Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k AI vývojář vysvětluje, že Intel není na AI v PC dobře připravený

Ha, měl tam Intel nechat Koudriho Vegu 2.0. Je to nepochopený vizionář, který byl odejit kvůli Intel fans. Teď maká na AI startupech a směje se. Naprosto dokonalá ukázka jak fans udělali Intelu medvědí službu, ještě že si je Intel tak vychoval.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Když to tak čtu, napadlo mě - nemohl by Meteor Lake na XeSS využít ten svůj AI akcelerátor místo jednotek v GPU? Ten akcelerátor je stejně vhodný hlavně na obraz. Jen jestli by Intelu stálo za to přepisovat XeSS na úplně jiný hardware, na druhou stranu by to dávalo smysl - proč mít v jednom APU 2x obvody na AI zpracování obrazu?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tady zatím taháme za kratší stranu provazu. Kdo reálně ví, co přesně ty procesory budou umět a co ne? Zatím jsem nikde nečetl analýzu linuxovejch ovladačů z poslední doby, a ta je možná směrodatnější než tohle tlachání dvou babek na návsi, byť jedna z nich pracuje v AI. Jasně, jestli vyhodili AVX-512 a XMX a chtějí to propagovat jako AI řešení, tak je to ehm ... ehm ..., ale ještě bych s kritikou počkal.

btw 8GB A770 vyjde na 6999Kč. U CZC teď prakticky nic od AMD v této cenové relaci není skladem, ale kdyby bylo, tak v téhle hladine by se pohyboval 8GB RX 7600 ... víme, jak si vedou tyhle dvě karty proti sobě v chroustání AI?

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Kdo reálně ví, co přesně ty procesory budou umět a co ne?

Zřejmě máš problémy s porozuměním psaného textu. Tak tedy:
Zmiňuje se rok 2025 a lidé z AMD i Intel určitě vědí, co přessně jejich procesory v roce 2025 budou umět a co ne. Nebo snad chceš tvrdit, že to ještě není jasné? I když u Intelu možná ne, tam jsou to jen sliby a odklady, ale ZEN6 už je určitě zcela jasný.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Tak třeba tohle: ještě v létě 2017 si Intel myslel o výkonu svých CPU, že je takový či makový. Pak přišel Spectre+Meltdown+L1TF+Downfall+Retbleed+Hertzbleed+Rowhammer+Plundervolt+Zombieload+různé HT chyby atd atd atd. Ne všechny chyby jsou významné/s velkým dopadem. Ne všechny se týkají jen Intelu. Ale i jen tohle mění obraz.

A mimochodem, to že někdo napíše, že "AMD i Intel určitě vědí, co přesně jejich procesory v roce 2025 budou umět a co ne" neznamená, že tomu tak skutečně je. Je to tvrzení osoby, která NEVÍ co v AMD a Intelu vědí či nevědí. Je to maximálně jen odhad, jakkoli se může dobře trefit do pozdější reality. Byla v minulých dekádách spousta CPU, které se krutě zatracovaly na základě zveličených chybek a ony pak sloužily dlouhá léta ku spokojenosti. Byla spousta CPU, která k překvapení světa vydržela déle, než měla. A do toho vyhajpované produkty, které šly poměrně rychle do pr*ele.

Když jsem byl mladej, tak jsem tady v textech vynášel spoustu ne úplně dobře podložených soudů. Některé se trefily, některé ne. To k mládí patří. Ale soudit v roce 2023 něco o procesorech, které možná budou na trhu v roce 2025, je v době pravidelných nových chyb a aktualizací mikrokódů dosti ošemetné.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Chyby jsou a budou. Ale co budou umět je jasné už teď - instrukce, specifikace, vlastnosti. Ty procesory už dávno nejsou jen na papíře, i když datum vydání je 2025....

A mimochodem neříkej 2023 když za 2 týdny je 2024 :P

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Tak tak, rok 2025 je tu za necely rok a tri tydny. To je skoro za humny. Ty procesory jsou pred dokoncenim a brzy zacne seriova vyroba. Peter by nam spocital, kdy vyroba musi zacit, aby to bylo v roce 2025 na policich.

