Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Thunderbolt si s podporou DisplayPortu a PCI Express vystačí, říká Intel

Thunderbolt logo horizontalni
Minulý týden oficiálně uvedená technologie Thunderbolt (dříve známá pod krycím označením „Light Peak“) podporuje dva protokoly: DisplayPort a PCI Express. Ačkoli se prý dříve hovořilo o tom, že bude podporovat protokolů více, nakonec podporuje finální verze jen tyto dva, oba s poměrně vysokými nároky na nízké latence. A podle Intelu tomu ani jinak nebude…

Mluvčí Intelu Dave Salvator k tomu uvedl: „PCI Express a DisplayPort jsou podporovány nativně. Další protokoly mohou být podporovány přes adaptéry.“ Jak si tato slova vysvětlit? Snadno. Adaptérem v tu chvíli může být jakýkoli řadič připojitelný na PCI Express, který bude mít na „druhé straně“ vlastní rozhraní, třeba USB 3.0, SATA, SAS, SCSI, nebo cokoli jiného. U PCI Express se fantazii meze nekladou, teoreticky to může být i grafická karta, i když ta by byla trochu zpomalována nízkým datovým tokem. Jak Salvator dodává: „Pokud dokážete udělat zařízení využívající PCI Express, můžete dělat zařízení využívající Thunderbolt.

Špetka úvah: jeden kanál Thunderbolt technologie podporuje v každém směru rychlost 10 Gbit/s. Jedna PCI Express linka druhé generace potřebuje tam i zpět 4 Gbit/s. Do jednoho kanálu se tedy vejdou nanejvýš dvě, přičemž ale konfigurace PCI Express ×2 se nedělá, otázkou tedy jest, zda lze sloučit dva kanály a poskládat tak alespoň PCI Express ×4 rozhraní (spíše se kloníme k variantě, že nikoli, pak by mohla potenciálně připojená grafika dostat nanejvýš PCI Express ×1 v2.0 rozhraní). Je třeba nezapomínat také na datový tok pro DisplayPort, podporovaná verze 1.1 zvládá až 10,8 Gbit/s (pravděpodobně ale půjde přes Thunderbolt jen pro DisplayPort 1.1 poměrně často udávaná rychlost 8,64 Gbit/s, každopádně DisplayPort sám o sobě spolkne jeden kanál).

Zabalení a přenos DisplayPort a PCI Express protokolu přes Thunderbolt

Co se týče diskutované „konkurence“ USB 3.0, Intel podle Salvatora nemá v úmyslu USB 3.0 nepodporovat. „Z internetu“ se sice ozývají hlasy, že Intel v tuto chvíli USB 3.0 nepodporuje záměrně (tedy že ještě nemá ve svých čipsetech USB 3.0 řadič), aby nenapomáhal jeho rozšíření a neutloukl si tak vlastní Thunderbolt, nicméně i z logiky věci vyplývá, že Thunderbolt a USB 3.0 jsou dost odlišné technologie, byť s některými společnými body využití (např. externí pevné disky, jako je Little Big Disk od LaCie, mimochodem firmy Western Digital i Seagate už oznámily, že letos také přijdou s disky připojitelnými přes Thunderbolt).

Jedna věc je zřejmá: Thunderbolt je na rozdíl od USB určen spíše pro profesionální uživatele, i když nečekáme, že mezi cílovými skupinami bude třeba až takový rozdíl jako mezi uživateli SATA a SAS disků. Každopádně nečekejte, že se objeví třeba mobil či foťák připojitelný přes Thunderbolt (9:15: Vejr mě vyvedl z omylu, Nikon už prý něco takového chystá), nebo snad klávesnice s myší (už proto USB porty v PC zůstanou, i když je pravda že na klávesnici s myší bohatě stále stačí USB 1.x). Nečekáme ani přenosné „flešky“ pro Thunderbolt. Může se ale objevit třeba zvukovka přes Thunderbolt, teoreticky i ta grafická karta (sloužící spíše pro rozšíření displejů, i když je to tak trochu škrábání se přes hlavu na druhém uchu, když už je v Thunderboltu hotový DisplayPort, zase ale grafika dokáže těch výstupů vygenerovat víc, určitě si dovedeme představit řešení od Matroxu podobné před pěti lety uvedenému Extio).

Matrox Extio F1400

Rozhodně čekáme kromě zmíněného LaCie Little Big Disku další úložiště s větším množstvím disků v poli, vyloučit se nedají ani skenery nebo jiná digitalizační zařízení. Zkrátka tu máme možnost vytáhnout PCI Express z počítače o kus dál, zrovna v noteboocích si to lze představit tak, jakoby šlo konec ExpressCard slotu popotáhnout o tři metry dál (s optikou to půjde ještě podstatně dál).

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Thunderbolt si s podporou DisplayPortu a PCI Express vystačí, říká Intel

Úterý, 1 Březen 2011 - 23:28 | Living Legend | Jo tak nejak jsem to pochopil. Ale kcemuto to je...
Úterý, 1 Březen 2011 - 01:19 | Jiří Tužil | Zarizeni se pripojuji za sebe (daisy-chaining)....
Pondělí, 28 Únor 2011 - 22:57 | Living Legend | Jsem asi natvrdlej ale kcemu je dp port + pcie?...
Pondělí, 28 Únor 2011 - 18:00 | Vejr-71 | Ano, je to drb a musi se k nemu tak pristupovat....
Pondělí, 28 Únor 2011 - 17:55 | Vejr-71 | Neni vubec zac :-)
Pondělí, 28 Únor 2011 - 10:38 | rman | Je to zatim jen drb, vzhledem k pomalosti...
Pondělí, 28 Únor 2011 - 09:57 | zdenek11 | To pleteš, 1 Thunderbolt kanál má propustnost...
Pondělí, 28 Únor 2011 - 09:49 | Martin Cifra | A co take dockovanie notebookov cez thunderbolt?...
Pondělí, 28 Únor 2011 - 09:10 | WIFT | Tak to s prominutím čumím jak vejr... (no offense...
Pondělí, 28 Únor 2011 - 08:41 | x x | Ale 40Gbps zrejme az vtedy, ked to pojde optikou...

Zobrazit diskusi