Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

TSMC: Rozjeli jsme 28nm velkovýrobu. Jako první.

TSMC výroba
Tchajwanská pekárna na křemíkové vafle nakonec vcelku pozitivně překvapila. Nejoptimističtější sliby, kterých se letos dopustila (komerční výroba již ve třetím kvartálu), sice dodržet nezvládla, ale oproti pozdějším pesimistickým prognózám je současný stav stále velice uspokojivý…

Spuštění sériové výroby ještě v říjnu znamená de facto skluz jen jednoho měsíce (budeme-li to posuzovat z optimističtějšího hlediska). Další příjemné překvapení spočívá v tom, že dnešní den neznamená stisknutí velkého zeleného knoflíku na křemíkové pekárně, ale odeslání prvních hotových produktů zákazníkům. Je totiž třeba mít na paměti, že kompletní výroba čipu (podle složitosti) může zabrat zhruba tři týdny až tři měsíce.

AMD 28nm GPU Radeon HD 7000 (4Gamer.net)
28nm GPU

Mezi první a největší odběratele 28nm kostiček se počítají výrobci grafických čipů AMD a Nvidia, dále Apple se svým mobilním procesorem A6 a společnost Xilinx, která si nemohla vynachválit 28HPL variantu (dříve též nazývanou jako 28nm SHP). Variant ostatně TSMC nabízí více: 28HP s HKMG a napjatým křemíkem pro nejvyšší výkon, 28HPL, který oproti předešlému postrádá napjatý křemík, ale na nižších frekvencích je výrazně energeticky úspornější, dále 28LP určený pro nejméně náročné zákazníky (technologicky je na úrovni současného 40nm procesu, tzn. bez HKMG a napjatého křemíku) a nakonec 28HPM, který je blízký procesu 28HP, ale optimalizovaný pro mobilní zařízení (tedy pro nižší spotřebu / odpadní teplo). Poslední jmenovaný však na rozdíl od ostatních bude komerčně dostupný až koncem roku.

Pokud tedy v nejbližších dnech z výrobních linek sjedou první sériově vyráběné wafery grafických čipů, dá se předpokládat, že s několika týdny potřebnými pro balení, testování a přepravu budou mít výrobci grafických karet k dispozici první finální (respektive produkční) kusy hardwaru na počátku prosince. S dalšími několika týdny, které jsou třeba ke kompletaci PCB, balení a distribuci, bychom se skutečně mohli s prvními 28nm produkty setkat na pultech v průběhu ledna 2012.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku TSMC: Rozjeli jsme 28nm velkovýrobu. Jako první.

Žádné komentáře.