Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k „Brzy přijde 1TB optický disk, fakt, nekecáme!“ ;-)

Muze mi nekdo poradit? Kdyz skrabnu dvd a bluraj v naprosto stejne intenzite tak stratim vic procent dat na bluraji? Respektive opravny sektory pomuzou co je citlivejsi pri treba tomu kdybych vypaloval s kouskem prachu na tom ci onom typu media? prece pri poskrabani treba 1tb media toho jak je ve clanku tohle musi bejt naprosto sileny nebo ne (ocenil bych u medii cartridge:-)Dekuji a diky za clanky podobneho typu t-

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Už se vidím, jak zálohuju svých 6 TB dat na placky. Doba trvání zálohy dva týdny, čitelnost po měsíci nula, cena placek a mechaniky vyšší, než cena RAIDu stejné kapacity... :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud myslíte zálohu 6TB, pak si myslím, že ve firemní sféře se to řeší jinak, než plackami. I grafici a videomasteři mají své pracovní NAS s RAID. Pro soukromou zálohu 6TB "potřebných" dat mám jen potutelný úsměv.

Pokud ovšem myslíte "zálohu" jako archivaci 6 TB, pak optika je pro domácí použití to nejlepší řešení, protože nikdo nepotřebuje archivovat 6TB najednou.
Takže archívní DVD bohatě postačí :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

6000/8,5 = 706 DVD DL medii ... ozaj prakticke

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ne opravdu bych nechtel mit data na nekolika stovkach medii, a ani na nekolika desitkach, hledat nasledne v tech datech bude labuzo pro masochysty :)

nez se tahle plastova 64 vrstva zoufalost dostane do obehu, tak tu budou 4-6TB plotnove disky za cenu tak 100-150 dolaru nebo 1TB SSD okolo 200-300 dolaru, takze koho zajima nejaka 1-2TB plastova podlozka pod hrnek u ktere je zivotnost na vazkach?

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

V dnešní době jdou technologie opravdu jiným směrem než k plackám.
Jsou dobré leda k zakoupení "originálního" materiálu a i to upadá.

Sám se musím přiznat, že kupuju CD a Vinyly. Spíše ale z nostalgie a fanatizmu k oblíbenému autorovi. :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

no zbirku cca 400 originalnich filmu, her a audio na DVD a CD jsem za posledni rok jiz nerozsiril, a zrejme ani dal rozsirovat nebudu, proste pouze nakup prez net bez zmedii (kam to davat ze?), taky me docela schazi digitalni distribuce kuprikladu filmu, nastesti nam ve meste funguje automatova DVD/BD pujcovna kde si film objednam prez net a pak jen vyzvednu u automatu, nebejt tohoto tak ale asi dost silne piratim :)) pritom dat treba 200-300 korun za digitalni kopii bych klidne dal, proste ome jako o zakaznika prichazej a dokud me nanabidnou elektronickou podobu tak me neziskaj

vinyly jsem taky zacal kupovat, ale prave jen pro to nostalgicke retro, a dosavadni zbirka 6 kousku asi nikoho nevytrhne

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Osobně si myslím, že by to i fungovat mohlo, ale masově se to nerozšíří. CD/DVD/* následují diskety/Zipy/* do ..., je to stejné, jako kdybych představil inovativní parní stroj, lidé v autech jezdit nepřestanou.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jako medium pro distribuci 4k resp Xk filmů by to mohlo fungovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

na 4k je takova kapacita zbytecna, 4k a vetsi se stejne budou distribuovat az s novim HEVC a tak 50GB BD bude pravdepodobne plne postacovat

nehlede na fakt ze aby se nejake medium prosadilo, tak dnes potrebuje hodne silnou financni lobby, a tu tezko takovato firma nekdy poskytne, Sony do BD nalobbovala miliardy nez se vubec pohly trosku dopredu :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Viem si predstavit, ze aj dnesnou x264 MPEG4 kompresiou ako medium pre 4k filmy bohato postacuje aj 4-vrstvove 128 GB BRX medium (2,5x viac miesta na data ako 50 GB BR DL), prinajhorsom 3-vrstvove 100 GB BRX medium. V nasich koncinach bohuzial nezohnatelne, mechaniky detto. Nehovoriac o x265. Take DVD je z tohoto pohladu so svojou MPEG2 kompresiou uz dost primitivne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

K článku, tohle téma sleduji už hodně dlouho a jediné co říct, už aby to bylo.

