Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Ani slevy nepomáhají, podíl grafických karet Intelu na trhu strmě padá

A co na to Steam survey.. ze mlci?
:))

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Žádá změna, neexistuje v samostaných grafikách ani Intel ani AMD. Intel tam má ale drobnou výhodu v řešení s integrovanou grafikou.

Jinak Sony pobavilo, minimální požadavky na Horizon Forbidden West:
procesor Core i7-11700 nebo Ryzen 5700X.
WTF?
I Ryzen 3700X je výkonější než ten i7-11700, dokonce i i7-10700 není pomalejší!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Máš to špatně. To je doporučení pro "Very High"

Min (720p @ 30Hz):
Intel i3 8100 / Ryzen 3 1300X
GTX 1650 4GB / RX 5500XT 4GB

https://clan.cloudflare.steamstatic.com/images//44660542/8d2750e16f54865...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zrovna ForbidenWest na to jak bude vypadat má ty tabulkové nároky zcela ok.
Jen to stejně některým nezabrání v knučení na téma "spatná optimalizace" protože si to nespustí ve 4k "všechny šavle na max" / 120fps.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Sorry.
Pointa byla, proč Core i7-11700 nebo Ryzen 5700X, když výkonově před Core i7-11700 je i Ryzen 3700X a ani Core i7-10700 nic výkonově neztrácí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To lhaní o tom, jak je Ryzen 3700X nadčasový je už od tebe dost mimo. Podívej se na testy, jak si stojí procesory s nejvýkonnější RTX 4090 a Ryzen 3700X je výkonem pod oběma procesory. Je to procesor výkonem na úrovni 10400F a vždy tomu tak bylo..

https://www.techpowerup.com/review/amd-ryzen-7-7800x3d/20.html

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tohle ale není v rozporu se steam survey, naopak to potvrzuje, co tu píšeme celou dobu. Nvidia : amd 4:1
Intel prodává málo grafik a moc krátkou dobu, než aby se ve statistice steamu objevil s dGPU.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Njn, musí Intel zabrat, byo by fakt nutné, aby se jim něco okotilo. Už kvůli AMD, které se také nedaří a NVidia tak získává stále větší a větší náskok. Kdyby NVidii okopávaly nohy dvě firmy, vůbec by to nebylo na škodu, ikdyž od Intelu moc čekat nemůžeme. :-/

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Intel je v GPU už dead meat IMHO.
Klinická smrt.
R.I.P.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To rozhodne až uvedení další generace. Pokud to bude v době uvedení zase špatný produkt typu polo-prototyp, tak už je nezachrání ani velké zlepšování a dedikované grafiky skončí.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kterou další myslíš?
Alchemyst nepřesvědčil, to už víme, Battlemage se zatím proslýchá, že to stále nebude konkurenceschopné z docela relevantních zdrojů, takže se asi můžeme upínat k Celestial, pokud vůbec dojde do produkční fáze.
Nejsem tak skeptický jako tynýt, ale obavy mám také.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Battlemage. Je jedno co se proslýchá. Intel na ovladačích pracuje (opravdu se zlepšují) a pokud tam nedělají záškodníci a totální magoři, tak Battlemage bude mít při vydání mnohem lepší ovladače než měl při vydání Alchemist. Jestli i Battlemage bude při vydání průser, tak už se s další generací nemusí namáhat, protože pošramocenou pověst už nenapraví.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Battlemage musi byt pro Intel aspon castecne Intel, jinak mas pravdu, ze to muzou rovnou odpiskat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

intel ale GPU akcelerátory potřebuje, protože nvidia vydělala neskutečnej balík na cryptu a teď jede AI, evidentně GPU začíná nacházet čím dál tím větší uplatnění a víc a víc věcí se počítá přes GPU a procesor je jenom takový kontrolér

spíš moc nerozumím, proč je tak moc spjatý gaming segment s profi segmentem, protože mám pocit, že ani jedna firma si nedovolí nemít gaming gpu z nějakého důvodu, i ten Moore Threads se snaží o gaming kartu, přitom by jim stačilo vyrábět AI gpu akcelerátory

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

On je rozdíl počítat věci přes výpočetní GPU nebo herní.

Herní a profi GPU jsou spjaté zcela přirozeně, protože dělají hodně podobné věci.