A hlavne, nejake vzorky musi byt k dispozici pro vyrobce jeste o mesice drive..... Takze moc casu na uzavreni "vyvoje", pokud by to melo byt na jare 2025 v prodeji, nezbyva.....

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k času potřebnému k výrobě čipů (diffusion), testovaní a balení do pouzder, distribuce a ... je seznam schopností dávno uzavřen.

Otázkou už je jenom .. kolik z toho seznamu bude moci uživatel reálně použít.
Příkladem budiž AVX-512 v Intel 12xxx CPU.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To záleží na nalezených chybách - nějakém jsou vždy - jejich závažnosti a možnostech odstranění a případném vlivu na výsledný výkon.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak jinak, máme předpoklady a můžou do toho přijít chyby, takže výsledky můžou být horší. Ale i podle těch předpokladů jsou budoucí produkty Intelu horší, než to co už AMD na trhu má. Takže nevidím žádnou zázračnou možnost, podle které by Intel mohl v AI být lepší než AMD. Krom toho, produkty Intel postihují chyby častěji než u AMD. I kdyby nějakým zázrakem AMD postihly chyby a Intel ne, pořád na tom Intel nemůže být lépe, není tam žádný prostor.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jenže ty Intelí Arcy vyžadují Resizable BAR, ne? A pořád mám pocit, že Intelí ovladače jsou nic moc. Či-li domu to málokdo koupí, protože bídná podpora a šance na hry. Do firmy se typicky nakupuje jinde, než u Poláků v CZC.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz vynecham AI jako buzzword,kdy kazdy musi mit AI jinak je out ... k cemu se vlastne pouziva AI akcelerator v pc nyni? K cemu se ma pouzivat v budoucnu? Mel jsem za to,ze je cely vypocet v cloudu a lokalne je jen nejake rozhrani.

Jedine "AI" o kterem vim,ze je pocitane lokalne,je korekce silhani do kamery (aby to vypadalo,ze se divam na lidi na teamsech i kdyz cucim do telefonu). A pak dlss a fsr teda.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je teď. Ale dost firem teď maká na nějaké formě lokální ai. I windows by něco takového měly mít (tj.ne volání api s požadavkem, kdy kopilot za 20 sekund zvládne otevřít notepad). Na druhou stranu nevím nic konkrétního. Takže uvidíme, co přesně přijde.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No to je právě ono. O AI se mluví tolik, až se bojím, že vypadne ráno ze skříně. Ale lokálně se určitě modely učit nebudou, ale naučené modely se lokálně využívat můžou. Tomu chápu. Ale nevím k čemu. Lokální offline chatGPT?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zpracovani obrazu, zpracovani zvuku, rozpoznavani obrazu (coz se nemusi tykat jen obrazu, ale i jakychkoliv multidimenzionalnich dat). A uceni muze probihat i lokalne. Nebo spise doucovani.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No ano ale to jsou obecné funkce. Já se pídím po konkrétním užití a ideálně takovým pro masy. Protože kdo v dnešní době opravdu upravuje obraz a zpracovává zvuk. Takoví na to mají dedikovaný HW, nikoliv integrovanou sušenku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kazdy pouziva AI. Jen o tom nevi....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na počítači bez připojené kamery nebo aspoň mikrofonu už těch možností pro běžného uživatele nezbývá. Možná snad vylepšení překladu textu, to ale může jako další věci běžet v cloudu jako doposud. Možná snad pomoc při organizaci souborů podle typu a obsahu, tady by třeba prostor byl. Inteligentní firewall či antivir, možná. Něco by se třeba našlo, uvidíme.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Co treba antivir, firewall, blokovani reklam, kreativni uprava pri prehravani hudby, ...., biometrie, ....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

