Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k 10W Ivy Bridge potvrzena, pojede na 7 - 13 wattech

Možná se se konečně procesory Ivy Bridge začnou montovat do NAS místo dosavadních Atomů (QNAP řada pro SMB).

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Hurááá konečně náhrada za můj C2D 1,6GHz na 10Watech, ten i3 vypadá moc pěkně.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tohle je docela idealni procesor do kvalitniho NAS boardu. Jen mam obavu, ze si Intel bude uctovat rozumny penize jen za nejslabsi pentium a vsechmo ostatni bude stat nesmysl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vypadá to nadějně ... teď ještě jaká bude spotřeba celé sestavy včetně balastu na základní desce, malého HDD a ztrát v napájecím zdroji (efektivnější a kvalitnější z těch nepříliš drahých).

Moje zkušenost - srovnání Atomu v PC a mini notebooku s Atomem (víceméně shodná konfigurace) je taková, že notebook má přibližně poloviční spotřebu (zhruba 30W ku 15W) včetně podsvícení LCD (skoro na minimum).

Pokud se dostatne celek pod 30W s radostí takový stroj využiju k sestavení nějakých NAS a malých serverů (protože to, co se jako NAS prodává pro mne není dost univerzální, např. potřebuju standardní Linux se vším všudy a ne ty ořezané hrůzy ... snad jedině Synology se blíží vyhovujícímu stavu, ale zas ta cena).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dej si vyhledat HP proliant microserver n40l. To je možná právě to, co hledáš.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevyhovuje.

1/ Turion ... to jsem mohl zůstat na Atomu
2/ není do 19" racku (na počtu U mi tolik nezáleží)
3/ jen 4 diskové pozice ... i když to často nevadí
4/ jaká je typická spotřeba? (150W zdroj nic neznamená)
5/ ocenil bych mikro ATX s více než jednou PCIe sběrnicí (třeba pro více ethernet karet)

A nakonec to stojí to stejné peníze, jako stavebnice do některé z rackových skříní, které už mám.

Ono mne to aktuálně nijak netlačí, vystačím s běžnými mikro/full ATX deskami, jen by se mi líbilo, kdyby spotřeba šla níž, protože výpočetního výkonu je i tak většinou nadbytek.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To proč u CPU s nízky odběrem je jejich odběr nepodstatnej protože většinu bere deska je způsobeno ATX napájecím standardem, kterej je při malejch odběrech děsně neúčinnej. Zdroj to transformuje na několik 12v 5v a 3,3v větví ze kterej to deska musí tranformovat opět na jiné své voltáže... brr. Použití pico PS to o ňákejch 20% zlepší ale jinak je to furt to samé.

Řešením je:

http://www.czc.cz/intel-apple-glen-boxdh61ag-intel-h61/100392/produkt

Deska napájená z trafa, má to pak odběr jak notebook bez displaye a wifi. S obyčejnou I3kou když jí člověk podvoltuje to má idle 8-12W load kolem 35. Jde tam dát i I5. Má to mnohem lepší poměr výkon/watt jak všechna ULV řešení či Atomy bobcaty a různej sajrajt kterej je jen pomalej, ani ne tak moc úspornej.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

S tym transformovanim a stratami to nieje uplne tak.
PICOPSU to o nejakejch 20% nezlespi. To je mytus. PICOPSU ako taky ma vysoku ucinnost (+- 95%) ale k PICOPSU potrebujes este samostany napajaci adapter, ktory ma tiez svoju ucinnost. Ak splnaju efficienty level V, tak priemerna ucinnost ma byt minimalne 87% pri vykone vyssom ako 51W. Ak si spocitas tieto ucinnosti, tak celkova ucinnost ti klesne na zhruba 83% (zalezi z akej vetvy je najvecsi odber) a si na tom istom ako s klasickym zdrojom s 80+Bronze certifikatom. PICOPSU bude mat trochu lepsiu ucinnost v idle ale v globale to bude rozdiel max 1-2W pri pouziti kvalitneho 200-350W zdroja. Hlavna vyhoda PICOPSU je v jeho velkosti a nie ucinnosti.
Mam to overene a vyskusane.

