Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Sony a LG electronics končí patentovou válku

Sony LG logo
Po všech patentových hrůznostech, které poslední dobou svět IT sužují, jsme rádi, že vám můžeme nabídnout i jednu pozitivní zprávu. Sony a LG ukončily veškeré soudní spory. Ještě na jaře letošního roku ale vše vypadalo jinak a neshody vyvrcholily, když se počátkem března společnosti LG podařilo u nizozemského soudu „vyžmuňkat“ zákaz dovozu PlayStation 3 do Evropy. Prapůvod problému ale koření hlouběji do minulosti, konkrétně až do roku 2008…

…kdy se Sony s LG nedokázaly dohodnout, jakým způsobem by měla pokračovat dosavadní smlouva o sdílení technologií, jejíž platnost tehdy vypršela. Zpočátku se zdálo, že se obě společnosti jen rozejdou a každá bude pokračovat vlastní cestou, ale nakonec se tak nestalo a jejich cesty se znovu sešly. Tentokrát ale u Mezinárodní obchodní komise v USA, kde si Sony postěžovala na porušení patentů ze strany LG a zasadila se o ukončení dodávek mobilního telefonu LG Rumor Touch a několika dalších.

LG Rumor Touch
telefon LG Rumor Touch - „jablko sváru“ mezi Sony a LG

LG samozřejmě hledala protiváhu, kterou se ukázal být patent související s technologií BluRay, s jehož pomocí korejská společnost dočasně zastavila dodávky herní konzole Sony PlayStation 3 do Evropy. Nedivili bychom se, kdyby iniciativa ohledně ukončení rozepří vzešla ze strany Sony, pro kterou nebyly události letošního roku zrovna dvakrát příznivé. Finanční ztráty, na nichž se podílela zemětřesení a tsunami, dále útok hackerů na síť PS3 a v neposlední řadě i propady cen elektroniky, jsou i pro takového giganta, jakým Sony je, příliš riskantní na to, aby si mohla dovolit byť jen potenciální rizika plynoucí z dalších sporů. Výsledkem je podepsání nové smlouvy o sdílení technologií, tedy podobné dohody, jaká mezi oběma výrobci platila až do roku 2008.

Diskuse ke článku Sony a LG electronics končí patentovou válku

Čtvrtek, 11 Srpen 2011 - 18:51 | Aleš Sůra | No, alespoň nějaká první vlašťovka. Pevně doufám...

Zobrazit diskusi