Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Studie tvrdící, že uživatelé Internet Exploreru mají nižší IQ, byla vymyšlená

iQ z loga IE
Minulý týden proběhla internetem zpráva o důvěryhodně vypadající studii od společnosti AptiQuant, ze které vyplynulo, že uživatelé Internet Exploreru mají nižší IQ. Studie se opírala o jednoduchý a snadno uvěřitelný experiment: uživatelé měli údajně vyplnit na internetu IQ test a vedle výsledků se pochopitelně uloží i informace o tom, v jakém prohlížeči uživatel test dělal. Nic, co by nešlo zrealizovat. V tomto případě se ale nic takového nestalo, autoři „projektu“ si totiž celou studii vymysleli…

Studie nesla řadu znaků důvěryhodnosti: od formy zpracování až po uvěřitelný scénář, který by navíc nebyl problém zrealizovat. Co testu dávalo punc důvěryhodnosti, byly výsledky samotné, řada uživatelů zejména jiných prohlížečů, než je Internet Explorer, totiž snadno a ráda uvěřila tvrzení, že uživatelé Internet Exploreru jsou méně inteligentní. Nabízelo se i vysvětlení: uživatel, který dělá v Internet Exploreru, neví o alternativách, je pohodlnější a obecně počítač používá spíše proto, že musí, než aby se ještě zabýval tím, v čem na ten internet chodí.

Výsledky vymyšlené studie o vztahu prohlížeče a IQ uživatele

Zpět do reality. Společnost AptiQuant neexistuje. Doména byla registrována teprve 14. července tohoto roku (studie říká, že AptiQuant byla založena ve Vancouveru roku 2006). Celé si to vymyslel jistý Tarandeep Gill a jediným cílem bylo poukázat na to, že s Internet Explorerem jsou problémy, zejména pokud jste tvůrcem webu, což Tarandeep Gill je. A tak doufal, že po vytvoření tohoto vtípku několik lidí přestane Internet Explorer používat. Zda se to podařilo, nebo ne, to už se asi těžko dozvíme. Největší „pifku“ má Tarandeep Gill nejspíše na Internet Explorer 6, protože uživatelé této verze vyšli ve smyšleném testu nejhůře.

Jak si vede IE6 ve světě (ie6coundown.com)

Trochu odbočme a zapomeňme na Tarandeepa Gilla. Když už je řeč o IE6, sluší se připomenout, že i Microsoft by se rád zbavil této koule na noze. Bohužel tak bude moci učinit oficiálně nejdříve v momentě ukončení podpory Windows XP, s nimiž je životnost IE pevně svázána (IE6 je nedílnou součástí Windows XP a dokud je držena podpora na Windows XP, týká se to i Internet Exploreru 6). Možná si vzpomenete, že letos v březnu Microsoft spustil „antikampaň“ proti IE6 a asi by bylo dobré se podívat, jak vývoj pokročil.

Stav používanosti Internet Exploreru 6 - mapa (ie6countdown.com)

Realita je momentálně podle Net Monitoru taková, že nejhůře je na tom Čína, kde má IE6 stále o fous přes 30 %uživatelů. Na druhém místě je Jižní Korea, kde jsou na tom skoro o polovinu lépe, tam má IE6 bezmála 17 % lidí. Všude jinde už je podíl IE6 pod 10 %, dokonce už i v celosvětovém měřítku je průměr 9,7 %, Čína se na tom podílí sama skoro polovinou. Nejlépe je na tom Norsko, pouze 0,3 %, následuje jej Finsko (0,6 %), Švédsko (0,7 % a v „zelené kategorii“ (pod jedno procento, celosvětový cíl Microsoftu) je čerstvě i Dánsko (0,9 %). Česko a Polsko jsou horkými kandidáty na „zelenou kategorii“, mají právě jednoprocentní podíl uživatelů IE6.

Stav používanosti Internet Exploreru 6 - seznam zemí (ie6countdown.com)

Když se podíváme na situaci při zahájení kampaně, tedy na letošní březen, pak v Číně asi s Internet Explorerem 6 nepohne nic. Tenkrát tam mělo IE6 34,5 %, dnes je to stále přes 30 % (šlo to dolů jen o 4 procentní body). Naopak Jižní Korea klesla celkem slušně, z 24,8 % na 16,9 %. Saúdská Arábie (dříve 10,7 %, nyní 5,7 %) předstihla v ochotě opustit IE6 i takové Japonsko, které mělo v březnu 10,3 % a dnes má stále ještě celkem vysokých 7 %. Celkový graf pak ukazuje, že ochota opustit IE6 spíše klesá, ani březnová kampaň Microsoftu nějak zvlášť nezabrala. Největší sestup za poslední rok nastal v období listopad 2010 až leden 2011. Co za tímto poklesem stojí, to nám není známo.

Stav používanosti Internet Exploreru 6 - graf (ie6countdown.com)

Uzavřeme to údajem o procentuálním zastoupení uživatelů IE6 na našem webu za poslední týden: 0,35 %. Web Deep in IT nikdy nebyl a nebude pro IE6 optimalizován, všechny chyby, které se v něm vyskytovaly a vyskytují, jsme rovnou hodili za hlavu.

Z verzí IE u nás zatím převládá IE8 (má celkem 7,8 % ze všech prohlížečů), IE9 má 6,8 % a IE7 1,9 %. Drtivě vedou Firefoxy se 45 % následovány Chrome s 19,7% podílem, třetí jsou všechny verze IE (16,8 %), čtvrtá Opera (14,6 %), s odstupem na pátém místě je Safari (2,36 %), za ním s dalším velkým odstupem SeaMonkey (0,42 %) a pak už jsou mobilní prohlížeče.

Tagy: 
IE6
Zdroje: 

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Studie tvrdící, že uživatelé Internet Exploreru mají nižší IQ, byla vymyšlená

Pondělí, 15 Srpen 2011 - 21:55 | sniper29a | ja bohuzel mam jen spatne zkusenosti s windows....
Pátek, 12 Srpen 2011 - 11:49 | NoTHX | Já myslím že jsem to dekódoval :) Řekl bych že...
Čtvrtek, 11 Srpen 2011 - 06:20 | sniper29a | ani psat uz neumim, snad to dekodujete :o)
Středa, 10 Srpen 2011 - 19:16 | sniper29a | K BSD sem se bohuzel jeste nedostal az ted u MAC...
Středa, 10 Srpen 2011 - 13:29 | gurulix | Od vás to sedí :)
Středa, 10 Srpen 2011 - 08:50 | NoTHX | Jo jablíčka, ty jsou skupinou sami pro sebe...
Středa, 10 Srpen 2011 - 02:19 | sniper29a | ja presel k jablickarum, tim sem vyresil problem...
Úterý, 9 Srpen 2011 - 19:47 | NoTHX | Trochu zaměňuješ příčinu s následkem... linux...
Pondělí, 8 Srpen 2011 - 19:18 | sniper29a | clovek ktery dneska pouziva tak diravy a...
Sobota, 6 Srpen 2011 - 15:53 | Exhumanizator | http://home.slimbrowser.net/ s grupovanim stranok

Zobrazit diskusi