Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Adobe končí s klasickým Lightroomem, odteď už jen předplatné

Je to jak pises v clanku, model predplatneho nam bohuzel buji vsude. Ovsem strategie jsou ruzne. Dobre zamyslet se treba nad Zoner x Adobe.

U Zoneru je to jednoduche, konkurence je obrovska a tudiz tech co by si to predplatili kvuli funkcim bude opravdu minimum. Zoner na to musi jit jinak a take sel. Podarilo se mu vytvorit pomerne slusnou zakladnu fanousku a ti jak znamo (Apple) jsou schopni tolerovat, co bezny zakaznik ne.

U Adobe je to ovsem jinak, proste neexistuje nic, cim Photoshop a dalsi nastroje nahradit, takze mohu model predplatneho sebevic nenavidet, ale pokud jednou Photoshop CS6 z nejakeho duvodu prestane fungovat na pocitaci (treba nejake omezeni OS nebo hardwarem - uz se to u predchozich verzich Photoshopu stalo), tak si proste cloudove CC poridit budu muset. Pokud teda nejaka konkurence nevznikne, ale zatim o nicem nevim.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Sorry, ale to je kravina a lenost:

zpracování videa a VFX, opakuji zas a znova, tam Adobe nešahá na kotníky DaVinci Resolve a BMD Fusion. Jsou zdarma i ke komerci, plná verze stojí 300 usd každý

digitální malba+foto editace: Krita, Painter, případně klasicky úpravy PaintshopPro, osobně jsem koupil Affinty Photo a pro mně jako 3dčkaře je to lepší volba pro podstatně vyšší možnosti v oblasti správy a úpravy 32 bitů. MImochodem Corel má i podobnou kravinku na fotky, jmenuje se AfterShot Pro 3, je ale součástí balíčku paintshoppro ultimate za tuším 70 usd v akci?

vektory klasicky Corel (mimochodem, jakkoliv jsem se hodně podílel na novém pluginu pro Illustrator - Cineware, jsem autorem veškerého stuffu/UVček a podobně u objektů z TurboSQ, tak práci v Ill fakt nesnáším), nebo opět Affinity Designer, které je výborné.

Jediné kde má momentálně Adobe výhodu je In-Design, tam čekám na Affinity Publisher, ale i Quark už zlevnil na cca 13300 s daní.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Corel AfterShot Pro je původem Bibble a dá se koupit i samostatně za $54,99. Umí toho víc a rychleji, než Lightroom, ale počeštění se asi nedočká.

Mimochodem, pane Ježku, FujiFilm vám ruší výrobu pěti typů kinofilmu, víte to?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ako pise Pety, Corel AfterShot Pro 3 je samostatny sw. http://www.aftershotpro.com/en/products/aftershot/pro/
pouzivam ho na macu a na linuxe. minuly rok som vystihol akciu 3 licencie za 89.99€ (predtym som mal bible)
funguje mi openCL pod linuxom a s nikon D700 ma velmi peknu spolupracu, a aj nejake tie pluginy su zadarmo a akceptuje aj adobacke.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Problém je ale rozsáhlejší, nejen o konkurenci (ta by tomu pomohla nejvíc). A u Adobe je to podle mě i na žalobu. Váže podmínky používaní na zakoupení služby i s jiným SW. Minimálně musíte platit za Lightroom + Photoshop. Nemúžete si vybrat jen LR. Je to jako by vám v obchodě odmitli prodat rohlíky, pokud si nekoupíte chleba. Nebo by vám v umývárně odmítli umýt auto, pokud si ho nedáte i vytepovat.
Já LR používám. Photoshop ne. A kdyby, asi by mi stačil Elements. Tak proč bych měl platit za něco co nepotřebuju. Teoreticky bych si měl podle dnešní situace platit LR, Photoshop, Zoner a mnohé další. LR a Zoner nejsou jediné SW, které používám. Mám Zoner X. Novinky mě nezaujali. Končím a vracím se k Zoner 18. Proč asi. Dále mám Affinity, PortraitPro, ... Takže pokud by toto všechno přešlo na cloud, nedoplatím se.
Dalším problémem předplatného je (u LR) , že pokud ukončíte předplatné, už nemáte možnost získané výsledky práce po čase znovu použít. Prostě skončíte. Je jedno, že máte databázi úprav, ale už si je bez předplatného nezměníte, nevygenerujete znova apod. Adobe sice slibuje, že po skončení předplatného bude LR fungovat ale bez možnosti úprav.
Výrobci SW se vymlouvají, že musí neustále řešit kompatibilitu (s OS,...), rozšiřovat funkcionalitu atd. Jenže to není až tak pravda. Toto by bylo na celou sérii článkú. A pro každý typ SW je tu jiná skupina problémů, řešení.
Myslím, že by řešením mohlo být v případě pronajímání/cloudu platba jen za období reálného používání a služeb/produktů. Tj. dneska potřebuju LR, tak zaplatím 10 centů a hotovo. Zítra potřebuju Photoshop, zaplatím řekněme 20 centů. A ten kdo se tím živí, múže zvážit, jestli mu paušální platba nebude vyhovovat víc. Je to vlastně podobné jako s telefonama. Máte ředplacené karty, máte paušální platbu nebo platíte jen to co protelefonujete. Adobe jen zneužívá dominantní postavení.
Dalším řešením by bylo, pokud si platím službu kontinuální období (např. 3 roky), mám nárok na standalone verzi SW ve verzi v době dovršení lhúty, bez nároku na další podporu - prostě zakonzervovaný stav.
Na rozdíl od telefonú SW společnosti neposkytují službu ale licenci a rádi to ozančují jako produkt. Tak by se podle toho měli chovat. Za službu bych to považoval až tehdym kdyby mi poskytli i pronájem HW/OS po dobu používání jejich produktu. Potom budu klidně platit 12€ měsíčně pokud kromě LR+Photoshop budu mít k tomu i HW od Adobe.
Celá situace kolem předplatného nakonec může mít i jiné vyústění - posílí to open source komunitu, protože bude větší zájem o alternativní řešení. Takže možná nakonec se rychleji pohne dopředu Gimp, RAWtherapee (to v poslední době opravdu rychle nabírá na použitelnosti) a mnohé jiné programy,

