Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Firefox 57 po pár (tý)dnech používání

Rychlik jede cestu k nam 2 hodiny, osobak stavi na kazde zastavce a tudiz mu to logicky k nam trva 4,5 hodiny.
Toto srovnani davam proto, ze jestli se stranka nacte za 3,5s (stary Firefox), 3s (novy Firefox) nebo 2,8s (Vivaldi), je mi tak nejak uplne totalne ukradeny.

Na jine diskuzi vyjadril svuj pocit k novemu Firefoxu jeden uzivatel takto:
Ono je hezky, ze Firefox dotahl takrka ve vsem ostatni prohlizece, ale kdyz je to ted vsechno stejne, reknete mi jediny duvod, proc bych mel pouzivat Firefox. Driv u toho stareho Firefoxu byly unikatni doplnky, ty uz tam nejsou a mam ted na vyber z nekolika v podstate stejnych prohlizecu: Chrome, Opera, Vivaldi, Brave a Firefox. Jeste i Edge pro uzivatele Win10 pripada v uvahu. Proc si teda nevybrat jiny?

S timhle naprosto souhlasim. Nam IT nainstalovalo Firefox v praci, takze se to uz zaktualizovalo na ten novy a nevidim zadny duvod, proc bych mel doma opustit Vivaldi a prejit na Firefox. Navic Vivaldi je preci jen o malilinko rychlejsi a i designove velmi povedeny a podle me lepsi nez Firefox. Stejne tak, kdo byl doted na starem Firefoxu a nerozhodne se pro Pale Moon, neni duvod byt dale na Firefoxu, stejne si to budete muset nastavit od znova, tak doporucuju nainstalujte Vivaldi, tam si myslim mate i vetsi jistotu, ze vyvojarum za pul roku zase neprdne v bedne a nebudou to cele prekopavat na co jste si zvykli.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Arciť je to tak. Pokud si nebudeme hrát na nějaké fanboyství značky (u browseru to je IMHO nesmysl), tak nemá cenu lpět na jménu Firefox jen proto, že to kdysi byl dobrý browser. Přes půl roku jsem na Pale Moonu, zatím mi funguje vše, co potřebuju. 14 dnů mám kromě PM nainstalovaný i WaterFox a na PowerPC samozřejmě používám už sedm let TenFourFox. Až tato trojice přestane relevantně fungovat, tak k FF se už nevrátím a radši půjdu ke konkurenci - byť by to mělo být jen a pouze proto, že mě Mozilla naštvala tím, jak FF vykleštila ve prospěch údajné rychlosti.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Takze vas stve ze FF se malo odlisuje od konkurence a natremu to tim ze prejdede ke konkurenci.
Jednoho dne FF zkonci a na vyber bude o jeden prohlizec mene, ale vam to stejne bude jedno, protoze si byli stejne moc podobne.
Ja radsi zustanu u FF, protoze protoze porad funguje. Az bude konkurence o tolik lepsi ze mne namotivuje k prechodu tak to udelam, ale nebudu to delat natruc.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Mě Firefox neštve tím, že se málo odlišuje, ale tím, že mi bez náhrady vzal funkcionalitu, kterou denně používám. Proto jsem přešel k forkům, které funkcionalitu zachovávají a až/pokud jednoho dne ty forky nebude nikdo udržovat, půjdu úplně jinam. Proč? Protože FF tu funkcionalitu zpět nedostane a tak nebude o nic větší důvod ho používat, než něco jiného. Příště prosím nepodsouvat.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Osobne by som s tym zatracovanim mozilly trochu pockal. Predsa je to dost velka zmena a napriklad tie pluginy pre stary FF tiez neboli vsetky dostupne za par dni ale postupne pribudali a cast z nich uz ani nieje spravovana.
Niesom stotozneny so vsetkymi krokmi mozilly ale za toto by som ich fakt nepochovaval. Lipnut na mene Firefox nema zmysel to mas pravdu ale oplati sa nad nim uvazovat.
Chce to nejaky cas aby sa ukazalo ako to bude dalej smerovat.
Pre mna super krok mozilly bola ESR verzia a vdaka tomu som sa nebal nasadit firefox vo firme(u zakaznika). Pre vrtakov - rovnako som sa bal nasadit aj ine prehliadace, lebo nebola tam ziadna garancia, co vymyslia/vyvedu s novou verziou a chcel som mat zapnute aut. aktualizacie. Takto viem, ze uzivatelia budu dostavat opravy ale nemusim sa bat ze po aktualizacii sa pouzivatelom nieco zasadne zmeni. Mam aj moznost sa pripravit na dalsiu verziu ESR aj bez testovania beta verzii a pripade nejakych problemov sa na to pripravit/zasiahnut.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ano, vinit Mozillu za to, že vývojáři pluginů nejsou z nejrychlejších (a uznávám, že některé asi naportovat ani nepůjdou,) a že vývoj za X let nejsou schopni za pár měsíců nahradit, to mi taky nepřipadne na místě.

