Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Test: Sony DSC-HX1 (EVF, 20x zoom, 1080p/H.264 video)

Sony DSC-HX1
V dnešní recenzi se podíváme na jeden produkt z kategorie, kterou jsme na našich stránkách ještě netestovali, přestože je používáme léta letoucí den za dnem při tvorbě fotografií pro recenze i běžné články. Řeč je o první (atypické) recenzi fotoaparátu na našem serveru. Nebojte se, nehodláme vás tak jako foto servery zahltit řadou matoucích pojmů a hromadou obrázků posuzujících desítky faktorů kvality fotoaparátů, ani začít recenzovat foťáky jak na běžícím pásu (spíše vás budeme tu a tam seznamovat se skutečně zajímavými přístroji). Nic z toho nepovažujeme za nutné a rádi to přenecháme kolegům na specializovaných serverech. My se naopak hodláme zaměřit na to, co oni často opomíjejí, a sice subjektivní pohled a srovnání s dalšími typy foťáků a zejména video schopnosti. Jako vůbec první jsme k testu zvolili doslova zlatý střed v nabídce výrobců fotoaparátů. Žádný jednoduchý kompakt, žádná drahá zrcadlovka, ale „ultrazoom“ (též někdy chybně nazývaný „elektronická zrcadlovka“) Sony DSC-HX1, který majiteli nabídne poměrně nový Exmor CMOS čip, záznam 1080p videa a objektiv s 20násobným zoomem. Pojďme se na něj tedy podívat blíže.

Úvodem nám dovolte pár slov k problematice dnešních fotoaparátů. Potřebujeme si u první recenze vyjasnit „pole působnosti“ a možná to i vám trochu pomůže s volbou vhodného přístroje.

Dnešní digitální fotoaparáty lze pořídit v rámci tří základních kategoriích určených vždy k jinému účelu:

  • Kompakty: typický kompakt se dá strčit do kapsy od kalhot, má objektiv se zabudovanou krytkou, kterou netřeba sundávat a i naprostý laik dokáže s dnešním levným kompaktem dělat pěkné dovolenkové či jiné fotky. Je zde velmi kvalitní automatika s detekcí obličejů (dnes i úsměvů), která si poradí s nastaveními těch zvláštních věcí jako je třeba „clona“ tak, že výsledek je fajn.
  • Ultrazoomy alias EVF: Ultrazoomy jsou v podstatě přerostlé kompakty, které již mají velký objektiv, kvůli kterému se nevejdou do kapsy. Drtivá většina z nich má vedle LCD i elektronický hledáček (proto se jim říká „elektronické“ nebo „falešné“ zrcadlovky) a dobře sedí v pravé ruce díky tzv. gripu (úchyt, v jehož útrobách je typicky ukryt větší akumulátor než u kompaktu, případně čtyři AA baterie). Často dnes mají objektiv začínající od velmi širokého ohniska až po velmi dlouhé ohnisko teleobjektivové kategorie, které vlastně ani nelze pořádně využít (některé ultrazoomy končí s ohniskem v tak vysokých číslech, že už by se s nimi pomalu daly fotit i astronomické objekty jako Měsíc). Všechny do jednoho však nesou stále stejný malý čip jako kompakty, takže co do kvality fotografií jsou na tom stejně. Výjimku tvoří pouze přístroje s výměnnými objektivy rodiny micro4/3 představené firmami Olympus a Panasonic. I ty však mají pouze elektronický hledáček.
  • Zrcadlovky: Nejvyšší kategorií jsou fotoaparáty, které mají oproti EVF a kompaktům propracovanou konstrukci, vždy možnost manuálního režimu, ostření i zoomu prstenci na objektivech, ale hlavně do hledáčku posílají přes zrcátko (odtud označení) skutečný obraz toho, co nakonec snímací čip (dříve filmové políčko) zachytí. Z hlediska kompozice a svobody nastavení jsou zrcadlovky o několik tříd nad všemi jinými přístroji, navíc mají výrazně (několikanásobně) větší snímací čipy než kompakty a ultrazoomy, takže při stejném i vyšším rozlišení poskytují vyšší kvalitu obrazu (mají menší šum, tedy nepotřebují tolik agresivní odšumovací a další algoritmy). Pro typického majitele zrcadlovky platí, že dříve či později si začne pořizovat další objektivy a pronikat do tajů toho, co znamená „fotit na plnou díru“, nebo diskutovat dlouhé hodiny s dalšími na téma, jestli má ten či onen objektiv pěkný bokeh. A také většinou platí, že pořizovací cena zrcadlovky jako těla samotného je jen zlomkem toho, co nakonec majitel zaplatí na objektivech, filtrech, blesku, brašnách, stativu a tak dále.