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jestli se nemýlím tak je i možnost LR bez PS za 10USD měsíčně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Problém pŕedplatného je v tom, že nemáš šanci si řídit finanční výdaje tak jak ti to vyhovuje. Tj. tento rok upgrade OS, po půl roce LR, potom PS atd. A dokud ti SW vyhovuje tak ho používáš. Takhle platíš permanentně i za to co nepotřebuješ. Za poslední 2 roky byl update LR6 Převážně o doplnění databáze o nové objektivy a fotoaparáty. Jiné SW to řeší tak, že si stáhneš jen to co potřebuješ, nic víc.
Já se Zonerem X končím, protože permanentně platit za něco co používám jen občas a funkčnost se nijak výrazně nezlepšuje (z hlediska ovládání spíš naopak) tak to se raději vrátím ke staré 18-ce.
A obávám se, že toto udělá víc uživatelů Zoneru. A s přihlédnutím toho, že 2/3 jejich zákazníkú nejsou firmy, může ten odliv být docela citelný. Doteď jsem upgradoval každou druhou verzi, protože cena za upgrade + nové funkčnosti mi tak vyhovovaly. Bohužel progres není tak velký abych byl ochotný platit ročně (myslím že 29€) za funkce které nepotřebuju.
U LR6 zústanu dokud mi z hlediska kompatibility OS a mého foto vybavení bude fungovat. Potom to začnu řešit. A vzhledem k tomu, že se živím jako programátor real-time aplikací, klidně se vrhnu i na Rawtherapee. Jen kdyby to někdo překopal do jazyku Ada (do toho se mi nechce ;-) ) ... to C/C++ mi je proti srsti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> klidně se vrhnu i na Rawtherapee. Jen kdyby to někdo překopal do jazyku Ada

Jó kdyby mi každý program pokaždé přepsali do mého oblíbeného jazyka - to by byla bomba :-D

Takhle už jsem dělal v ledasčem. C, shell, plsql, python, scheme, java, javascript. Přitom třeba javu moc rád nemám a javascript v podstatě nesnáším :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to sme na tom stejně ;-D . V C/C++ samozřejmě programuji také, ale v porovnání s Adou je to (pro mě) peklo a jen v nejvyšší nouzi - nejčastěji kvůli naroubování na nějaké API.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já ty pravidelný paušální platby úplně nesnáším, je to jak výpalné...platíš abys mohl nějak fungovat, když nezaplatíš je konec a dělej si co chceš....
Sám používám Capture One Pro a doufám, že je v brzké době něco podobného nenapadne.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ještě že máme ty open source nástroje. Tam nějaký cloud snad nehrozí. A čím více lidí bude OS nástroje používat, tím větší je šance, že se přidají další vývojáři a funkce budou přibývat rychleji.

On ten model předplatného sice vypadá pro firmu lákavě, ale z pohledu zákazníka už to tak radostné není. To máme 10$ za jeden program, druhý program, třetí program, cloud1, cloud2, cloud3, noviny1, noviny2, noviny3, tv1,tv2,tv3, další_služba, jiná_služba2, ještě_další_služba3, … a nakonec toho bude tolik, že umřu hlady, protože mi nezbyde na jídlo.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Stačí aby firmě i z nějakého důvodu obstavili účty, stačí jen dočasně než se to vysvětlí, nebo fakt může dojít na nucenou správu kvůli dluhům a s normálním softwarem firma může jet produkčně stále v před pod nucenou správou bo vše funguje, s předplatným je nahraná, protože se software "vypne" a než se správcem dohodne zaplacení, což bývá na dlouhé lokte, tak jsou kšefty v háji.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Svým způsobem to je dobře, protože to otevírá možnosti konkurenčním produktům, které dosud měli problém se vecpat do (polo)profi sféry zabrané Adobe.

Zatím jsem vycouval z každého software který přešel na předplatné, protože se mi tento systém opravdu nelíbí.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.