Za mě bych řekl, že FF jde dobrým směrem. Rozumím tomu, že konzervativním uživatelům velké změny nevoní, ale tyto změny přinášejí spoustu pozitivních vlastností, jako je rychlost, bezpečnost, podpora více jader apod.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

> Ono je hezky, ze Firefox dotahl takrka ve vsem ostatni prohlizece, ale kdyz je to ted vsechno stejne,

"vsechno je to stejne" je brutalne povrchni nazor. Neni to stejne ani zdaleka. Jen tak namatkou: FF ma ESR verzi, Chromium nema zadne vertikalni taby (ani pluginem je nedosahnete), Vivaldi moc nepouzivam ale taky bude mit neco co ostatni nemaji.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Klasika jednostranny pohlad - ja tam nevidim rozdiel tak tam ziaden nieje a nikto iny ho tam tak isto nevidi. Tak napriklad z hladiska web developmentu je novy ff vyrazne rychlejsi ako chrom, hlavne pri heavy js strankach (nieje to pekne ale bohuzial taka je dnesna doba). Buduci rok ma Mozilla prekopat este css engine vo FF a tak isto pridat dalsie dev nastroje. Tak isto Chrome si az nechutne domysla a cachuje. Zasa pri webdevelopmente, ked sa meni url a dalsie hodnoty tak je to otravne ked chrome si veci dotahuje z cache a tvrdosijne presviedca uzivatela ze to co vidi je to co poskytuje server (inkognito nieje vzdy riesenie a rozne pluginy na cistenie cache tiez niesu vzdy idealne). A kopec dalsich otravnych veci.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Který ten EXIF addon používáš? Já zkoušel tři a ani jeden mi nefungoval. Ale možná to už opravili.

Co mi na Linuxu docela hodně chybí je doplněk xclear. Přidá do adresního řádku ikonu, která jej jedním kliknutím vyčistí. https://addons.mozilla.org/cs/firefox/addon/xclear/

Hodně jsem si na linuxu zvykl, že vše, co myší označím, můžu následně hned kolečkem někam vložit. Teď mi můj zažitý postup rozbili :-(

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"vyřazení XPCOM/XUL ve prospěch WebAssembly"

Hmm, to mi moc nedává smysl. Proč by WebAssembly mělo vylučovat XUL? To je jako náhrada kulatých věcí zelenými. Navíc WebAssembly je momentálně dost nevyzrálé, takže ani náhrada XPCOMu komponentami ve WebAssembly, i když teoreticky v principu možná, by asi měla zatím zásadní omezení.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když ono to nemusí bohužel dávat smysl. Je to jen popis reality a u té nikdo smyslnost/nesmyslnost negarantuje :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Srovnáváte jabka s hruškama, XUL nebyl nahrazený WebAssembly (https://hacks.mozilla.org/2017/02/a-cartoon-intro-to-webassembly/), ale WebExtensions (https://developer.mozilla.org/cs/Add-ons/WebExtensions). Mozilla to udělala, protože původní doplňky byly bezpečnostní riziko a víceméně neudržované. Také počítá s tím, že standard rozšíří i o možnost manipulovat GUI prohlížeče apod.

