Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Samsung letos spustí 20nm výrobu

Samsung logo
Tentokrát se nebavíme o "20nm-class" výrobě, která může znamenat klidně 28nm, ale o skutečně 20nm procesu, jehož testovací výrobu hodlá jihokorejský Samsung spustit ještě letos.

20nm proces bude full node shrinkem ("zmenšeninou") stávajícího 28nm, což dá firmě i jejím zákazníkům možnost bez větších úprav převést výrobu čipů na výrazně menší a úspornější. Samsung si tak hodlá zachovat vedoucí pozici z hlediska velikosti čipů a výrobních nákladů. Řeč je samozřejmě zejména o jednodušších obvodech, nikoli složitých procesorech typu GPU.

Testovací produkci nabídne Samsung partnerům ve druhé polovině roku, využívat bude druhou generaci ultra-low-k dielektrika (asi netřeba zdůrazňovat, že Samsung se soustředí zejména na úsporné čipy) a high-K metal gate technologie spolu s pátou generaci strained silicon waferů.

Co ale rozhodně stojí za zmínku, jsou počty tranzistorů. Na stávajících 40/45nm technologiích jsme se zastavili kolem 3 miliard (viz třeba GPU Nvidia, ta jsou takovým zářným absolutním stropem), 32/28nm výroba posune dle Samsungu možnosti rozumně ne-zmetkové výroby do 4 až 6miliardové sféry a nakonec 20nm proces umožní výrobu čipů s 8 až 12 miliardami tranzistorů.

U Samsungu se každopádně můžeme v nadcházejících letech těšit na stále větší flashové i paměťové čipy, stejně jako různé procesory a SoC. Na 20nm výrobu se chystají i další, v GlobalFoundries se základy již také rodí, my budeme ale hlavně zvědavi na TSMC. Ta svoji cestu pro tuto dekádu již nalajnovala, první krok v podobě 28 nanometrů již vykročila. Také se tešíte na GPU s 12 miliardami tranzistorů? :-)

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Samsung letos spustí 20nm výrobu

Pondělí, 28 Únor 2011 - 10:55 | rman | "Také se tešíte na GPU s 12 miliardami...

Zobrazit diskusi