Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Zvolňuje Intel tempo upgradu výrobních továren?

22nm (budoucí) továrny Intel
Dle X-bit Labs to hned podle několika různých zdrojů vypadá, že se společnost Intel rozhodla trochu zvolnit tempu upgradu svých výrobních továren na novější procesy…

Původní poměrně agresivní plány počítaly hned s několika fabrikami, jejichž důvěrně známý přehled nevidíme na obrázku poprvé. Plány přechodu na novější výrobní procesy vycházely z prognóz pro nadcházející roky, ale asi se něco změnilo. Původní plány ze začátku tohoto roku hovořily o přechodu na 22nm výrobu v tomto a příštím roce hned u pěti továren: D1D (v americkém Oregonu), D1C (Oregon), Fab 12 (Arizona), Fab 32 (Arizona) a Fab 28 (Israel), neoficiálně však mnozí finanční analytici očekávali i překlopení Fab 24 v irském Leixlipu na tuto technologii někdy v rozmezí 2012 až 2013. Nová informace tento proces v irské továrně ale posouvá na později. Prozatím budou Irové nadále vyrábět čipy staršími technologiemi (90nm a 65nm na 300mm waferech), přechod na novější výrobu se jich dotkne až v momentě příchodu 14 či 10nm technologie.

To samozřejmě neznamená nic výrazného pro irský pracovní trh či produkci čipů. Sice tu dnes máme 32nm CPU/APU a na spadnutí jsou 28nm GPU, ale velké množství čipů, doslova většina co se do kusového počtu týče, je ve světě stále vyráběna výrobními procesy sice podstatně staršími, ale o to lépe vyladěnými, ať již jde o zmíněných 65 či 90 nanometrů, nebo i větší jako 130nm a vyšší, které stále mají a budou mít své uplatnění.

Stejně tak se neočekává, že by se Intel dostal ve výrobě 22nm čipů do nějakých kapacitních problémů. Za prvé má dostatek továren, které přechod prodělávají nebo prodělají v blízké budoucnosti a za druhé u něj nepracují hlupáci, toto má velmi dobře spočítáno. Připomeňme na závěr, že na 22nm technologii Intel uvede nové "3D" tranzistory, které slibují takovou malou revoluci ve výrobě čipů.

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Zvolňuje Intel tempo upgradu výrobních továren?

Čtvrtek, 1 Září 2011 - 10:08 | bans | Tak tak, na AMD jim bohate staci to co maji ted,...
Středa, 31 Srpen 2011 - 19:44 | r23 | Ono to není sranda, takový upgrade stojí několik...
Středa, 31 Srpen 2011 - 16:14 | Kert | No ale mohl by z dlouhé chvíle vyrábět Termi na...
Středa, 31 Srpen 2011 - 15:55 | Lada1 | Dalsi problem je, ze Intel nema defacto...

Zobrazit diskusi