Jinak WebAssembly je možnost spouštět jiný než JS kód na stránce a to s chodem prohlížeče nemá vůbec nic společného.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A je nějaký zvláštní důvod, proč je to reakce na mě, když já jsem to nepsal?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenom k tomu srovnávání Firefoxu s Chromem... Všimli jste si někdo, že paměťové nároky Firefoxu jsou oproti Chromu zhruba dvojnásobné?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Neviem, ze zaco Ti ta tupa banda tu dava minuska, ked je to tak ako pises, ale to je typicke pre diskusie na tejto polozumpe. Do cca 5 tabov je spotreba pamate pri FF extremna oproti Chrome, hlavne, ze to mala byt vyhoda noveho FF, okolo 20-40 tabov sa to vyrovnava, okolo 100 je mozne postrehnut naznaky nizsej spotreby pamate. Memory management nedoriesili, samotny jeden TAB spusti prvotne styri procesy, proces zahrnujuci extensions nenormalne butna pri rovnakych/podobnych oproti Chrome, tam musia este zapracovat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A komu dnes vadí spotřebovaná operační paměť?
Jinak ve správci úloh je vidět ve spuštěném firefoxu dalších x spuštěných procesů. Každý tento proces patří jednotlivým spuštěným doplňkům, které máte nainstalované v prohlížeči.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

třeba mě

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No provozuji FF i na prehistorickém kompu s 1,5 GB RAM a jede tam bez potíží (na Mintu). Na nových kompech s 8+ GB RAM fakt nevím koho to trápí, teď mám většinu volnou a ve FF je nevímkolik tabů. Je pravda, že těch FF tasků běží celkem hodně, ale multivlákno je multivlákno. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

od verzie 57, vydrzal som 3 dni, som usiel k chrome.
na ff prestali fungovat vsetky doplnky, na chrome idu (hlavne miner detector a keep)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

skus Firefox ESR

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ten zase tak dlouho fungovat nebude.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak já z Opery přešel na Edge a nijak mě to nevadí. Prohlížeč používám jen k tomu účelu, ke kterému byl původně internetový prohlížeč navržen pro tenhle účel mi Edge zcela postačuje. Komfort vcelku pokročil, vůči Opeře stále pár věcí není tak vychytaný, ale rychlost a zobrazení mnou navštěvovaných stránek s Operou zcela srovnatelné (rychlost pocitově možná ještě trochu lepší, ale neměřeno). V každém případě z prohlížečů je zatím možno vybírat ze širší nabídky, všichni si najdou ten svůj. :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já mám s 57čkou jeden zásadní problém. Mám vypnutý ve Windowsech ClearType, prostě to rozmazané písmo v systému nesnáším, mám pocit, že blbě vidím. Ale na druhou stranu v prohlížeči mi to nevadí a starší FF to měl nastavené nezávisle na systému, tzn. tam jsem ho měl zaplý. 57čka to už přebírá nejspíš ze systému a nastavení v about:config na to zjevně nemá vliv, hrál jsem si s tím dlouho a nezměnilo se nic. Takže některé stránky prostě vypadají děsně...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ale jak jsem zjistil, v Chrome to vypadá naprosto stejně, jen IE si to písmo pěkně vyhladí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Už u FF55 jsem přešel na Chrome, kdy jsem jej ladil a hledal doplňky, abych dosáhl ekvivalentních funkcí pro případ, že bych po přechodu na FF57 nebyl spokojen. Zatím s novým FF spokojen nejsem. Pocitově je FF rychlejší, ale někdy se najednou zasekne a chvíli trvá než pokračuje. Nový FF má nějaký problém s Flashem a zvětšení na "full screen". Zatím jsem to zaznamenal u jedné aplikace (ve starým FF ani v jiných prohlížečích to nedělá), ale to značí, že něco není správně... "Pocitově" (z náhledu do Process Explorer od sysinternals) se mi zdá, že FF zabírá víc paměti než Chrome, ale možná jen počítám špatně. U nového FF mám problém se synchronizací. Aktuálně mě nejvíce chybí náhrada za doplněk FindBar Tweek, konkrétně zvýrazňování nalezených slov na okraji okna (mimo jiné Chrome to umí). Pak mě chybí možnost "nabindovat" si poklepání myši na příkaz připnout/odepnout kartu (dříve řešeno doplňkem Tab Mix Plus). Samozřejmě postrádám další doplňky jako je Password Exporter a podobně, ale bez nich se mohu obejít nebo jsem našel náhrady, které sice neumí přesně to co původní doplňky, ale jsou pro mě dostatečné. Zatím tedy používám Chrome a čekám, s čím přijde FF58...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"najednou zasekne a chvíli trvá než pokračuje" ..... pockej, to jako dela i ta nova supertruperduper verze 57??? Ja myslel, ze z toho to androidovani, ktere me sere ze vseho nejdriv, odinstalovali a ono ne? Takze jedine, co 57 prinesla byla nekompatibilita doplnku? DOBRE ONI! Proc proste nejsou dost chlapi na to a nenapisou, ze s firefoxem konci a uz na to serou a nenabidnou nam prechod jinam???