Pro AI se chystají i jiné obvody než GPU a údajně mají být lépe specializované, takže lepší.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

já doufám, že vyrobí nějaký asic, aby se to nepočítalo na gpu

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne, NVidia rozdělila vývoj na výpočetní a herní segment. AMD herní segment upozaďuje minimálně na čas a výpočetní jede také sólo. Intel musí tak makat dvakrát víc a to je docela problém.

Podle mého názoru Intel GPU neskončí, protože je tu poměrně poptávka po herních noťasech, Intel dál nechce grafiku od NVidie, ale chce tam mít svojí a k tomu nepotřebuje highend, ale stačí mít mainstream.
Jenže Intel Alchemyst zaostával i proti hernímu mainstreamu NVidie a AMD. Pokud Battlemage dosáhne v tomto segmentu na konkurenci, tak to pro Intel bude úspěch a bude to stačit k tomu, aby herní highend zkusili v další generaci.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Otázkou zůstává, jestli má více síly na tlačení výrobců notebooků Intel nebo Nvidia. Dřív byla odpověď jasná, ale dnes nebo za rok? Výrobci notebooků se už Intelu (i díky AMD/Qualcommu) nemusí bát tolik jako dřív.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

AMD herní neupozaďuje, pouze se snaží jen o kategorii vyšší mid / nižší hi-end a top hi-end prostě vynechává. Je to logické, vývoj je drahý a při podílu na trhu a zváženému množství top hi-endu ve spektru grafik se prostě nevyplatí do něj investovat, tím spíš že AMD musí dobře vážit podíl výroby při omezené kapacitě.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud další generace bude maximálně na úrovni 7900XT a to ještě kdo ví jestli, tak v reálu AMD ty grafiky na čas upozaďuje, protože ten výkon si od AMD může za ještě přijatelnou cenu koupit každý už dnes.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zaprvé, je otázka, zda to platí pro celkový výkon nebo jen rastrovací s tím, že raytracing bude výkonnější. A dál měly by být levnější a při stejném výkonu úspornější. Takže to pro někoho kdo upgraduje ob jednu nebo dvě generace to může být dost zajímavé a málokdo kupuje vždy každou generaci.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

AMD se nedaří, jen víc jak zdvojnásobilo prodeje grafických karet...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Spíš si někdo přeje, aby se nedařilo.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ten pád Intelu zase nemusí být tak strmý, když to JPR zaokrouhluje na celá čísla. Klidně to mohla být změna z 1,5% na 1,4% podíl. Pak už to zdaleka není tak dramatický pád na polovinu. Nebo to samozřejmě může být opačný extrém a pád z 2,4% na 0,5%, ale to prostě nevíme a není třeba honit senzace.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„není třeba honit senzace“

Předně není potřeba vymýšlet podobné teorie. Realita je taková, že začátkem roku 2023 měl Intel 4 %, koncem roku 2023 1 %. Opravdu to není strmý pád?

https://www.jonpeddie.com/news/aib-shipments-climb-in-q2-2023-with-unit-...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tuhle informaci ale v článku nemáš, přitom je pro kontext dost důležitá. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdybych ji tam zmínil, tak se zase najde někdo, kdo bude kritizovat, proč u Intelu srovnávám Q1 vs. Q4, když u AMD a Nvidie srovnávám data meziroční.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

https://1iq.cz/img/Wkh5A/W3UgE.jpg
Tak nevim nejslabsi posledni generace..AMD je proste proti novym driverum Intelu slabsi. Mam to podobne vsude. Mozna najdete nejakou konkretni hru kde ne, ale to ja najdu taky pripad kde nvidia prohraje i rtx 4060.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

A koho jako zajímají tyhle přiblblé teoretické benchmarky, které neodráží herní skutečnost? Naposledy jsem nějaký 3D mark pustil asi před 8 lety.

Ve hrách se taky zlepšil, ale nikomu to moc nestojí za to, to znovu otestovat. Jinak sem klidně hoď ten herní případ, kdy prohraje RTX 4060. Já našel jen tohle, ale nejsem si jistý datem.
https://tech4gamers.com/a750-vs-rtx-4060/
Vyšší je u Intelu jen spotřeba (a teploty).