K diskusi. Pokaždé když vidím podobné hlouposti o 6Tb aktivních dat u jednoho člověka a podobně. Nebo ještě lépe, jak si někdo všechny rodinné fotky sype na nějaký domácí nas za 3000 i s diskama. Tak jen zakroutím hlavou. Je fajn že zálohujete, ale co budete dělat až se Vám v tom nasu vysype řadič a celej raid se Vám roseká na 50K bloky, nebo prostě přepětí v síti, cokoli a je šmytec. Naposledy když jsem tohle řešil, tak kolegovy vytáhlo dítko externí disk při zápisu z usbčka. Mno a prd ve finále ho to stálo 20tis, protože se mu práskla elektronika a hlavičky.

Osobně jsem po všech možných zkušenostech zjistil, že jednou za půl roku udělám zálohu toho nejpodstatnějšího na 3-4 BR a mám klid. Videa házím průběžně na placky a větší projekty, taky, všechno je v jednom stojanu, ktrej neni větší než krabice od bot (asi jako standardní nas). V suchu a temnu, vydržej média bez větších obtíží 15 a víc let, což je víc než dostačující, ruku na srdce, kolik z Vás mělo na očích data 15 let stará ;) a odkud jste je vytáhli ;).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Chlapce ty vubec nevis o cem mluvis. Pokud mas nejaky zalohy 15 let, tak je zkus vytahnout a precist.

Ja jsem neco takovyho mel a ver mi, po 4 letech neslo precist 10% medii. Od ty doby uz jenom HDD - zapsat, odpojit, spolehlive ulozit a jednou za cas prekopirovat na jinej(vetsi s dali zalohou) a starej si nechat pro jistotu taky. Delam to tak cca 5 let a zatim jsem se dostal na necelejch 800GB opravdu dulezitych dat.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

No, já nedávno vytáhl staré pásky (DAT) z roku 1999, abych na ně nahrál něco jiného. Cvičně jsem je přečetl, jestli to půjde - šlo to, žádný problém :). Škoda, že ty mechaniky jsou tak drahé, zrovna se pídím po nějaké solidní LTO-3 za cenu kolem 6 tisíc max (ty 20GB DATky jsou dnesk už fakt malé, to je jen na zálohu toho nejnutnějšího, jako maily a tak).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pasky jo, tam je ta trvanlivost obrovska. On ale opise o BR mediich, kde bude trvanlivost jeste horsi, nez u DVD.

Jinak - http://www.ebay.com/sch/DLT-/39978/i.html?_nkw=lto3

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Minulý týden jsem si 20/40GB DATku koupil, tak mi nekaž radost. Pro jednotlivce je IMO nějaké LTO-3 poměrně zbytečné. Momentálně mají všechny moje fotky těsně pod 20GB, takže si backupnu celou iPhoto library na jednu kazetku :-)

Mechanika stála 400 i s čistící páskou a jedna kazetka stojí kolem dvou stovek. Páskám pořád věřím a kapacitně je to zhruba totéž jako normální BR médium.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No moje fotky maj v raw kazda 25MB a v jpeg to neni o moc min. Takze nafotim par vikendu v prirode a 40GB je fuc...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

RAWy fotim vyjimecne a JPEGy maji kolem 10MB, fotky probiram a nenechavam vse co nafotim. nejakych 20-30 giga (nevim presne) jsem vsema svyma fotakama nafotil od roku 2004. sice krivka rustu te knihovny stoupa dost strme, ale proste na dve, tri pasky to jeste par let vmacknu...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Se 40 GB nemá v těchto případech smysl počítat. To je udávaná komprimovaná kapacita při poměru komprese 2:1, což je s fotkama naprosto nereálné, i s RAWy. Je potřeba počítat s tou nekomprimovanou nativní kapacitou, tedy 20 GB.

PS: Na těch páskách je blbý to, že potřebujete XPčka ;). Novější Windows už je pro zápis nepodporují (do Visty se dá nanejvýš dostrkat oficiálně podpora pro přečtení pásek vytvořených NTBackupem). Anebo pak placený soft.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jo tak, Windows. Ani jsem nepočítal s tím, že bych DATku používal v tomhle systému. Doufám že jinde je podpora lepší, momentálně čekám na doručení pásek.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tak moje zkušenost s páskama: před nedávnem jsem vyhazoval kotoučák nepoužívaný cirka od 1990, a zkusil přehrát pár pásků(Maxell, TDK...) Hrálo to, avšak z pásku se sypal prášek cestou přes hlavy, na kotouč se navíjel už toliko přúhledný silon bez záznamové vrstvy. Kámoš provedl rekonstrukci se svým kotoučákem, a dopadl stejně. Takže z dlouhodobého hlediska bych páskám nevěřil, pojivo magnetické vrstvy časem degraduje, křehne.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Už jste to asi vyhodil, ale možná by stálo za zkoušku ten pásek zkusit lehce přestříkat lakem (typu Lybar). 0:-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Už je vyhozen, ale předpokládám, že lak by nenalezl dovnitř a nezlepšil přilnavost k nosiči, ale udělal film na povrchu, takže by se nesypal prášek, ale šupinky.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ja bych predpokladal, ze tohle jsou trosku jiny pasky, nez ty pro audio. Nicmene stejne je to divny, protoze i stary studiovy audio pasky (par jsem jich mel nedavno v ruce) se v dnesni dobe normalne prehravaj. treba na tomhle krasavci, byla radost s tim pracovat