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

S tímto "zatuháváním na momenty jsem se setkal, pokud byl nainstalován nový doplňek "NoScript". Bohužel má dost fatální dopad na vykreslování a reakce prohlížeče.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vyuziju prilezitosti a zeptam se: Setkal se nekdo s tim, ze po updatu na FF 57 se pri startu zacalo objevovat okno s moznosti obnoveni relace, protoze naposledy nebyl korektne ukoncen? Samozrejme tim myslim, ze se to objevuje opakovane, podle me i bezduvodne, v jednom pripade pomohla odinstalace, promazani zbytku FF a opetovna instalace, v druhem to nepomohlo(druhy den to tam bylo zas).
O tomto problemu me uz rikalo nekolik lidi, takze si rikam, ze by uz nekdo mohl znat reseni. Jako na potvoru na mem PC se to nevyskytuje, takze nemam na cem testovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne, nic takového.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jak to vypadá s 2GB bugem, stále je jako u starších verzí?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Velmi pekny clanek vysel tady https://pctuning.tyden.cz/multimedia/hry-a-zabava/49487-and-updates-for-...

Mozilla je jen dalsi banda diletantu. Upgrade na 56 jsem ukoncil hodinovym hledanim posledni trochu funkcni verze (55.0 v 64-bit), protoze se zda, ze oni ti hnoji uz nemaji ani ke stazeni starsi verze na strankach. A ano mluvim o 56, ktera byla tak pomala, ze jsem mel z i7 PC pocit, ze sedim u telefonu s trojandroidem. 55 je "jen" jedno az dvojandroidova.
57 jsem zkousel uz pred nejakou dobou, protoze ani jednoandroidove 5x verze firefoxu (dokonce se zaplym tim electrolysis) nejsem ochoten akceptovat na neandroidovem OS!
Pri hledani prvniho, zakladniho doplnku k mouse gestures, jsem to odinstaloval. Asi po 5ti pokusech jsem zjistil, ze kdyz otevru novy tab nebo je tam specialni tab, mouse gestures na nem nefungujou, takze takto by to panacci opravdu neslo!!!
Dalsi jsem ani nehledal, pouzivam par specialnich a jako fuck off panove!
Doufam, ze bude nejaky fork, co podporu pluginu ponecha. Nechapu, ze i pri zapnutem tom multivlaknovonesmyslu, to proste androiduje. Clovek by cekal, ze kazdy tab bude mit vlastni vlakno a treba cele GUI prohlizece (taby, menu) bude mit vlastni a neni Boha, aby se to sekalo, omyl. V dobe, kdy ma kazdy aspon dvoujadro absolutne nedokazu pochopit, proc nebyli schopni podporu do 57 pridat jako volitelny doplnek, ktery by bezel v nejakem samostatnem procesu a kdyz by bezel pomaleji, tak co uz.
Cili abych to shrnul, ted budu hledat prohlizec, kde si budu moct naimportovat hesla, formulare, ktery bude umet me oblibene doplnky, bude se dat zalohovat veskere nastaveni a idealne aby to nebyl chromajzl ..... takze jo, bude to asi chromajzl no.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