O hudbě se psalo jinde. Firewall a antivir jsem napsal.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslel jsem právě lokální vyuzivani modelu. V mobilech to frčí už roky. Modelu je mraky na všechno možný. A inference taky něco stojí, ne je n učení.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak ono by bolo dobre si vyspecifikovat ake AI. To co teraz frci a su z toho vsetci na vetvy, su LLM (co ani nie je uplne AI v tom univerzalnom ponimani). Lokalne nejake slusne LLM sa zatial moc nepouziva. Tie pouzitelne modely su obrovske a bez HW akceleracie nemaju moc zmysel.
Ale ak sa bavime o specifickych modeloch a aplikaciach tak tam sa AI pouziva celkom bezne. Asi najcastejsie bude uprava fotiek - rozne filtre, retuse, ditgitalny makeup a podobne. Na to sa da relativne dobre natrenovat model (xchit maju +/- vsetci rovnaky) ktory potom bezi lokalne.
Dalej rozne detekcne modely - napriklad citanie spz na znackach a celkovo real time analyza videa (napriklad rozne strazne systemy, kamerove systemy a podobne). Prediktivne pisanie atd.
Druha vec je ze mozeme ocakavat ze namiesto toho aby si niekto spocital klasicku regresiu v exceli, tak tam vyskoci Sponka 3.0 a vrhne na to nejaky model, kde clovek bude dufat ze ten model nehalucinoval a polku cisiel si nevymyslel, ale co uz ked je to tak in.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak nejak, vrstevnate neuronove site jsou v podstate nelinearni zobrazeni z n-rozmerneho prostoru do m-rozmerneho prostoru. Na tom se da udelat mnoho praktickych aplikaci.

Jen ta nejistota, kdy si to vymysli a kdy ne, to je problem. Chce to bezchybna trenovaci data, coz uz je samo o sobe problem. Tech dat hodne a slusne pokryvajici aplikacni prostor, aby se snizilo riziko, ze sit bude halucinovat. Sit muze aproximovat docela dobre, ale kazda extrapolace je nebezpecna a u nelinearnich modelu dvojnasob.....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S oběma souhlasím, ale stále nevidím tedy konkrétní užití. Pokud se někdo živí úpravou fotek, pak na to má drahý SW a k tomu nějaký HW (GPU). Nebude to dělat na malém noťásku s iGPU. Pokud to někdo dělá jednou za uherský rok a neživí se tím, tak mu je zase jedno, jestli to chroupá 5 nebo 15 sekund.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A co kdyz to potrebuje zpracovat v realnem case? Treba potlaceni hluku okoli pri hovoru. Potlaceni zpetne vazby pri hovoru. Ruzne zpracovani obrazu pri videohovoru...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Potlačení hluku dělají moje sluchátka v reálném čase už léta, na to asi nový AI akcelerátor s výkony v TFLOPS potřeba není. Dtto Jabra + MS Teams.

Augmented reality tu máme taky už nějaký ten pátek ... v mobilu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Potlačení hluku je ale o dost jednodušší než detekce konkrétního nástroje. Jde jen o součet užitečného signálu ve fázi a hluku v protifázi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejsem proti, ale to se opět vracíme k tomu, že to není masovka. Ani si nepamatuji, kdy naposledy jsem potřeboval z nahrávky Johna Lennona odstranit klavír, aby zůstal jen zpěv ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To se může hodit někomu, kdo se na nástroj učí hrát a chce konkrétní skladbu jako doprovod. Teoreticky, pokud má notové podklady všech nástrojů, jde to přes MIDI, ale přijde mi to jako složitější postup a asi to ani není možné tak často. AI by odstranění nebo potlačení konkrétního nástroje mohla dost usnadnit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Snazime se vykoumat neco,co pouzije 1 ze 100 000 lidi

To vyuziti musi byt nejaky obecnejsi a pro vetsinovou populaci pouzitelny. Bud a nebo je to bublina. Zkusil jsem google

The report from Windows Central states that the next version of Windows will heavily focus on AI. Some features could include an advanced Windows Copilot, AI-enhanced search, AI upscaling for games and videos, and AI-animated wallpapers, “much of which will likely require new NPU hardware to function.”

