Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

TSMC dokončuje přípravy pro 28nm proces, chystá se na 20nm

TSMC logo
TSMC oficiálně ohlásila dokončení příprav, které odstartují spuštění dlouho očekávané 28nm výroby. Zákazníci dostali přístup k dokumentaci a vývojářským nástrojům koncem minulého týdne, včera TSMC (v podstatě na přání obchodních partnerů) doplnila nový simulační software Variation Designer od společnosti Solido, který má pomoci odstranit řadu problémů dříve, než se vývoj čipu dostane do finální fáze.

Na 28nm proces již čeká fronta 89 nových produktů a pravděpodobně mezi nimi budou i testovací GPU společností AMD a Nvidia. Obě společnosti se prozatím oficiálně nevyjádřily, jaké produkty půjdou do výroby jako první, ale s ohledem na strategie posledních let bychom očekávali, že Nvidia nejprve proces vyzkouší menším čipem (např. derivátem současné GT218, známe jako GeForce GT 530 OEM), kdežto AMD zvolí buďto mainstreamový produkt, případně začne rovnou na nové generaci. Je však třeba zdůraznit, že i přes spuštění procesu nemůžeme v nejbližší době čekat příchod nové generace produktů, vychytání problémů na obou stranách obvykle trvá řadu měsíců (optimistická vize by byl začátek čtvrtého kvartálu).

TSMC fab12 out

Nakonec se TSMC pochlubilo přípravami na 20nm proces, který má využívat technologii DPT (double-patterning technology). Ta probíhá ve dvou krocích: V prvním jsou vytvořeny hrubé struktury s většími rozestupy, které jsou v druhém kroku vyplněné menšími strukturami. Tento postup nevyžaduje nová zařízení pro litografii, takže by měl zkrátit přípravy na uvedení nové technologie do praxe.

TSMC wafer 3
Tagy: 

Diskuse ke článku TSMC dokončuje přípravy pro 28nm proces, chystá se na 20nm

Žádné komentáře.