Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Service Pack 3 pro Windows XP oficiálně venku

Windows XP SP3 logo (vymyšlené)
Od včerejšího dne je oficiálně k dispozici ke stažení z Microsoft Download Centra definitivně poslední Service Pack pro Windows XP. Kvůli konfliktu s MS RMS se jeho veřejné vypuštění trochu oddálilo, ale zase je to nejspíše poprvé, co Microsoft vypustil pro Windows XP Service Pack naráz pro všechny jazykové mutace Windows. Kromě toho, že vám nabídneme oficiální odkaz ke stažení, vás také můžeme informovat o tom, co je vlastně všechno v SP3 obsaženo a na co byste si měli dát při jeho aplikaci pozor.

Kapitoly článků

1.  Obecné informace, odkazy ke stažení

Předně by se asi hodilo Microsoftu poděkovat za to, že vůbec Service Pack 3 pro Windows XP vyšel. Hodně se kvůli protežování Windows Vista spekulovalo, zda se jej nakonec dočkáme, zlí jazykové tvrdili, že se vydání SP3 oddalovalo záměrně, aby se upřednostnil SP1 pro Windows Vista, nakonec je to ale tady a můžeme si konečně vytvořit jednu z posledních instalaček Windows XP, na jejímž základě se budou stavět další a další instalačky, jak budou postupně vycházet další a další záplaty a hotfixy. Ohledně vydání SP3 pro Windows XP už bylo skutečně na čase, SP3 totiž obsahuje navíc k SP2 celkem 1 174 záplat a hotfixů, což je jen to, co vyšlo po SP2. Hodně se toho nastřádalo za ty skoro čtyři roky, co? ;-)

Nyní si řekněme, co byste od Service Packu 3 rozhodně neměli očekávat. V Service Packu 3 není zahrnut nejnovější Windows Media Player, neobsahuje ani Internet Explorer 7 a není přítomen ani .NET Framework. Důvod tohoto rozhodnutí kopíruje minulost, Microsoft ještě nikdy tak zásadní změnu, jakou je nová verze Internet Exploreru nebo Windows Media Playeru, do Service Packu, který má plnit úlohu souhrnného balíku aktualizací, nepřidal a divili bychom se, kdyby to udělal i nyní. Snad jedinou výjimkou, kterou pamatuji, bylo vydání Windows 95 OEM Service Release 2.5, která narozdíl od předchozích vydání obsahovala Internet Explorer 4 (dříve to byla trojka). To by se však dalo přirovnat i ke druhému vydání Windows 98, které také neobsahovaly IE4, jako původní Windows 98, ale IE5. Nicméně v případě Windows 98 SE nešlo o Service Pack, ale o regulérně prodávanou další verzi. Microsoft k tomu doslova píše:

Společnost Microsoft nepřidává do systému Windows XP prostřednictvím aktualizace XP SP3 zásadní funkce z nových verzí systému Windows, například ze systému Windows Vista. Součástí aktualizace Windows XP
SP3 například není aplikace Windows Internet Explorer 7, přestože tato aktualizace SP3 zahrnuje aktualizaci
jak pro aplikaci Internet Explorer 6, tak i pro aplikaci Internet Explorer 7, a aktualizuje verzi, která je v počítači
právě nainstalována.

Čtete správně, SP3 obsahuje záplaty na Internet Explorer 7. Pokud si jej tedy nainstalujete na Windows XP SP3, budete jej mít rovnou zazáplatovaný a nemusíte tak po Internet Exploreru 7 instalovat ještě všechny jeho aktualizace, pouze ty, které vyjdou od nynějška. První várka je plánována na 13. května, zda v nich bude i něco pro Internet Explorer 7, netušíme, ale dá se to očekávat.

Jednou z výjimek, o které je vhodné se zmínit, je to, že aktualizace SP3 obsahuje architekturu NAP (Network
Access Protection), díky které mohou organizace používající systém Windows XP využívat nové funkce
operačního systému Windows Server 2008. Určitě doporučujeme přečíst poznámky k vydání (v češtině).

Na co je potřeba si dát pozor

Pokud budete instalovat SP3 na již existující systém, rozhodně si zkontrolujte, zda máte nainstalovánu některou z těchto aktualizací:

  • Microsoft Shared Computer Toolkit
  • Remote Desktop Connection (RDP) 6.0 MUI pack (aktualizace 925877 pro Windows XP)

Pokud ano, odinstalovat, jinak očekávejte problémy z nichž ten nejmenší je, že se SP3 odmítne nainstalovat.