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Hned pod Perexem je datum.. a ten test je 3/4 roku starý z léta 2023. Takže zase trolí taktika. A lidi co Vám dali plus jsou tedy dobré ovce. Tomshardware ve 3 dny starém článku jasně říká, že Arc750 je oproti svému hlavnímu konkurentu AMD 7600 o 2 procenta rychlejší..
Citace:
Existují určité kompromisy, například 8 GB VRAM - A770 ji zdvojnásobuje na 16 GB, ale také stojí přibližně 100 dolarů navíc. Intel A750 se také musí postavit proti AMD RX 7600, která je v této ceně hlavní konkurencí (i když ceny AMD se nedávno zvýšily). V závislosti na hře může výkon nakonec zvýhodnit jednu nebo druhou variantu, ačkoli Intel má nyní celkovou převahu o nepatrná 2 % při rozlišení 1080p ultra. Stejně jako u grafických procesorů Nvidia mají hry s ray tracingem tendenci upřednostňovat Intel, zatímco hry s rasterizací jsou spíše v táboře AMD.
https://www.tomshardware.com/reviews/best-gpus,4380.html
Tomshardware testoval jen standardní edice ale....
Prostě smolík.. nejlevnější čínský AMD ZEN4 procesor a čínské edice Intel ARC trhají těm kartám AMD zadek. Můžete lhát jak chcete.. nebo operovat 3/4 roku nebo staršími,ale daty fakt je fakt. Většina těch co mi dávají mínus žijí v minulosti a máchají starými testy. Je to směšné titíž tu roky pindali na pprocesory AMD v době kdy už AMD udělalo pokrok.. i tehdy žili v minulosti.

PS a nejsem ničí fanda.. můj výběr je to nejvýhodnější ze všech táborů.. AMD, Intel, NVIDIA. Na rozdíl od místních mudrlantů je moje víra jen víra ve vlastní peněženku a co za své peníze dostanu..nejvíc muziky za nejméně peněz.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jistě, pane ministře.
Nejdražší Interl Arc pokořil nejlevnější Radeon ....
... vyšší cenou a zejména vyšší spotřebou ...
... ve zvlášť vybrané sadě testů.

PS: Možná se díváte do budoucnosti, ale občas neškodí sundat si ty klapky z očí.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Paradox je, že jsem si je z očí sundal už v době kdy se tu hromada lidí ještě modlila k Intelu a přesvědčovala všechny okolo, že 4 jádra přece stačí všem.. A spotřeba mne netrápí.. Frikulíny přece vůbec netrápí 450W - 600W u RTX 4090 tak proč by mi mělo vadit nějakých 230W u OC GPU v průměru méně..? Obzvlášť když CPU deska přes 90W ani při OC nepustí..? Takže CPU+GPU je v reálu tak do 300W?
Směšné..

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

".. Takže CPU+GPU je v reálu tak do 300W? .."
To moc vtipné není.

200W celý desktop i s FHD monitorem.
(Při hraní, konzumace obsahu a kancelářina ještě méně)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Sonic nebo Minecraft do mi 100W komplet a co jste svým přípěvkem chtěl říct?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Minecraft?
S RT nebo bez?

Co takhle Horizon Zero Dawn, Baldurs Gate III, Palword + Plaword server, New World?

".. co jste svým přípěvkem chtěl říct? .."
Přesně to, co Vy, v příspěvku, na který jsem reagoval.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

3DMark? Vážně? :-)

Průměrný herní výkon z aktuálního (březnového) testu na ComputerBase:
https://diit.cz/sites/default/files/a750_computerbase.png

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No celal bych od redaktora trochu vic logiky. Pokud karta umi dobre benchmark na ktery i konkurence se nevykasle, pak to znamena ze zelezo umi a ma potencial. Takze je to vec driceru a ty vychazi kade dva tydny lepsi a lepsi. Kartu mam a za rtx4060ti z pracovni stanice ji nevymenim protoze jsem nenasel zadny problem ani v kvalite ani ve vykonu. Navic opravdu nemuzu za to ze u vas neprodavaji karty s poradnym chlazenim za lidovou cenu kolem 5000Kc. Jo a ten test je uz stary. Data k ARC jsou z 24. ledna a je brezen,, je treba jit hloubeji a zjistit si ktera karta ma jake datum testovani. Odkazy tam maji. Neni treba uvadet v omyl.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

