Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Vyšla první alfa verze Ubuntu 12.04 „Precise Pangolin“

Ubuntu 12.04 „Precise Pangolin“ Alpha 1
Ubuntu 11.10 "Oneiric Ocelot" je s námi již šest týdnů a protože podle Canonicalu by se prakticky daly řídit hodinky, je ta správná chvíle představit si první testovací vydání 12.04 "Precise Pangolin", jež se honosí také písmenky LTS - Long Term Support…

Nejprve tradiční upozornění: toto je alfa vydání, které v žádném případě není doporučeno k běžnému užívání. Leda byste byli masochisti, případně vám lékař doporučil udržovat v těle co nejvyšší hladinu adrenalinu. Na její zvedání jsou alfa verze jako dělané. Také připomeňme, že pár věcí o Ubuntu 12.04 jsme si již řekli, to když se na nedávném vývojářském summitu rozpovídal Mark Shuttleworth.

Ubuntu 12.04 „Precise Pangolin“ Alpha 1 Ubuntu 12.04 „Precise Pangolin“ Alpha 1

Srdcem Mravenečníka je pochopitelně kernel 3.2, konkrétně Ubuntí varianta 3.2.0-2.5, která je v tuto chvíli založena na verzi 3.2-rc3. Číselně by se sice zdálo, že jde o významný pokrok oproti 3.0 řadě v Ubuntu 11.10, ale Canonical jasně upozorňuje, že kupříkladu regrese chyby týkající se spotřeby na strojích se Sandy Bridge je zde nadále přítomna (do vydání 12.04 ale zbývá nějakých 5 měsíců, takže času je dost). Připomeňme také, že Ubuntu 12.04 bude prvním, které bude oficiálně a pořádně cílit na ARM architekturu.

Alpha 1 přidává podporu pro další touchpady ALPS. Mezi aplikacemi se sluší opět zmínit, že výchozím hudebním přehrávačem opět bude Rhythmbox. I kupříkladu Firefox je zde rovnou v testovací verzi 9.0, zkrátka celkově jde o vydání pro experimentátory nebo ty z vás, kteří chtějí přispět k vychytávání chyb.

Kromě Ubuntu vychází i stejná alfa verze Xubuntu, Lubuntu a dalších variací, z nichž Kubuntu zatím není k dispozici.

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Vyšla první alfa verze Ubuntu 12.04 „Precise Pangolin“

Žádné komentáře.