„Upgrade na 56 jsem ukoncil hodinovym hledanim posledni trochu funkcni verze (55.0 v 64-bit), protoze se zda, ze oni ti hnoji uz nemaji ani ke stazeni starsi verze na strankach.”
Není to pravda, přes dotaz „firefox older versions” se člověk jednoduše dostane na https://ftp.mozilla.org/pub/firefox/releases/

Kdysi jsem potřeboval snad verzi 52, náhled průmyslové kamery nefungoval v aktuální verzi ničeho. Je pravda, že holý výpis verzí mě tehdy znejistěl zda nejsem v nějaké vývojářské sekci. Ale mají tam normální instalačky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Divam se do historie 23.11. a fakt mi to nic kloudneho nenaslo, dokonce jsem to filtroval i pres site:mozilla.org a hovno. Ted to tam proste v guglu je. Prislo mi to pravne divne, protoze jsem si byl celkem jist, ze meli nekdy vsechny verze ke stazeni, ale ani za zlate prase jsem to pred tim tydnem na guglu nemohl najit.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Firefox 52 ESR je posledni prohlizec, ktery mi bezi na Windows Vista (notebook). Takze zase na druhou stranu aspon neco ma Mozilla OK.

Edit: Ovsem na 52 ESR uz nefunguje skoro zadny doplnek, je treba ponechat starsi verze a zakazat aktualizace doplnku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to vypadá, že jsem jediný kdo je s novým FF 57 nadmíru spokojený. Že nejedou nějaké doplňky? No a co, tak jede něco jiného a nebo se dá bez toho obejít. Je to rychlé, přehledné a určitě lepší než chromajzl či opera u kterých mě stále něco štvalo a nebo nešlo nastavit. Možná, že je to jen nostalgie, a nebo větší trpělivost než u ostatních uživatelů, ale u Mozilly Firefox zůstanu i nadále a velmi rád.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem také spokojený. Přechodné období ve mě vyvolávalo rozporuplné stavy, ale výsledný FF57, musím říci, udělal obrovský skok ve výkonu a to se počítá. Doplňky jsem též našel vše co jsem potřeboval, přispůsobil si co bylo třeba a ostatní ne zase tak žhavé holt mělo smůlu. Zatím to vypadá, že shodit "tu kouli na noze" mělo svůj význam, blíží se nám období hodnějaderných CPU.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mně teda jedou všechny doplňky. Dva teda nejsou plně kompatibilní, tak mám podporu jen jednoho jádra. Ale není to poznat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, ale to není případ FF57, ne? Ten všechny staré doplňky vypíná, už s nimi neumí pracovat. Verze 56 ještě upozorňovala a omezovala na jednovláknový běh..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Naproti všem zde vypsaným nedostatkům u Mozilly zůstávám (jako vždy :D). To co se zde v negativech napsalo se u mě neprojevuje nebo spíš minimálně, aspoň v mém způsobu užívání. V "Minťáku" na desktopu nemá žádný výrazný problém, pokud vůbec nějaký. Za mě de Mozilla dobrým směrem, jen asi hold nelze všechno uspěchat za 2, 3 nebo 4 tejdny...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zpočátku jsem byl vcelku nadšený , ta rychlost byla opravdu citelně větší ( píšu o firefoxu pod W7 ) ale dnes (25.12) je to již jinak . Abych měl "w" svižný musím ideálně vícekrát denně smazat s.vol. potom použít bleachbit , cc , glary a mazat celou složku ideálně safebrowsing a cache2 na to jsem si zvykl už když se mi začalo zpomalovat SeaMonkey který mi už moc dobře nyní neběží .Firefox používám taky v Mintu a tam není absolutně žádný problém s rychlostí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Po aktualizacích je FF v mím Archu rychlý a zcela bezproblémový ve všech režimech používání. Drobné potíže růstu toleruji, hlavně že výsledek je OK.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.