„No celal bych od redaktora trochu vic logiky. Pokud karta umi dobre benchmark na ktery i konkurence se nevykasle, pak to znamena ze zelezo umi a ma potencial“

Nikoli. Ve 3DMarku byly i staré integrované Intely relativně lepší než ve hrách při srovnání s GPU AMD a Nvidie. Jednak jsou požadavky 3DMarků zpravidla poměrně jednoduché a stačí jim hrubý výkon a pak tu ještě s Arc byla kauza, kdy Intel zahrnul do ovladačů specifické optimalizace pro 3DMarky, které UL zakázal a které AMD a Nvidia nepoužívají. 3DMark tedy neukazuje potenciál, ale kombinaci vhodnosti dané architektury pro 3DMark v kombinaci se specifickými optimalizacemi, které konkurence v souladu s požadavky UL nepoužívají.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A vy tvrdite ze jeste dnes jsou u Intelu ty tweaky a u AMD a Nvidie nejsou je tak?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To celkové skóre u sestavy s RX 7600 velmi pravděpodobně snižuje slabší čtyřjádrový procesor, Core i3-13100 bude jistě pomalejší v CPU testu, než osmijádrový Ryzen 7 5700F, přičemž ten CPU test v Time Spy umí použít maximálně deset CPU vláken.

Safra totální fail chyba, je to 7500F a ne 5700F :D Takže je to "jen" Zen4 šestijádro.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Karasi, ani ne podivej na jiny benchmark ani Ryzen 7950X3D nepomuze a to vyjimecne neni ten 7500f OC, ale na defaultu.
https://1iq.cz/i/Wkh5A/jfqX6.png
OK a tady je ten puvodni zase procesory nepomohou, graficky vykon je vyssi. mam v tehle kategorii prvenstvi.
https://1iq.cz/img/Wkh5A/42qBR.png

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Karasi, libi se mi vase recenze takze pro Vas. Kouzlo je v cinske edici karet s vylepsenym chlazenim,
OC za 30 sekund pouhym nastavenim v ovladaci tahlem.. Karta tahne 2770Mhz pri 70C. o u drazsich karet ARC na ceskem trhu to nedokazete. Levny CPU a levna GPU. A Gunnir je oficialni Intel vendor v Asii. Takhle to vypada.
https://1iq.cz/img/Wkh5A/qG89R.jpeg

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Přeji Vaší kartě dlouhý život.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Karta i při OC pracuje v komfortnějších podmínkách než blower karty AMD pokud jde o teploty..A Intel má OC opravdu hodně ořezany do bezpečnych mezí..a bez HW zásahu se nad 236W nedostanete. Imho stejna spotřeba jako měla lehce přetaktovana AMD VEGA FE. Jinak děkuji.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak pokles u nVidie je zjevně způsobený upřednostněním ziskovějších produktů, než neschopností pokrýt poptávku. Respektive, případná "neschopnost" je daná tím, že se snaží maximalizovat zisk.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty ziskovější produkty (GH100) jsou limitované pouzdřícími kapacitami CoWoS a dodávkami HBM3 pamětí. Ani jedno z toho desktopová GPU Nvidie nepoužívají. Objem výroby waferů u TSMC klesl, takže linky plně vytížené nejsou.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pokles nVidie je nezaujímavý. Treba sa pozrieť viac ako jeden rok dozadu. AMD bolo schopné pohybovať sa na 30-40%, takže len sa snaží zobrať si nazad nejaké percentá. Posledná generácia sa však zjavne nepodarila podľa predstáv. Ja by som im doprial aspoň 1/3trhu aby bola konkurencia. V ich prospech hrá, že pokrývajú konzoly a majú integrované grafiky. To im umožňuje optimalizáciu aspoň na SW úrovni, ale stále z toho nevedia vytrieskať viac vo svoj prospech.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

proč asi, AMD i NV prakticky kontinuálně vydávají nějaké novinky. Od vydání Arc se o nich skoro nemluví, žádné přírůstky, nic.

