Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Thermaltake Bigwater 735: levný vodník se snadnou instalací

Thermaltake Bigwater 735
Tento týden to v tradiční páteční recenzi nebude žádná vypalovačka, nýbrž si po více než roce otestujeme zase nějaký ten procesorový chladič. Loni jsme si proklepli dva vzduchové chladiče Titan, z nichž ten větší bezesporu šel zařadit mezi špičku. A právě proto jsme se rozhodli na stejné sestavě prověřit jeden z nejlevnějších vodních chladičů společnosti Thermaltake. Jeho cena převyšuje nejlepší vzduchové chladiče pouze zhruba o tisícovku, takže se nyní společně podívejme, zdali se jí vyplatí investovat…

Kapitoly článků

1.  Úvod, představení produktu
5.  Hodnocení

Vodní chlazení Bigwater 735 od společnosti Thermaltake není na trhu žádnou novinkou. Prodává se již více než rok, ostatně i naše testovací balení neslo výrobní datum listopad 2005. Na jednu stranu tak sice může působit zvláštně pouštět se do testů něčeho tak „starého“, na stranu druhou ale to, že se produkt stále prodává, naznačuje, že špatný rozhodně nebude. Vše pak rozhodla právě cena řadící jej mezi nejlevnější hotová řešení na trhu.

Thermaltake Bigwater 735: krabice Thermaltake Bigwater 735: krabice zezadu

Bigwater 735 se dodává v krabici o úctyhodných rozměrech 38×36×27 cm, přeci jen se toho do ní musí vejít poměrně hodně.

Thermaltake Bigwater 735: obsah krabice Thermaltake Bigwater 735: obsah krabice, rozložený

Balení obsahuje samotný vodní blok, který lze montovat na všechny současné typy socketů platforem AMD či Intel (Socket A již ne, ale zlaté české ručičky si jistě poradí i s tím :-), nechybí samozřejmě radiátor, čerpadlo s expanzní nádobou, láhev s chladící kapalinou, hadice a montážní prvky pro všechny platformy.

Thermaltake Bigwater 735: vodní blok Thermaltake Bigwater 735: vodní blok s dvoukačkou ;)

Vodní blok je tvořen měděnou základnou se slušným dílenským opracováním a vrchní akrylátovou vrstvou. Do té je zapuštěna modrá LED, takže pokud máte rádi osvětlení, můžete začít jásat. Druhá modrá LED je mimochodem na čerpadle. Část přiléhající k procesoru sice není lapována do výstavního lesku (na co taky), ale její opracování je velmi kvalitní, takže přenos tepla není brzděn nějakými nerovnostmi.

Thermaltake Bigwater 735: čerpadlo a expanzka Thermaltake Bigwater 735: detail čerpadla

Samotné čerpadlo je poměrně malé, bere si lehce přes 10 W a je napevno spojeno se zásobníkem chladící kapaliny. Jeho chod/otáčky lze monitorovat klasicky přes konektor pro ventilátor na základní desce, napájeno je přes Molex konektor. Drobný potenciální mínus si zmiňme hned nyní. Čerpadlo vydává poměrně slušné vibrace, které mohou rušit, pokud máte skříň na stole a zbytek stroje je jinak velice tichý (ideálně pasivně chlazen). Nicméně, pokud máte skříň na zemi/ve stole a třeba rovnou čerpadlo poctivě přišroubujete k něčemu masivnímu nebo posadíte na nějaký vibrace tlumící materiál, pak se jeho hluk vytrácí.

Thermaltake Bigwater 735: radiátor Thermaltake Bigwater 735: radiátor

Radiátor je tvořen měděnými trubkami a hustým hliníkovým žebrováním. V základu je osazen jedním 12cm ventilátorem Thermaltake, který je dodávaným regulátorem v podobě záslepky do zadní části skříne regulovatelný zhruba od 1 000 ot/min (monitoring otáček lze opět připojit na příslušný konektor na základní desce). Jeho hlučnost lze popsat jako srovnatelnou s hlučností 12cm ventilátoru u velké Vanessy, na maximální otáčky je to skutečně jen těžko poslouchatelné, na minimální o něm naopak prakticky nevíte (a veřte, že vím, o čem mluvím, mám ho na stole 40 cm od hlavy).