http://medias.audiofanzine.com/images/normal/revox-pr99-mkiii-327185.jpg

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavé, bud byly studiové pásky dělány kvalitněji, nebo páskům vadí změny teploty, my jsme měli magiče "odložené" těch 20 let na půdě, sice tma a sucho, ale teploty kopírovaly venkovní, možná jim v zimě těch -20 neudělalo dobře.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Přečtu i CD, vypálené v roce 1996, DVD od roku 2002 taky. Pokud člověk nekupuje šunty a nemá smůlu na vadnou sérii, tak média naskládaná do krabice, aby na ně nemohlo světlo, vydrží hodně. U HDD je jeden zásadní problém - jakákoliv chyba ve filesystému. Média jsou read-only, takže u nich hrozí jen postupné hnití.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Tomu se ani nechce verit. Ja jsem mel 200 medii v originalnich krabickach a ve velkejch origos krabicich po 100. Ulozeno v mistnosti se stalou tepotou a suchem. At uz to byly samsung, verbatim nebo cokoliv jinyho, 10% odeslo do vecnych lovist. Proto uz nikdy nezalohuju na CD.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ono kdyz pravidelne testujes, vetsinou medium ktere hodi chybu jeste jde precist (na vic pokusu). Jenze kdo ma cas (nemluve o nalade) kazdych pul roku projet stovky medii ...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak tomu klidně věř, mám tu 7 ks cd vypálených v roce 92. Slušně jetá, poškrábaná, přesto stále v naprosté pohodě čitelná.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vzdyt to rikam, 10% bylo vadnych, co na tom nechapes. Ja tech medii mel pres 200, to uz je slusnej vzorek. Ruzny znacky, ruzny vypalovacky. 7ks neni zadnej vzorek...kopiroval jsem treba 20 ks a furt OK, pak najednou bylo par vadnych, chapes? Jelikoz na tom byly filmy, tak uz to neslo zachranit.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No tak z roku 92 jich samozřejmě 200 nemám. Z pozdějších let jsem měl něco kolem 1000ks a pokud si dobře vzpomínám, odešlo mi za ta léta jedno médium verbatim. 10%, tos pálil na multidisc nebo nějaký podobný šunty, ne?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nekupoval jsem nikdy sunty. Neco byly samsung, neco verbatim, neco snad TDK nebo co byly ty nejstarsi. Mechaniky NEC, sony, yamaha, samsung, teac, plextor...snad jsem si vzpomnel na vsechny.

Asi takhle - podivej se nekde na webu, mozna i tady na CDR, jaky jsou trvanlivosti medii, resp. zaznamu na nich. Popremyslej proc asi zadna rozumna firma nezalohuje na CD nebo DVD.

Dal uz asi nema smysl diskutovat, protoze skoncime u toho, ze ty mas stesti a mas super media i palirnu, zatimco ja mam smulu a mam media nebo mechaniku suntovou :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

zalohuji svoji praci prubezne na trojici disku nijak nepropojenych v nejakem NASu, proste mam HDD na praci, a ten zalohuju 1x denne na druhy stejny interni HDD a po siti na interni HDD v jinem PC ktera da se rici slouzi jako nettop, 1x tydne pak zalohu provadim i na externi HDD

ani ve snu si nedovedu predstavit ze bych zoufale resil nejaky zalohy na nejakou placicku jako DVD/BD, tak "levnej" muj cas opravdu neni

denni produkce se ume lisi a je od par mega do nekolika desitek GB dat, a resit neco jako jestli se to vleze nebo ne a jestli se to bude zalohovat hodinu az nekolik hodin opravdu nepotrebuju, 2TB disk za cca 2500-4000 me prijde jako mnohem rozumnejsi reseni nez 80 BD disku o celkove stejne kapacite, do ceny tech modrych disku se me pohodlne vlezou ty disky vlezou 2-3

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ja vytahl z krabicky, CD paleny asi tak pred patnacti lety, precetl jsem vetsinu, prestoze bylo dost poskrabany :) Byly tam nejaky historicky zalezitosti s nostalgickou hodnotou.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.