Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Příprava dat

diit.cz logo na CD-R serveru 1. dubna 2009
Windows XP jsou prvním operačním systémem od Microsoftu, který přímo v sobě bude podporovat vypalování datových CD. WIFT, kterého můžete znát především z auditorií, se podíval jak se pod Windows XP vypaluje. Článek navíc doplnil spoustou obrázků z kterých je dobře vidět, jak budou nová Windows XP vypadat. Pokud byste se chtěli o Windows XP dozvědět něco dalšího, i když by to mělo méně společného s vypalováním CD, neostýchejte se a dejte nám vědět v auditoriu.

Předpokládejme tedy, že jsme uživatel, který neví o vypalování níc a chtěl by dostat na CD nějaké své soubory. Takže jak na to ... no, zkusme na to jít logicky...

Odeslat na zapisovací CD

Vezmeme soubory a odešleme je na CD ... ano, takhle jednoduše to jde. Nebo můžeme ty soubory vzít a zkopírovat na CD úplně stejně, jako kamkoliv jinam (vybereme tu mechaniku, která je zapisovací, protože na CD-ROMku se to nepovede). Můžeme také ukládat soubory rovnou z Wordu nebo Excelu, můžeme své výtvory uložit přímo z Corelu - vždy jako cíl vybereme právě vypalovačku. Snad by to mělo jít v jakékoliv Windowsové aplikaci, třebas i Windows Commanderu, ale přiznám se, že Windows Commander jsem neměl k dispozici, a můj oblíbený FAR Manager k diskům přistupuje zřejmě podobně jako DOS, protože tomu se to nepodařilo - poznal, že v mechanice není CD :-). To ovšem neznamená, že nelze FARem na CD soubory přidat.

Kopírování na CD

Že vám tento způsob zápisu na CD něco připomíná? Ano, takhle nějak to vypadá, když máte nainstalovaný DirectCD nebo podobné programy (založené na způsobu zápisu Packet Writing). Záměrně jsem zvýraznil slovo vypadá, protože ono to tak opravdu jenom vypadá. Narozdíl od Packet Writingu nemusíte mít v mechanice CD, protože v tomto momentě se na CD nic nezapisuje. Všechny soubory, které vypadají, že se kopírují na CD, se ve skutečnosti kopírují někam na disk, prozatím si to nazvěme třeba TempCD (později to rozeberu podrobněji).

Po zkopírování potřebných souborů na CD se můžete na toto CD podívat - soubory tam opravdu uvidíte. Mají takovou šipečku směřující dolů - podle toho poznáte, že se jedná o soubory, které na CD fyzicky nejsou, že jsou teprve připraveny k vypálení (je nad nimi napsáno Files to add to the CD, neboli Soubory k přidání na CD - jsem zvědav, jaký bude oficiální překlad). Ta šipečka trochu připomíná šipečku zástupce. Řekl bych, že podobnost zde není čistě náhodná, protože to, co vidíte, v podstatě jacísi zástupci jsou. Ty soubory totiž nejsou fyzicky na CD, ale v té naší TempCD složce někde na pevném disku.

Soubory k přidání na CD

S těmito soubory se dá dělat snad všechno, co s klasickými soubory - spouštět, prohlížet, editovat, mazat, přejmenovávat ... a já nevím, co ještě. Jsou totiž fyzicky umístěny na pevném disku v tom našem TempCD. A jak již bylo zmíněno, nejedná se o Packet Writing. Takže s nimi pracujete jako na pevném disku. V tuto chvíli se soubory sice tváří, jako že jsou na CDčku (jako u Packet Writingu), ale na CD budou zapsány až v dalším kroku. Ten se aktivuje velice jednoduše - klikneme na položku Write to CD, kterou vidíme v levém svislém pruhu v průzkumníkovi (v případě rozumného nastavení průzkumníka, kdy vypadá jako v klasických Windows, se samozřejmě dá tato položka najít někde v menu). Mimochodem - ta položka pod tím, tedy Clear the staging area odstraní z CD všechny soubory, které jsou určeny k vypálení (případné původní soubory tam samozřejmě nechá).

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Vypalování CD ve Windows XP

Žádné komentáře.