Jinak, vím že autor přeje Intelu vše nejhorší, ale otevřeně popírat skutečnost, to už to tu padá na úroveň "dedeho světa".
Tady jsou testy z letoška pro Arc na Gamernexus:
https://gamersnexus.net/gpus/intel-arc-2024-revisit-benchmarks-a750-a770...
A rozhodně to nevypadá že by nestačily na nejslabší karty konkurence, solidně se drží v mainstreamu.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Aneb upravim si veci podle sebe, jak mi to vyhovuje DDR"0" :))
Pokud vim, tak Nox se drzi apriori testu na CB. Takze prezentuje jejich vysledky. Toz e nekdo jiny otestuje nekde jinde par her, nema nikde povinnosti tenhle test tady davat. To je pouze tve prani jakoz to "sponzora Intelu". Take si vynechal, at uz zamerne nebo ne, ze sam GNX karty pro "siroke publikum" stale nedoporucuje, sami narazili na 2 tituly, ktere meli velke problemy. Apropos.. Computerbase u testu novych her celkem casto narazi na problemy Intelu s vykonem v novych titulech.. napr tady
https://www.computerbase.de/2024-02/skull-and-bones-technik-test/2/#absc...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ech, pozeram ten link, na to ze ubisoft podpisal spolupracu s amd, ...tak to vobec tak nevyzera (to co su za frametimes)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ono celkove ten vykon na AMD kartach je tak nejak clkove pozadu proti ocekavani v tomhle titulu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

este ze ide o strasnu hru,ktoru nikto nechce :) asi do poslednej minuty developeri len ladili, aby vobec isla spustit, nieto riesili optimalizaciu

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nezkousel jsem hrat. Tema te hry mne celkem laka..ale zatim jsem nenasel odvahu za to dat penize :))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nedávej hrali jsme open betu a je to hrozná nuda a v podstatě DoA hra

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A pak zjistíš, že se ARC A750 prodává za 7 litrů...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Sluší se lháře korigovat?

1. za 6900 se běžně prodává ASRock A770 8GB - na stejné ceně začíná RX 7600 8GB.
EDIT: A770 je od 7500

2. A750 se dá běžně koupit na Alze za 5500Kč.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

jsi trosku mimo. Zadny zalistovany model za 5,5k na heurece pro A750 neni
https://graficke-karty.heureka.cz/intel-arc-a750-limited-edition-8gb-gdd...
https://graficke-karty.heureka.cz/acer-predator-a750-bifrost-arc-oc-8gb-...

Intel model cca od 6,7k a AIB model od 6,9k .. to ma k tem 7k docela blizko ne? :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zajimavy Alza ma levnou kartu.. to bych necekal.
Dival jsem se na nemecky vyhledavac, a ten sparkle je jedina 'levna edice'. Kupodivu je dokonce levnejsi u nas nez by mela byt..
tak jo, Intel ma kartu za 5,5k. Za tu cenu dobry, kdyz tomu bude fiungovat driver.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Napadá mě ... neměla kdysi alza nějakej vyhrocenej spor s heurekou? Odpovídalo by to tomu, že třeba není na heurece zalistovaná.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mela, ale nekdy rok, dva zpatky se to nejak vyresilo a na heurece normalne funguje :)
Zajimave, ze tak karta v prehledu neni.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To bude ideální kombo k Haswellu, protože ten neumí Re-Size Bar a tím pádem bude výkon totálně v chobotu :D

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Za těch 5,5 tisíce je to v akci. Uvidíme, jak dlouho to tam vydrží. Ale jo, Intelovské karty jsou levné. IMO to bude tím, že se každý bojí kompatibility s hrami.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„Jinak, vím že autor přeje Intelu vše nejhorší“

Nejsem si vědom, že bych ve článku vyslovil nějaké přání. Článek rekapituluje reálnou situaci na trhu vyhodnocenou zavedenou dekády fungující analytickou firmou.

Pokud jde o samotné produkty, nabízí Intel aktuálně A750 (který je cenově na úrovni RX 7600, která je o 20 % rychlejší a s o 60 wattů nižším TDP) a A770 (RX 7600 je o 1000 Kč+ levnější, o 10 % rychlejší a rozdíl ve spotřebě je ještě vyšší). Nevidím důvod, proč bych měl nějak explicitně velebit produkty, které jsou nevýhodné jak v poměru cena / výkon, tak spotřeba / výkon.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"...a A770 (RX 7600 je o 1000 Kč+ levnější..."

Kde koupím RX7600 za 5900Kč?