To iste bude platit aj pre tu tvoju dosku v odkaze s tym, ze straty a spotreba tam su trochu nizsie kvoli jednoduchsej konstrukcii napajania a aj kvoli osekanym niektorym komponentom. Tato doska je stavana s ohladom na max. vyzarovane teplo. Ucinnost celeho PC bude urcovat prave ten napajaci 19V zdroj. Ak by takuto osekanu dosku postavili s ATX napajanim, tak by jej spotreba bola podobna (rozdiel minimalny). Kup si podobnu mini-ITX dosku s ATX napajanim, vyskusaj a uvidis.

Suhalsim, ze ATX standart je zastarala vec a dosky by mali byt napajane len napr. jedoduchym konektrom s 12V. Ta logika upravy napetia na potrebne hodnoty by mala byt na doske.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

BTW kde sehnat v ČR 12V (pro PicoPSU) či 19V zdroj Efficenty level V ? Vím že existují Seasonicy ale nenašel jsem v ČR kdo by je prodával.

BTW2 - do sestav s nízkým odběrem kde chci slušnou účinnost se mi osvědčily Fortrony FSP350-60EGN.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

FSP350-60EGN mne taky zaujal (jen si teď nejsem jistý, jestli už ho mám někde v provozu, nebo mám jen starší FSP400-60GHN).

Deklarovaná 87% účinnost při 20% zátěži (70W nejenom 350W/5, ale i podle tabulky odpovídajících proudů v datasheetu - nevypadá vůbec špatně a taky jsem u málokterého výrobce viděl, že by uváděl minimální možnou zátěž - ta je u tohohle zdroje lehce přes 4W, tj. zdroj by měl být zcela stabilní i u strojů s nízkým odběrem. Nejsem si jistý, jestli bych se na to odvážil spoléhat u jiných zdrojů.

Taky je zajímavé porovnat účiník těhle lepších zdrojů proti srágorám. Co jsem tak měřil, tak Fortrony se typicky pohybovaly okolo 0.7 - 0.8, někdy i lépe (1 měl jen kávovar :-) ). Srágory a spínané zdroje k notebookům byly dost často i okolo 0.5 - 0.6.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Nic proti fortronom ale uz to nieje co byvalo (hlavne v nizsom segmente) a osobne by som isiel radsej do Seasonicu G-360 (SS-360GP) alebo do jeho OEM verzie SSP-350GT.

Ten Fortron nema nic moc kondenzatory - Vent a CapXcon (http://www.computerbase.de/forum/showthread.php?t=946998) a tak mu neverim,ze vydrzi extra dlho.
O 11 eur drahsi plnotucny Seasonic je na to ovela lepsie (http://www.hardwaresecrets.com/article/Seasonic-G-550-Power-Supply-Revie...)a ma o rok dlhsiu zaruku. OEM verzia bude na tom asi trochu horsie ale urcite lepsie ako Fortron.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Konecne kladívko na ty prilis o instrukce a vykon okresane Atom-y a AMD tridu C a E k prikladu E-450. I do tabletu to ma vykonu dost a urcite to bude sviznejsi nez nejaky ARM podle mne urcite prima konkurence v tride tabletu, jeste prejit na 14nm a mohou to zacit integrovat to tech lepsich smartphonu, treba Samsung Galaxy 5 by mohl bezet na 4 generaci procesoru Core.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

O vykon sa nebojim. Skor o cenu. Intel si za svoje ULV pyta okolo 200USD, co je skoro cena malych zariadeni s AMD E, alebo Atomom. Tiez si nemyslim, ze spotreba na 14nm klesne na tolko, ze to bude vhodne do telefonov. Ale tiez cakam na tablet s out of order CPU v rozumnej cene. Samozrejme s pasivnim chladenim.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.