Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Sapphire Radeon HD 5570 XtendTV - grafika s TV tunerem opět na scéně

Sapphire Radeon HD 5570 XtendTV
Nová karta od Sapphire nás staré kmety v redakci zahřála u srdce a dala nám vzpomenout na hardwarové i softwarové hackování českého zvuku na ATI TV Wonderech a doby Mischovy/ATIfanovy diskuse na téma tunerů a All-in-Wonder/VIVO grafik od ATI. Sapphire Radeon HD 5570 XtendTV již v názvu skrývá svou unikátní vlastnost: onboard TV tuner…
Sapphire Radeon HD 5570 XtendTV Sapphire Radeon HD 5570 XtendTV

Model HD 5570 je dnes už co se týče 3D výkonu pochopitelně low-endovka (se 400 stream procesory), Sapphire jí však do vínku přidal vedle TV části i 1 GB GDDR5 paměti. S TV tunery je to dnes v době DVB-T/C/S jednoduché, žádná analogová magie jako za dávných dob.

Mirics FlexiTV

Na XtendTV se televizní část starají technologie FlexiTV (softwarový demodulátor TV signálů - karta neobsahuje kompletní hardware pro TV příjem) a FlexiStream (umožňuje streamování TV kamkoli po světě přes internet) od firmy Mirics.

Mirics FlexiTV

O dekódování TV signálů do patřičné podoby se tak vlastně stará procesor (zpráva uvádí GPU, resp. použití AMD APP, Mirics na webu hovoří jasně o "host processoru", tak si to přeberte), což je poměrně zajímavé řešení. Sestává z jednoduchého čipu, který překlápí TV signál do USB podoby a po USB již putuje počítačem k obslužnému softwaru/ovladačům - je tedy zjevné, že grafická karta nese nějaký ten základní USB řadič.

Mirics FlexiStream

Software obstarává i kompresi pro zmíněné internetové vysílání, které je možné přijímat přes FlexiStream client třeba na mobilních přístrojích (tedy nic vedle čeho by v principu neobstálo VLC nebo jiná internetová zařízení), a to prý i bez nějakých jindy neprůchozích omezení typu NAT.

A proč toto zvláštní řešení? Inu, jak jistě víte, ATI pohřbila All-in-Wondery již dávno a stále se nějak neměla k návratu k nim (AMD také ne). Sapphire sice má léta v nabídce TV tuner, ale ten je víceméně jen pro americký trh, u nás by nefungoval a řešení od Mirics je zcela univerzální. Samo o sobě dokonce podporuje všechny možné metody vysílání od PAL/NTSC analogu a AM/FM rádia, přes DVB-T/C až po DVB-S/S2 a GPS (u této první grafiky Sapphire funguje pouze DVB-T) a tak řeší problém nepřipřavenosti "železa", které má Sapphire na onom TV tuneru.

Pokud byste o HD 5570 XtendTV uvažovali, pak vězte, že jeho předběžná orientační cena u nás bude někde kolem 1 950 Kč (dostupnost velmi brzy), což je zhruba o 250 Kč více, než za běžný Radeon HD 5570 s 1GB GDDR5 pamětí. Za tuto cenu získáte grafiku schopnou příjmu pozemního digitální a jeho streamování do světa.

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Sapphire Radeon HD 5570 XtendTV - grafika s TV tunerem opět na scéně

Čtvrtek, 10 Únor 2011 - 09:46 | WIFT | Myslím, že to je jen vlastnost ExpressCard. Skoro...
Středa, 9 Únor 2011 - 18:30 | MACHINA | těžko říct, na druhou stranu je pro grafiku...
Středa, 9 Únor 2011 - 18:20 | MACHINA | předpokládám, že myslíš UPC kabelovku, na to...
Středa, 9 Únor 2011 - 16:52 | rman | No jeste by nekdo mohl udelat kartu s...
Středa, 9 Únor 2011 - 15:28 | JoHnY3 | Je to nejjednodussi a navic to bude se slusnym...
Středa, 9 Únor 2011 - 15:13 | ANDREW | .. jak jsem videl tu fotku s tim shieldem za...
Středa, 9 Únor 2011 - 14:37 | MACHINA | za 250kč je to ok

Zobrazit diskusi