Dále se při instalaci SP3 můžete setkat s potíží, že bude nedostatek místa na disku, ať už pro samotnou instalaci, nebo pro vytvoření odinstalační sady (prostě zálohy před instalací). Udělejte si tedy dostatečné místo, Microsoft doporučuje alespoň 1,5 GB.

Další chybou, která stojí za zmínku a s níž se po instalaci můžete setkat, je problém s kompatibilitou s některými aplikacemi. Pokud třeba používáte grafické karty ATI a máte ještě nainstalovanou verzi Catalyst ovladačů 8.2, můžete se setkat s tím, že přestane fungovat funkce rotace obrazovky. Řešením je samozřejmě instalace aktualizované verze.

Na co Microsoft také upozorňuje, je skutečnost, že mohou přestat chodit témata vzhledu třetích stran. V takovém případě Microsoft doporučuje vyříkat si to s tvůrci takových záležitostí, aby dodali náležitě upravený soubor Uxtheme.dll, neboť SP3 jej pochopitelně aktualizuje na poslední a hlavně korektní (neupravenou) verzi.

Nakonec pokud používáte program NEAT Receipts ve verzi 3.0, budete potřebovat jej aktualizovat na verzi 3.0 SP1.

Další detaily o Service Packů 3 můžete nalézt přímo na stránkách Microsoftu, které se věnují podpoře Windows XP, my si už konečně dáme patřičné odkazy ke stažení.

Odkazy ke stažení

Odkazů vám dáme tentokráte trošku více, protože (jak už bylo zmíněno) Microsoft stihl do data veřejného uvolnění prakticky všechno, takže můžete vybírat:

Pokud se vám to bude k něčemu hodit, můžete si také stáhnout ISO image s příslušnou jazykovou verzí SP3:

A pokud nechcete stahovat stovky MB, můžete samozřejmě použít web Windows Update a automatické aktualizace, což jste už asi zaregistrovali. Na další stránce naleznete seznam všech bezpečnostních aktualizací a dalších oprav, které jsou zahrnuty v SP3 navíc oproti SP2. Seznam tedy neobsahuje to, co bylo už v dřívějších vydáních SP. Pochopitelně Service Pack 3 obsahuje vše, co bylo vydáno v SP2 o v SP1/SP1a, takže pokud integrujete SP3 na instalačku Windows XP, nemusíte před tím integrovat také SP1 a SP2. Stačí to vzít pouze Service Packem 3 z jedné vody načisto. Nicméně pokud instalujete SP3 na již existující instalaci Windows XP, instalace bude potřebovat alespoň SP1. Na systém bez SP se nenainstaluje. Ale to asi bude trápit málokoho.

Zdroje: 
Kapitoly článků
1.  Obecné informace, odkazy ke stažení

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Service Pack 3 pro Windows XP oficiálně venku

Středa, 24 Září 2008 - 13:06 | WIFT | >> MajlkMajkl: Nějakou představu o...
Středa, 24 Září 2008 - 12:24 | Anonym | Po instalaci service packu se systém neustále...
Úterý, 10 Červen 2008 - 21:44 | John Doe | Někde se tu řešil bug s BSOD. Na Gigabyte GA-K8N...
Úterý, 3 Červen 2008 - 10:08 | Miroslav Svrček | tak aktualizace 923789 asi v SP3 není, dneska...
Úterý, 20 Květen 2008 - 19:26 | Kulicka | Tak jsem pri hledani narazil na ofiko odkaz http...
Čtvrtek, 15 Květen 2008 - 16:57 | Anonym | Sir: Joj, to mi povídat nemusíš, to vím :)) Tak...
Pondělí, 12 Květen 2008 - 13:07 | Anonym | Vlczech: mam to samý na 4 PC ... SP3 ze seznamu...
Pondělí, 12 Květen 2008 - 12:37 | Lubomír | po nainštalovaní SP3 odporúčam defrag HDD, mne sa...
Pondělí, 12 Květen 2008 - 11:29 | Anonym | Po instalaci sp3 na WinXP mi nejel tisk z...
Sobota, 10 Květen 2008 - 14:16 | Qwertius | Děkuji BTJ za nástroj DEVCON, ačkoliv jsem ho již...

Zobrazit diskusi