Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

VirtualDub 1.9.11 a 1.10.0 s hromadou významných novinek

VirtualDub logo
Avery Lee vydal na Štědrý den hned dvě nové verze VirtualDubu. První stabilní 1.9.11 přináší oproti 1.9.10 jedinou změnu týkající se kompatibility filtrů, zajímavější je rozhodně nová vyšší řada 1.10.x. Asi netřeba nějak obšírněji připomínat, že vyšší řady jsou vždy experimentální, týká se to i verze 1.10.0, do které nyní Avery "vyplivnul" vše, co měl dosud schováno ve vývojové větvi, zahrnuje však samozřejmě i vše, co bylo spraveno až do verze 1.9.11, ale podívejme se na podrobnosti blíže….

Co zahřeje u srdce každého encodera, je vícevláknovost systému filtrů a video komprese. Volbu pro filtry zapnete skrze Options | Preferences | Threading a od té chvíle bude VirtualDub pracovat s filtry vícevláknově. Kvůli API není možné používat paralelně vícenásobně jeden filtr, nicméně pokud děláte deinterlaci, ořez, resize či úpravy úrovní, měli byste být schopni ždímat své vícejádrové CPU o něco efektivněji.

Podobně byla "zvláknována" komprese videa. Tedy ne co se týče kodeků samotných, ale systému, který kompresi spravuje. Novinka funguje bez ohledu na multithreading v samotných kodecích, ale je omezena na kodeky, které produkují pouze I (nebo chcete-li "klíčové") snímky jako třeba Huffyuv. U kodeků jako Xvid či x264, které mají i P a B snímky není možné sekvence rozsekat na více vláken, protože nelze dopředu říci, co bude kde chtít kompresní systém kodeku hodit do P či B snímku.

VirtualDub 1.10.0 dále nově podporuje systém vstupních a výstupních modulů, který přidává podporu pro zpracování videa jako prostého toku dat ("raw"). Toto skýtá velký potenciál do budoucna, tak se nechme překvapit, kam se systém modulů časem vyvine. Rozšířena je dále podpora barevných prostorů, interní knihovna nyní detekuje širokou škálu formátů včetně plného YCbCr a Rec. 709. Podpora je momentálně do jisté míry limitovány a bude se na ní dále pracovat.

Další skvělá věc se týká nové podpory pro externí encodery a multiplexery bez nutnosti mít implementaci ve VirtualDub API - konečně je zde přímý systém, kterým lze ve VirtualDubu provádět kompresi do x264 bez omezení, která má x264vfw v AVI kontejneru. Systém vyžaduje jediné: "komandlajnový" program akceptující raw data skrze stdin.

Jako s každou novou "major" verzí, i 1.10 vypadá hodně nadějně a máme se příští rok na co těšit, nový VirtualDub určitě zkuste, pokud vám poběží stabilně, pak možná na řadu 1.9 zapomenete doslova během pár dnů. Za redakci Averymu děkujeme za tento báječný vánoční dárek a přejeme i do roku 2011 dost sil na další vývoj VirtualDubu.

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku VirtualDub 1.9.11 a 1.10.0 s hromadou významných novinek

Úterý, 28 Prosinec 2010 - 17:17 | Tomas A | Super spravy! Skusal uz niekto tu kompresiu H.264...

Zobrazit diskusi