Chladící kapalina je zelené barvy (mimochodem, pokud máte UV lampu, bude svítit) s nezbytnými příměsmi proti korozi a námraze (ta se nás netýká, nestavíme kaskádu). Nejsem chemik, takže jen subjektivně přiblížím dojem: kapalina voní zhruba tak, že pokud jste konzumenty Okeny, možná byste si „cvakli“. Rozhodně ale nedoporučuji :-).

Thermaltake Bigwater 735: příslušenství

Kompletní sada příslušenství zahrnuje úchytné prvky pro všechny současné sockety včetně BTX základních desek, což asi využije jen málokdo.

Thermaltake Bigwater 735: silikonová pasta Thermaltake Bigwater 735: šrouby, matky atp. Thermaltake Bigwater 735: úchyty pro BTX Thermaltake Bigwater 735: regulátor ventilátoru a průchodka pro Thermaltake Bigwater 735: hadice

Kovový úchyt pro spodní část základní desky má díry univerzální, na něj se pak lepí dvě tlumící vrstvy. Silikonová pasta je „běžný“ bílý typ, žádnou speciální s příměsí stříbra či čehokoli jiného nečekejte. Je jí dostatečné množství pro celou řadu nanesení. Průchodka na hadičky skrze záslepku v zadní části skříně také nechybí. Zde nutno předem varovat, že pokud máte klasickou levnou skříň Eurocase, pak jsou hadice o trošičku větší, než otvory pro záslepky, takže protažení hadiček ven ze skříně je velkým rizikem, že je proříznete. V takové případě jednoznačně doporučuji buď jeden distanční sloupek mezi zálepkami vyhnout, nebo úplně odstranit vyštípnutím. Obecně pro jakoukoliv skříň pak platí, že v návaznosti na ostrost plechů (tedy kvalitu opracování skříně) možná nebude od věci v místě kontaktu se skříní hadičky oblepit vrstvou nějakého materiálu, který zajistí, že se nebudou pohybovat přímo na ostrých hranách plechů (samotná průchodka Thermaltake jim nechává malou vůli). Ale toto jsou ostatně věci, které je třeba si pohlídat při instalaci každého vodního chlazení.

Kapitoly článků
1.  Úvod, představení produktu
5.  Hodnocení

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Thermaltake Bigwater 735: levný vodník se snadnou instalací

Sobota, 16 Červen 2007 - 11:12 | Anonym | Koupil jsem tento vyrobek a chtel bych se podelit...
Úterý, 24 Duben 2007 - 21:23 | Jan Mahony | mam ho chladiče su ok mne to chladí dobre &...
Pondělí, 16 Duben 2007 - 21:18 | Anonym | Nechci vam kazit tuto diskuzi, ale pokud...
Pondělí, 16 Duben 2007 - 13:07 | jurekk | mate  s tym niekto skusenosti? celkom ma...
Neděle, 15 Duben 2007 - 15:33 | Anonym | Celkem pěkně napsaná recenze, jen me opravdu...
Neděle, 15 Duben 2007 - 10:59 | Anonym | Mam X2 4400+ :D
Neděle, 15 Duben 2007 - 10:48 | Václav Rašín | Pokud chcete sestavit dobreho a levneho vodnika,...
Neděle, 15 Duben 2007 - 08:03 | David Ježek | Core Temp a Prescott nejsou kamarádi ;)
Neděle, 15 Duben 2007 - 00:29 | Anonym | Na meranie pouzivajte Core Temp 0.94 (095 mi...
Sobota, 14 Duben 2007 - 22:56 | Jan Cernota | sorry ne 3.8ghz ale 3.0ghz nak jsem mu pridal:)

Zobrazit diskusi