Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Odpověď čtenáři: Jak na digitalizaci rodinných negativů

Ja k tomu rozliseniu skenerov len tolko: http://imgh.us/scanComparison.jpg
Osobne mam Nikon LS-8000 ako hlavny a Reflectu Proscan 7200 (ako zalozny skener). Reflecta filmy formatu 6x6 ci 6x9 nezvladne, tam vojdu len 35mm. Inak ma kvalitu viac nez uspokojujucu, aj s ICE (odstranovanie skrabancov infracervenym snimanim).

Existuje aj metoda skenovania filmov zrkadlovkou (navod napr. tu: http://petapixel.com/2012/05/18/how-to-scan-film-negatives-with-a-dslr/), ale to je len pre ludi s kopou casu na postprocessing, lebo u klasickych skenerov VueScan alebo SilverFast urobia vacsinu prace automaticky uz pri skenovani. A samozrejme to vylucuje akukolvek sancu na automaticku infracervenu eliminaciu skrabancov a pod. Takze len pre filmy v top kondicii.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Pridam moju skusenost k skenovaniu zrkadlovkou. Pouzivam Nikon D600+starsi makro objektiv 55/3.5. Predtym, nez som zacal pouzivat tuto zostavu, porovnaval som vystupy zo skenera v Canon MP970 (jediny, co mam :-). Ostrost sa neda porovnat (zo zrkadlovky vyrazne ostrejsie vystupy ako z Canonu na 4800 dpi). Hlavnou vyhodou je vsak neporovnatelne rychlejsie prefocovanie oproti skenovaniu. S upravou farebnych negativov som sa doteraz trapil - nevedel som dosiahnut uspokojivy a konzistentny prevod. Prave nedavno som vsak konecne prisiel na riesenie, s ktorym sa rad podelim - zacal som pouzivat Colorperfect plugin. Autori tvrdia, ze na rozdiel od inych rieseni pouzivaju fyzikalny model, ktorym zachovavaju "integritu farieb" - vid popis na ich webe. Som nachylny uverit silackym reciam, kedze toto je prve riesenie, ktore naozaj kvalitou daleko presahuje vsetko, co som doteraz skusal. Az tak, ze som zainvestoval a plugin si kupil (cca 70E). Kazdemu skeneristovi vsak odporucam plugin aspon vyskusat (demo verzia nechava vo vysledku mriezku). Plugin je prikladom absolutne otrasneho GUI, treba si pustit ukazkove video a nenechat sa odradit - vysledky za to stoja. Ak by niekto vedel o lacnejsej/kvalitnejsej variante, rad sa necham poucit. Vysledky z colorperfect dalej este mierne upravujem v Lightroome. Vysledky si mozete pozriet tu: http://dubovsky.changenet.sk/blog/2015/02/02/united-europe-jazz-festival....
Prajem vsetkym krasne fotky a bezprasne scanovanie akoukolvek metodou. :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nešlo by skenovat pomocí zvětšováku, pod který se položí obyčejný skener, na který se položí bílá fólie jako matnice? Možná by to šlo i bez matnice, zaostřit zvětšovák na rovinu toho skla.

Inspiroval mě nedávný článek o kutilovi, který si vyrobil fotoaparát o vysokém rozlišení ze skeneru + objektiv ze středoformátu: http://diit.cz/clanek/digitalni-stredoformat-epson-skener

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pokud jde o skenovani vetsiho mnozstvi materialu, maloco prekona rychlosti a kvalitou diaduplikator s kvalitnim makro objektivem (napr. jiz zminovany Nikkor 55/3,5, coz je objektiv primo urceny k prefocovani dokumentu u ktereho je hloubka ostrosti rovina). Filmovy skener je sice o neco kvalitnejsi, ale diaduplikator je mnohonasobne rychlejsi.

Nema cenu si hrat se stolnim skenerem za situace, kdy pouzity filmovy skener treba od Nikonu na kinofilmy stoji od 500 Kc.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Kde koupím Coolscan, který zvládá i svitky, za 500Kč? Prosím o odkaz mailem, ať mi ho nikdo nevyfoukne :-).

