeby komerční sféry.

...

Nám nezbývá než divizi PC P&C ve firmě OCZ popřát nadále sílu k boji s levnými nekvalitními zdroji a poblahopřát ke znovuzrození. Budeme velmi zvědavi na příští generace zdrojů Silencer a Turbo-Cool, nicméně v tuto chvíli asi nikdo neví, kdy přijdou na trh.

Galerie ke článku

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Rozhovor s OCZ: jak to bylo, je a bude se zdroji PC Power Cooling

Čtvrtek, 16 Červen 2011 - 10:36 | Archvile | Alebo "konzervativní zdroj" je možno...
Čtvrtek, 16 Červen 2011 - 09:16 | MACHINA | jen pro upřesnění: "konzervativní"...
Čtvrtek, 16 Červen 2011 - 08:36 | kkkk | 500-1kW zdroj s Gold certifikaci zvladne...

Zobrazit diskusi