Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Sandisk přichází s SDHC UHS-I kartami s rychlostí 45 MB/s

SanDisk logo

Zdá se, že někdo natrhl pytel s SDHC kartičkami s rychlostním označením „UHS-I“, které je nástupcem označení „Class XX“. Včera to byly SDHC karty UltimateXX od Kingstonu, dnes si povíme o kartičkách od společnosti SanDisk, které jsou navíc rychlejší než ty od Kingstonu.

SanDisk Extreme Pro SDHC UHS-I karty jsou k mání ve třech kapacitách: 8, 16 a 32 GB. Rychlostně jsou na tom docela zajímavě, jak zápis, tak čtení zvládají až 45 MB/s, čemuž odpovídá „neoficiální“ (avšak hojně používané) značení 300X. Na samotné kartě to však napsáno není, Sandisk tento údaj ve specifikaci pouze uvádí jako doplňující s tím, že reálná rychlost může být nižší v závislosti na použité čtečce či rozhraní, např. přes USB 2.0 se zatím 45 MB/s protahuje dost těžko, status quo je takový, že to prostě nejde. Pro jistotu nabízí tedy SanDisk i ExpressCard čtečku pro SDHC/SDXC karty (jen nevíme, zda je vnitřně připojena na USB 2.0, nebo PCI Express, ale očekávali bychom spíše PCI Express). Pro srovnání: Kingston UltimateXX umí až 60 MB/s pro čtení, ale pro zápis jen 35 MB/s (233X). Sandisk také explicitně zmiňuje, že jeho karty Extreme Pro obsahují proprietární řadič Power Core.

Ceny firma nasadila níže než Kingston, za 8GB požaduje (opět zaokrouhlováno o cent nahoru) $101, za 16GB $160 a za 32GB $300, což dělá na naše zhruba 1 900, 2 900, resp. 5 400 Kč. Extreme Pro Express Card Adapter pro SDHC/SDXC UHS-I karty vychází na $50 (něco přes 900 Kč, takže možná opravdu pojede přes PCI Express).

Tagy: 
Zdroje: 

Galerie ke článku

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Sandisk přichází s SDHC UHS-I kartami s rychlostí 45 MB/s

Žádné komentáře.