EDIT: zase jsem byl moc rychlej, koukám, že A770 je teď reálně za 7500. ... takže ... kde je RX 7600 za 6500Kč?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A nejsi porad rychlej? :))
https://graficke-karty.heureka.cz/intel-arc-a750-limited-edition-8gb-gdd...
https://graficke-karty.heureka.cz/acer-predator-a750-bifrost-arc-oc-8gb-...

Intel model cca od 6,7k a AIB model od 6,9k .. to ma k tem 7k docela blizko ne? :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

nejde o velebení. Ale o přímo lživou větu "Top model Intelu je výkonnostně pod nejnižšími modely AMD a Nvidie z poslední generace". Pokud je pohodlně srovnatelná s nynějším mainstreamem, tedy mezi 7600XT-4060 tak rozhodně ta věta neplatí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

opět stejné, pokud se dodaný test nehodí tak dám link na vlastní kde je mix který vychází pro tvé tvrzení lépe, že - dobře vychovaný na ddw.
A taková perlička, když se zapne RT tak si Arc vede mnohem lépe než Radeony. Ovšem pro kované AMD je RT naprosto zbytné viď :))
Mimochodem na 1440p tam Arc chybí.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jsi nic nepochopil. Chtel jsem ti ukazat, ze test "4her", ktere GM v tom testu ma nejsou uplne smerodatne. Z toho 2 dalsi hry byli pruser. Cili z jeho puvodniho setu 6 her, 2 byly pruser, to je 30%. Stejne tak jsem ti nasel dalsi 3 jine nove vydane hry, kdy Intel kompletne propada. Viz co jsem postnul.
Bohuzel jsi nepochopil...ale zavery (chybne) by ti delat slo slo co Inteli sponzorovateli. Ale ty si to urcite preberes po svem..protoze kdo s tebou nesouhlasi bude AMD fanousek, co.. :))
ps: RT do toho nemotej, na tehle urovni, to nema smysl casto ani zapinat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

".. mezi 7600XT-4060 .."

770 nebo 750?
Vlastně je to jedno. Neplatí to ani o jedné z nich.

Čteš vlastně linky kterými "podkládáš" svůj názor?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

»Ale o přímo lživou větu "Top model Intelu je výkonnostně pod nejnižšími modely AMD a Nvidie z poslední generace".«

Co je na tom lživého? Nejnižší model této generace AMD je Radeon RX 7600, který je rychlejší a úspornější než Arc A770 (navíc i levnější). Nejnižší model této generace Nvidie je GeForce RTX 4060, která je rovněž rychlejší a navíc s poloviční spotřebou proti Arc. Nvidia ani AMD v této generaci nevydaly jedinou grafickou kartu, která by byla pomalejší než nejrychlejší model Intelu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Podle TomsHW.
Ve FullHD platí co jste napsal.
Ale při rozlišení 1440p platí A770 = RTX 4060 = RX 7600
(60 FPS považuji za použitelné)
Rozhoduje tedy spotřeba a cena v neprospěch intelu.

Ve 4k padá FPS těchto karet někam k nepoužitelným 30.
Takže výtěztví A770 díky 16GB VRAM nad RX 7600 s pouhými 8GB je takové symbolické.

https://www.tomshardware.com/reviews/gpu-hierarchy,4388.html

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Cena? Při 5000 až 5500Kč?
A spotřeba při 1kW=1,5Kč Když na PC hrají děti tj neběží 24/7.. o fakt není argument.. Jako že mne má 20Kč za měsíc na elektřině trápit?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ve chvíli kdy máte klimatizaci, tak pak další elektřinu pálite na to aby jste to teplo přečerpal ven z místnosti.
A když klimatizaci nemáte, tak vám bude vedro.

1kWh stojí 5Kč.
1,5Kč snad ani nepamatuji. To bylo v minulém tisíciletí.

Já osobně cenu elektřiny neřeším. Ale vadí mi hlučnost.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

".. 1kWh stojí 5Kč. .."
Koncová cena, nebo jenom silová bez všech ostatních poplatků?

".. 1,5Kč snad ani nepamatuji. To bylo v minulém tisíciletí .."
To ještě nedávno byla cena za 1kWh silové energie.
Než se k tomu připočetly dotace na OZE, distribuci, daň z elektřiny, DPH a fixní poplatek za "rezervovaný odběr" (čti velikost jisitče) + DPH.