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Ono moc nemá smysl hrát si stolním skenerem za situace, kdy chce člověk skenovat tisíce políček a jedno mu trvá hodinu, i kdyby filmový skener měl koupit ne za 500, ale za 50000Kč. To je masochismus.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ono hlavně záleží na tom, jaký je důvod digitalizace. Já sám se to dělal cca před desíti lety a hlavní důvod byl ten, abych vůbec věděl, co na těch negativech mám. V té době jsem neměl dostupnou takovou techniku, abych dokázal skenovat tak, aby výsledek byl srovnatelný s klasickým zvětšováním. Pro takovýto přehledový sken je lepší rychlá metoda i za cenu toho, že je méně kvalitní. Vybrané kousky se pak mohou udělat precizněji.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

JJ. Z filmů se dají dělat v temné komoře kontakty na fotopapír a je to rychlejší pro orientaci v archivu. Obdobně scan na plochém scaneru průsvitné předlohy. Pár vybraným políčků se pak dá věnovat lepší péče v jiném scaneru.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak tento článek se mi hodí.... Řeším jak naskenovat rodinný archiv asi 200 svitků... Bohužel snad všechny skenery mají systém držáků na filmy takový, že bych svitky musel opatrně rozstříhat. nenašel jsem žádný, který by uměl pracovat se svitky. Pokud nějaký takový existuje za rozumné peníze, budu rád za radu (jinak asi nezbývá jiná cesta než si zkusit držák vyrobit, jako zde ve článku, ale to už chce trochu šikovnosti.....

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Reflecta Proscan 7200 ma drziak na 6 snimkovy strip, nastastie je jeho konstrukcia a umiestnenie take, ze film NIE JE nutne strihat. Proste zalozis film na prvych 6 policok, naskenujes a film v ramceku len posunies a skenujes dalej. Pri realnom rozliseni 3250dpi s moznostou ICE (odstranovanie skrabancov a prachu) a cene do cca 500 Eur je to tazko prekonatelna volba. Samozrejme sa bavime o 35mm zvitkoch. Nepoznam skener na 120-tky kde nie je nutne strihat. Pokial nepocitam stolove skenery a nestandardne umiestnenie filmu napriec.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A co přímé scanování 8mm filmů - hezky políčko po políčku bez meziprojekce na matrici? Existuje takový scaner, který by si dokázal synchronně posouvat film a nasnímat všechny snímky? A pak z toho miliónu nascanovaných políček něčím seskládat video. Asi sci-fi, že ... ale spousta lidí by to asi hóóódně uvítala. Mám obrovský rodinný archív od roku 1953, za jehož kvalitní digitalizaci bych nějaké ty drobné moc rád utratil.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Takový scanner existuje pro klasické filmy, samozřejmě za proficenu. Ale jestli je něco podobného i pro 8mm, to netuším, s jejím převodem byly vždy problémy. Zkuste se zeptat na Kavkách nebo ve Zlíně.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Existuje, Reflecta Super8 Scanner. Nie je to zrovna lacna zalezitost, ale pri velkom archive a pokial tuto sluzbu poskytnete za uplatu, mozu sa aspon naklady vratit. http://www.scandig.com/filmscanner/reflecta/reflecta-super8-scanner.html

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

...měl bych je takovou poznámku k článku. Rozlišení pro fotoaparát či skener se uvádí v ppi (pixel per inch). Dpi se používá u rozlišení tiskáren (dot per inch).

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ma nekdo zkusenost s necim podobnym jako toto?
http://img.kupi.cz/letaky/17543/thumbs/lidl-letak-cesky-tyden-37_1000.jpg

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Kedysi som podobnu masinku na "skenovanie" diakov vyskusal. Ma to prtavy 5Mpix cip ktory byval v digit. fotakoch tak pred 10timi rokmi. Zhrniem to - bieda. To uz je lepsie si spravit nejaky drziak na diaky ci film a fotit to novsim fotakom. Na zrkadlovky dostat bezne kupit nastavec, na ebay za +/- priblizne rovnaku cenu ako toto, akurat vystup je nepomerne lepsi (zavisi na pouzitom fotaku). Vola sa to slide duplicator.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.