Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k 1,4nm procesy jsou v nedohlednu, TSMC začne stavět továrnu 2026

Takhle po ranu mi nedochazi vyznam tvrzeni, ze pri 1,4 procesu se denzita zvysi jen o 10 %. To tedy znamena, že 3 nm (9 nm plocha) vs 1,4 nm (1,96 plocha) neni zlepseni? Je horko...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Těch 10 % je posun 3 nm vs. 2 nm.
14A by mělo přinést cca 30 %.
Všechno jsou to marketingová čísla.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale to sa týka len zodpovedajúcej veľkosti hradla MOS tranzistora, ale neuvažuje sa s medzerami medzi tranzistormi a tie sa nezmenšujú

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak cílem u 2nm procesu je zvládnout samotnou výrobu GAA, proto ten malý posun. Jestli tu každý node od 2nm bude déle, tak tím líp pro všechny. K čemu vydávat nový CPU, SoC, smartphone každý rok, když to může být na trhu 18-24 měsíců. Tím by se rozprostřely náklady na jednotku a pořád byl by důvod stavět to na pokročilých, extra drahých procesech.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

problem je, ze firmy si naucili lidi kupovat pouze nove veci i auta se prodavaji lip, kdyz jsou nova nez po dvou letech na trhu
takze logicky, kdyz bude vychazet mobilni vlajkova lod jednou za 2 roky, aby vubec k nejakemu posunu doslo tak to bude pro korporat "devastujici" me se ale tahle myslenka zvolneni libi, poruchovost hw je mala a duvodu k upgradu bude cim dal min, pokud se nejak umele nezrychluje moralni zastaralost viz vram u gpu

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Tak zrovna auto je lepší kupovat na konci prodeje nebo po případném faceliftu, protože má vychytané mouchy.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

souhlas, ale prodeje hovori o opaku

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Lidi jsou nepoučitelní:-)
Ale je otázka jestli ten nákup nových výrobků firmy naučily lidi nebo to v lidech prostě je.
Také je otázka kolik těch prodejů (hlavně v ČR) tvoří lidi a kolik firmy(hodně). Octavia I se ještě prodávala jako Tour asi 4 nebo 6 let po uvedení OII a myslím, že si ji kupovali práve lidi(fyzické osoby).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Otázka je, jestli by nebylo lepší zapracovat víc na architektuře. Přeci jenom o konci křemíku se mluví už snad desetiletí a přitom se pořád daří posouvat jeho možnosti, ale má to svá úsklí (náklady, chybovost).
Je možné, že razantní změnou architektury by se dalo dosáhnou lepšího posunu ve výkonu. Třeba i za cenu opuštění kompatibility x86 na úrovni CPU...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A vůbec nejlepší by bylo zapracovat na SW straně: OS počínaje a programy třetích stran konče. Optimalizace a podpora nových instrukcí (např AVX místo SSE) by přinesla výkonu dost. Ale víš, jak to je. Raději se upřednostní nová fičura, než aby se zrychlovaly ty stávající. A zabugovanost SW je posledních 10 let taky téma na dlouhé večery.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Cokoli pod 3nm je už téměř alchymie... kdysi jsem četl na stáži v onsemi knížku o litografii a je to fakt mazec :) Díval jsem se na to i pod elektronovým mikroskopem... potom jsme na to programovali mašiny :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Si troufnu tvrdit, že stávají technologie budou ve skutečnosti dostačovat ještě na několik let.
Stejně je to tak, že i každým novým procesem spotřeba HW naopak ještě stoupá místo aby klesala, protože místo aby se usměrňovala spotřeba žene se všechno furt na výkon.

Takže 3nm, 2nm, 1,4nm - nic to nevyřeší. Intel bude stejně žrát 300W a nVidia 450W neli víc :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Výkon na Watt se zvyšuje obecně u všeho HW, jen výkon roste rychleji než efektivita. Takže můžeš koupit stejný výkon s nižší spotřebou, nebo. koupit více výkonu s vyšší celkovou spotřebou ale lepší efektivitou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No ty jsi mi ale bystrý, to je úplná pravda. A proto, že se furt zvedá výkon daleko rychleji než vznikají nové procesy je úplně vuřt jestli 1.4nm karta vznikne za 5 nebo 15let, protože stejně bude žrát víc než 7nm karta..
Furt přidává a navyšuje, přesto že to dááávno v takovém tempu není potřeba. Další nV bude 5ti slotová, 2kg vážící něco a nikomu to nepřijde padlé na hlavu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já bych všechny ty polo věci a internety zakázala. Nebylo nám tenkrát líp když takový věci nebyly, a nebo byl jen slovenskej didaktik?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zapomenul jste na české IQ 150 a

Pomalé Malé Debilní vz 85

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Chtělo by to asi začít více cílit na IPC než na kvantitativní počet jader a miliardy tranzistorů v CPU.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A to si myslíš že se výrobci nesnaží zvýšit IPC co to jen jde? Samozřejmě že snaží, ale zvyšování IPC má své limity.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Od toho ani nelze očekávat žádné zázraky, a kdo tom čekal nějaký posun výkonu je blázen,
Výkonnostní nebo efektivní posun lze očekávat u přechodu z 14/12nm na 10nm, z 10 na 8/7nm, ze 7nm na 5....
Jenže teď už jsme tak daleko že výkonnostní posuny nejsou v jednotkách nm ale jen v desetinách nm (Angstromech) a úměrně tomu bude odpovídat i technologický posun.
Pokud 3nm stojí za ("$@*#d) tak si budete muset počkat na 1nm, tedy opět alespoň 2nm posun

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.