Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

The Foundry Company krátce před startem

The Foundry Company - prozatímní jakože logo

Není to tak dávno, kdy dostalo (začátkem tohoto roku) vytvoření nové firmy na výrobu čipů prozatím nazývané „The Foundry Company“ posvěcení od amerického Výboru pro zahraniční investice. Na řadě bylo hlasování akcionářů AMD, kteří se napoprvé nějak nemohli sejít, ale když už na hlasování došlo, dopadlo tak, že 94 % z těch, kteří hlasovali, bylo pro (hlasování se účastnili akcionáři s celkovým „s chlupem“ nadpolovičním podílem, přesněji 50,26 % akcií).

Tímto bylo dosaženo prakticky poslední podmínky k vytvoření nové společnosti, očekává se, že veškeré potřebné transakce skončí do 2. března tohoto roku. V dohledné době se tak pravděpodobně setkáme se jménem nové společnosti, která bude zpočátku zejména vyrábět pro AMD procesory v tehdy „bývalých“ továrnách AMD a následně má v plánu přibrat další zákazníky. Připomeňme, že v nové společnosti bude mít AMD 34,2% podíl a arabská ATIC vytvořená za tímto účelem vládou Abú Dhabí zbývajících 65,8 %.

Jen by nás zajímalo, jak to dopadlo se stížností Intelu na „New Foundry Company“, která se týkala licencování některých patentů týkajících se x86 architektury. Ve smlouvě je údajně zakomponována klauzule, podle níž AMD nemůže vyrábět více než 20 % celkové produkce čipů spadajících pod příslušné licence mimo vlastní továrny. No, a teď v podstatě žádné vlastní továrny mít nebude a podíl ve firmě, která ty továrny má, bude jen 34,2 %. Však on se Intel jistě ozve, až nová firma vznikne – a jestli ne, pak nejspíše v oné smlouvě nic závadného není a „modří se třeba jen ukvapili“. Uvidíme.

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku The Foundry Company krátce před startem

Úterý, 24 Únor 2009 - 14:28 | paco | AMD ma ve Foundry Company 50% rozhodovaci pravo,...
Úterý, 24 Únor 2009 - 10:57 | Anonym | Mozno to s tym licencovanim bolo tak ze &quot...

Zobrazit diskusi