Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Ubuntu Studio přejde kvůli Unity na Xfce

Ubuntu Studio logo
Velmi poklidné vody desktopových prostředí využívaných "primárně GNOME" distribucemi dostaly a ještě dostanou letos hned dvě podmořské exploze. První přišla již v dubnu s uvedením Ubuntu 11.04 s prostředím Unity 3D a bude dovršena verzí 11.10, která na Unity přejde zcela. Druhou pak bude nahrazení gnome panelu GNOME Shellem spolu s příchodem GNOME 3.x. Ani z jednoho z těchto nových prostředí ale nejsou nadšeni tvůrci Ubuntu Studio, na multimédia zaměřené varianty Ubuntu…

Xfce má pověst "menší svižnější" varianty GNOME. Využívá stejný framework GTK+, má ale vlastní vzhled prostředí (do značné míry podobný GNOME 2.x) a vlastní nástroje. Zkrátka a dobře, pro konzervativní Ubuntu Studio, kde není prioritou "fancy new desktop", ale naopak stabilní prostředí a plné zaměření na aplikace pro tvorbu multimédií, je přechod na Xfce logickým a správným krokem.

Cory Kontros z Ubuntu Studio týmu dodává, že tento krok hodně zvažovali a nakonec se definitivně shodli, že ani Unity, ani GNOME Shell nejsou v souladu s jejich představami. Tým bude nyní pracovat na vlastním uživatelském rozhraní, které zahrne Avant Window Navigator (AWN, spodní lišta ne nepodobná té z Mac OS X) nad Xfce, spolu s tím pak přijde i nová grafika a balíčky pro Ubuntu Studio.

Aktuální verzí Ubuntu Studio je 11.04 vzešlá z "Natty Narwall". Do říjnového vydání 11.10 je ještě spousta času. Dejme jak Canonicalu čas vyladit Unity 3D i Unity 2D, tak tvůrcům GNOME jejich Shell a pak teprve suďme, jestli jsou tato dvě nová prostředí krokem vpřed či pádem do propasti.

Ubuntu Studio
Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Ubuntu Studio přejde kvůli Unity na Xfce

Pátek, 20 Květen 2011 - 18:21 | HKMaly | A co takhle udelat neco na compizu ale "...

Zobrazit diskusi