Zapůjčený ultrazoom Sony DSC-HX1 spadá do prostřední kategorie, jak jsme si již řekli. Ale v rámci prvotního testu si jej porovnáme s cenově srovnatelnou zrcadlovkou Pentax K200D v setu s objektivem 18-55 mm při F3,5-5,6 a též zrcadlovokou A200 od samotné Sony. Po přečtení této recenze byste měli být sami schopni rozpoznat, je-li pro vás lepší utratit 12 000 Kč za ultrazoom s 1080p videem, nebo za zrcadlovku se základním vybavením.

Sony DSC-HX1: obsah balení

V balení se vedle foťáku nachází nabíječka, kabel pro připojení USB a kompozitního vstupu včetně zvuku, redukce na HDMI a dále manuál (včetně češtiny) a CD se základní aplikací.

Sony DSC-HX1 Sony DSC-HX1

Vlevo je multikonektor pro připojení USB, HDMI, composite přes kabel, resp. redukci a také konektor napájení. Na pravé straně není k vidění nic, baterie i paměťová karta jsou přístupné ze spodní strany.

Sony DSC-HX1  Sony DSC-HX1

Vypnutý DSC-HX1 má do hloubky zhruba 9 cm, po zapnutí se objektiv vysune o dalších zhruba 2,5 cm a maximální zoom protáhne tělo na ~14 cm.

Sony DSC-HX1 Sony DSC-HX1

Konektory s USB, composite a HDMI jsou poměrně velké. Škoda, do daného prostoru se dalo vměstnat standardní miniUSB i HDMI.

Sony DSC-HX1: konektor s USB a composite Sony DSC-HX1: redukce na HDMI s HDMI kabelem

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Test: Sony DSC-HX1 (EVF, 20x zoom, 1080p/H.264 video)

Čtvrtek, 8 Říjen 2009 - 20:25 | Anonym | Jo tak ten modylek lunárního modulu mám taky :-)...
Pondělí, 14 Září 2009 - 11:04 | ODSakEda | Ještě dodávám - komu se zdá i z toho to SONYHX1...
Pondělí, 14 Září 2009 - 11:00 | ODSakEda | Tak jsem stáhnul tu ukázku a rozhodně FullHD to...
Sobota, 12 Září 2009 - 02:28 | Anonym | FujiFilm je best aj podla mna , v podstae mam už...
Čtvrtek, 10 Září 2009 - 23:56 | Tomas A | Mam EVF Fujifilm S6500fd s 6,3 mpix (1/1.7&...
Čtvrtek, 10 Září 2009 - 18:24 | Anonym | Pěkný modely.
Čtvrtek, 10 Září 2009 - 17:52 | David Ježek | sorry, ale u zrcadlovky nejde ani tak o to...
Čtvrtek, 10 Září 2009 - 17:42 | Anonym | David, 10. září 9:08: Samozřejmě, že to čteme...
Čtvrtek, 10 Září 2009 - 15:21 | Anonym | Sony? No fuj :-)))
Čtvrtek, 10 Září 2009 - 14:09 | David Ježek | nebyl, ale musel bych na místě čekat pár hodin na...

Zobrazit diskusi