Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Za zdržením Xeonů E5 („Sandy Bridge-E“) prý stojí problémy s čipsetem

Čip Intel X79
Čipset Patsburg, který se v desktopu prodává jako Intel X79, má údajně drobné potíže. Jde však o potíže, které jej coby X79 nepostihují, to se bude týkat až označení C600 pro serverové Xeony. O těch se už ví, že budou uvedeny až začátkem března příštího roku a je to právě čipset, co za tímto pozdržením stojí…
Intel Romley EN/EP Platforms

Konkrétně je prý problematická ta část, která má být největším „gró“ celého čipsetu: SAS řadič. Ačkoli v desktopu poskytuje pouze šest SATA portů, z toho jen dva 6Gbitové (což jej vedle dalších věcí vlastnostmi řadí na úroveň P67), dokáže obsloužit celkem 8 portů.

Čip Intel X79 Čip Intel P67
Srovnání čipsetů Intel X79 (vlevo) a Intel P67 (relativní velikost sedí)

Už základní deska Intel DX79SI, na níž většina redaktorů prováděla recenzi nových Core i7-3960X, obsahuje přípravu pro další porty vyvedené kombinovaným interním mini-SAS portem (zasunuje se do něj kabel s příslušným konektorem SFF-8087, z něhož vedou čtyři SATA/SAS kabely).

Čipset Intel X79 na desce Intel DX79SI + místo pro další SATA porty
Intel DX79SI - SATA porty a místo pro další 4 v kombinovaném konektoru (vlevo)

Trošku si lámeme hlavu, zda je čipset schopen obsloužit rovnou 10 portů, nebo jen 8, jak se zmiňovaly dřívější slajdy (pak by dva z již existujících SATA nejspíše nebyly použity).

Patsburg alias čipset Intel C600

Ať tak či onak, někteří výrobci již ve svých slajdech počítali s uvedením serverových desek se socketem LGA2011 ještě letos s tím, že si SAS porty pořeší po svém (řadičem třetí strany). Otázkou je, jak jim do toho nyní zasahují plány Intelu uvést celou platformu až v březnu s již vyladěným čipsetem (nejspíše další revize).

Připomeňme, že čipset bude mít ve verzích Patsburg-D a Patsburg-T (Performance a Premium RAID) pro komunikaci s procesorem vyhrazenou další komunikační rouru v podobě čtyř PCIe linek třetí generace (což dá zhruba 4 GB/s v každém směru).

Patsburg Overview
Tagy: 
Zdroje: 

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Za zdržením Xeonů E5 („Sandy Bridge-E“) prý stojí problémy s čipsetem

Úterý, 29 Listopad 2011 - 11:20 | cyberreality | jasne ze se bude prodavat i osmijadro ...
Pondělí, 28 Listopad 2011 - 18:19 | Kert | Wifte, děkuji za snahu. Otázka je, jestli to...
Pondělí, 28 Listopad 2011 - 15:24 | WIFT | Bude to až 8jádro. Už nyní se Core i7 řady 3000...
Pondělí, 28 Listopad 2011 - 15:18 | Kert | Bude to nakonec 8mi jádrový CPU nebo max 6? Proč...

Zobrazit diskusi