Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

500GB holografické kotouče opět blíže realitě všedního dne?

Holografický disk (Applied Optics Lab GE Global Research)
Už jsme si dlouho nepovídali o vypalování, že? Napravíme to, vědci z GE Global Research totiž přišli s pokrokem v oblasti holografického ukládání dat na 12cm kotoučky a jako už mnohokráte před tím „to vypadá“, že bychom se mohli „brzy“ dočkat nasazení ve spotřebitelském segmentu…

Faktem je, že jak se nám lehce „zbrzdilo“ navyšování kapacit pevných disků, tak 500GB kotouček by si dnes nejspíše za rozumnou cenu své místo v domácnosti našel. Problémem je, že zpočátku nemůžeme ani omylem uvažovat o rozumné ceně a až ta cena bude rozumná (pokud kdy vůbec bude), je možné, že už zase nebude zajímavá kapacita 500 GB. O to méně zajímavá je pak informace, se kterou přišli lidé z GE Global Research týmu. Dokáží na 500GB holografický kotouček nahrávat data „stejnou rychlostí jako na Blu-ray disky“. To je bohužel informace, která nám neříká vůbec nic, to se může jednat o rychlost zápisu od 4,36 MB/s, což je jednorychlostní zápis na Blu-ray, kterým by se tento 500GB kotouček plnil zhruba den a 8 hodin, až po rychlost, díky níž by bylo možné zapsat 500GB kotouč za stejnou dobu jako Blu-ray disk, což je ovšem takový fofr, že tomu nevěříme, protože pak by bylo takové médium rychlejší než pevný disk a zase až takovou důvěru ve schopnosti lidí z GE Global Research nemáme.

Aparát pro holografický záznam v Applied Optics Lab GE Global Research

Podle lidí pracujících na této technologii je potřeba skloubit dvě věci: vysokou odrazivost materiálu, která umožní dosáhnout velké kapacity, a vysokou citlivost, která je zase klíčem k navyšování rychlosti zápisu dat. S odrazivostí se už vědci dostali tak vysoko, že hovoří o kapacitě 500 GB jako o jisté věci (prý by mohli zkusit jít až na terabajt), citlivost se pak podařilo zvýšit teprve nyní natolik, že mohou rychlost zápisu srovnávat s Blu-ray (prý jde o citlivost 100× vyšší než v roce 2009, kdy jim šlo hlavně o tu odrazivost, jinak na této technologii prý pracují už přes 8 let).

Aparát pro holografický záznam v Applied Optics Lab GE Global Research

Peter Lorraine (manažer laboratoře aplikované optiky z GE Global Research) se nechal slyšet, že by vědci rádi nabídli svou technologii nejen velkým firmám na archivaci, ale také do spotřebitelského segmentu jako další generaci optických disků po Blu-ray (vzpomínáte, jak lidé ze Sony říkali, že Blu-ray je ve spotřebitelském segmentu posledním optickým médiem a další už nebude?). Cesta technologie na trh do domácností je jasná – oslovit potenciální zájemce z řad výrobců a nabídnout jim licenci a s ní pak i veškeré know-how na výrobu. Lorraine by si dokonce vzhledem k podobnosti s předchozími formáty dokázal představit přehrávač podporující nejen tyto nové disky, ale zpětně kompatibilní i se vším ostatním, co bylo doposud v 12cm provedení vyrobeno.

Aparát pro holografický záznam v Applied Optics Lab GE Global Research

My si samozřejmě klademe také otázku trvanlivosti takto nahraných dat, tedy jejich odolnosti proti vnějším vlivům, jako je zejména „denní světlo“. Přeci jen zvyšování citlivosti samo vybízí k tomu, aby byla data na médium nejen rychleji nahrána, ale aby z něj také rychleji zmizela. Ono když vám pak zmizí z kotouče půl terabajtu, to se těžko udržují nervy na uzdě ;-). Nehledě na to, že právě o trvanlivosti záznamu se lidé z GE Global Research nezmiňují ani náznakem.

A co myslíte vy? Má ještě holografický záznam šanci proniknout do domácností za rozumnou cenu coby zapisovatelné médium? Dejte vědět v anketě.

Má podle vás technologie holografického záznamu na optické nosiče šanci být důstojným nástupcem Blu-ray?

Má a podle mě i cena by mohla být rozumná
8% (48 hlasů)
Sice se to objeví, ale nevěřím, že bude rozumná cena (koupí si to jen nadšenci)
28% (167 hlasů)
Nemá, protože cenu už nejde dostat na rozumnou úroveň
7% (40 hlasů)
Nemá, to už by to tu dávno bylo, teď už to převálcují flashky apod.
54% (327 hlasů)
Netroufám si odhadovat
3% (21 hlas)
Celkem hlasů: 603
Tagy: 
Zdroje: 

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku 500GB holografické kotouče opět blíže realitě všedního dne?

Pondělí, 8 Srpen 2011 - 16:21 | junk mail | Mainstream je dnes rozmlsaný náhodným zápisem(hdd...
Úterý, 26 Červenec 2011 - 11:25 | mamlasos1 | A to je tak složitý ten server fyzicky odpojit od...
Úterý, 26 Červenec 2011 - 08:52 | Jirka1 | Já bych se toho z principu bál. HW nemusí odejít...
Pondělí, 25 Červenec 2011 - 12:30 | jakub novak | moje rec. Velke filmy si mohou dovolit zalohu na...
Pondělí, 25 Červenec 2011 - 10:50 | Ondar | Já to pořešil NAS s 2x3TB v mirroru + důležitý...
Pondělí, 25 Červenec 2011 - 10:48 | Ondar | SSD na rozdíl od optiky budoucnost má. Po roce a...
Pondělí, 25 Červenec 2011 - 10:21 | mamlasos1 | i ve firmách se běžně zálohuje na server na HDD,...
Pondělí, 25 Červenec 2011 - 09:43 | HEC | No, nejsmutnější na tom je, že i kdyby se jim to...
Pondělí, 25 Červenec 2011 - 09:34 | Patrik Chrz | Me hlavne chybi spolehlive archivacni medium,...
Pondělí, 25 Červenec 2011 - 09:19 | mikeczcom | záloha ano, ale na to placky... prostě jak jsem...

Zobrazit diskusi