V jednom máte pravdu. Pokud Vezmu roční platbu a podělím ji počtem spotřebovaných kWh, je to číslo někde úplně jinde. :(

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Koncová.
OZE tu je už 14 let. Daň minulé tisíciletí...

"Pokud Vezmu roční platbu a podělím ji počtem spotřebovaných kWh"
Tak mi vyjde 10Kč za kWh.
Ale to protože mám ten nejdražší tarif na trhu. (ČEZ za vládní strop).
Jen co mi skončí fix, tak si najdu něco normálního. Spotová cena pro měsíc duben je 2,5Kč/kWh.(Tedom) S poplatkama počítám že to bude cca 5Kč. Nebo víc???

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Víc :(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Akurat som narazil na taku trocha OT informaciu, ktora ale nakoniec trocha aj sedi do kontextu:

Trhove podiely na trhu "Datacenter Processing" (co asi zahrna CPU aj akceleratory?) maju byt: 74% / 9% / 16% pre NVidiu, AMD a Intel. Z tych % je zjavne, ze nejde iba cisto o CPU ani cisto o akceleratory. Ak by to boli cisto CPU, tak je tam dominantny Intel, ak cisto akceleratory, podiel Intelu by bol limitne blizky 0.

Zaujimavejsia je potom ale ina metrika toho isteho trhu a to podiel na zisku. Tam je to 94% / 5 % / 0.6% pre NVidiu, AMD a Intel.

Intel v podstate dava svoje serverove produkty za vyrobne ceny.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ted nezavisle na tom, jestli ma tohle Inteli ditko smysl kupovat nebo ne.... jestli ono to treba neni i tak, ze ty karty minimlane po Evrope se moc do prodeje uz ani nedostanou, coz by treba indikovalo i to, ze Intel dalsi chipy uz nema a nebo byl zajem tak maly, ze to prodejci prestali brat. Potazmo kombinace obojiho.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V nabídkách vidím ASRock, Acer i Sparkle, v případě A770 jak 8GB tak 16GB karty. Jestli jich Intel opravdu vyrobil ty čtyři miliony, co sliboval, tak je bude prodávat ještě dost dlouho.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Celkove v nabidkach jsou, ale kdyz kouknes treba na pocet obchodu co je ma, tak je to cislo celkem nizke.
Jinak k tem 4 mil, tak pokud by to bylo ciste do herniho retail segmentu, tak by mel vystarano na dalsich 5 let :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ono je to jedno, ty karty zastaraly s vydáním starfieldu, kterej spíš má optimalizace pro microsoftí AMD Xboxy, než cokoli jiného a než tuhle marketingovou pechoňu intel dořeší, tak bude pozdě :-).

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tak halvni pruser je, ze i u dnesnich novinek to Intel nema porad ani po 1,5 roce doresene a ty tituly jsou treba nehratelne v momente vydani. Sice to casem poresi, ale jak pises, je to pozde. Takovou kartu koupit je pak za trest

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ve mě přetrvává ten primární dojem, že no-go je to kvůli tomu, že výkonově srovnatelný Radeon žere v idle pár wattů, zatímco ty Arcy klidně přes 40W. To je prostě špatné a pokud to dodnes nevyřešili ovladačema / firmwarem, tak asi nelze s řešením počítat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To treba taky :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ARC je navíc nepoužitelný u starších počítačů co neumí Re-Size Bar, tam je ten výkon velmi špatný. A dovedu si představit, že by někdo chtěl upgradovat třeba nějaký Intel sedmé generace a bude asi velmi smutný, protože to není podporované.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To bude zanedbatelný zlomek potenciálních uživatelů Arc grafik.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A oni ten Rebar uz podporuju aj na niecom inom, ako na Inteli? Sa mi zda, ze zo zaciatku to bolo Intel-only, nie?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ne, první to mělo AMD, tam to myslim funguje určitě na Ryzen 3000 a možná i na Ryzen 2000, kdežto u Intelu tuším až od Intelu 10000.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kto by uz jenom kupoval mačko-psa, srat i na tu 16GiB graficku pamet za socialni cenu kdyz to stoji za kulovy, to skutecne radsi koupit Radeon RX 7600 XT 16GiB kde to rovnou bezi a clovek ma klid.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.