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne nutně. Se zvukem nebo videem nepracuje až tak málo lidí a když ta technologie víc zlevní tím, že se víc rozšíří nejdřív u profíků, pak u poloprofi, nadšených amatérů a nakonec ji bude mít téměř každý. Jako to bylo u digitální fotografie. Nejdřív byla drahá a dnes to má každý v mobilu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S lepsim vykonem to muze udelat lepe. V mobilu uz ty AI koprocesory davno jsou ne?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hlavně kvůli fotografií, videu a krypto.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Další věcí jsou kodeky videa a audia, především audio-kodeky pro přenos řeči, kde se díky AI dá jít na velmi nízký bitrate a pak se na modelu řeči z toho namodeluje výsledný zvuk... Tam je AI potřebné hlavně pro dekodér, čili musí být v zaříení a ne někde na serveru...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To by mě zajímalo, kde se zrovna tohle využije (zdroj/odkaz by nebyl?). Spíš mi to příjde jako nějaká technologická ukázka, protože proč by se někdo zajímal o nízký bitrate zvukové stopy, když přenáší video. A těch případů, kdy je potřeba jen audio s nízkým bitrate asi mnoho není?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Otázka zní, k čemu já vlastně potřebuju AI akcelerátor v desktopu/notebooku?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Plácnu do větru: pokud používáš třeba nějakej nástroj co umí machine-learning upscaling fotek, tak pokud výrobce podporuje sw technologii XYZ, pak tohle může běžet násobně rychleji, je-li podpora v CPU. Takže upscaling své 20Mpix fotky do 40Mpix uděláš ne za dvě minuty, ale za 10 sekund (čísla jsem si vycucal z kávové sedliny).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Obdobne u upravy zvuku. Treba AI se pouziva na separaci hlasu, bicich a tak z nahravky. DJovi se libi skladba, ale chtel by ji bez zpevu. AI mu z nahravky odfiltruje zpev. Chtel by zesilit bici, AI mu vyfiltruje do zvlastni stopy bici a on je zesili. A tak podobne. Bez akceleratoru to nejde udelat v realnem case, nebo tak, tak jde, ale v nedostatecne kvalite.

Asi obdobne to muze byt pouzivano pro potlaceni okolnich hluku/ruchu pri videohovorech, telefonovani.

Take by to asi mohlo byt pouzite k automatickemu tagovani skladeb/zvuku (typy pouzitych nastroju, charakter skladby/zvuku, ....)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Asi by to zvládly DSP. Což je specifický typ procesoru, technicky se dá považovat za akcelerátor. Ale ten jen provádí zadané výpočty. V kombinaci s AI akcelerací, by to mohlo být hodně zajímavé pro práci se zvukem a možná i videem. DSP nabízí hodně zajímavý poměr výkonu a spotřeby. Karta se čtveřicí SHARC 21369 (2,4 GFLOPS / 32-bit fixed point and 32-/40-bit floating point každý na taktu 400 MHz) spotřebu jsem nevyčetl, ale s ohledem na absenci jakýchkoliv chladičů na těch malých pouzdrech, je zanedbatelná. Cena za tu kartu 16 700 Kč. Je určena pro profi práci se zvukem a toto je nejlevnější, co jsem tak rychle našel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Upscaling zdaleka ne tak často, jako kvalitní odšum se zachováním detailů. Standardní metody potlačení obrazového šumu vždycky mrší drobné detaily. Programy od Adobe i Topaz Labs (a některé další méně známé) už odšum s AI nabízejí a je to paráda. Ovšem podle výkonu procesoru a grafiky a podle velikosti obrazu v pixelech to trvá od pár sekund až po desítky minut jedna fotka.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mě přijde, že si tyhle programy trochu vymýšlí. Že je to více o tom, že dokáží detekovat, co na tom snímku je, a pak to nahradí "standardním" modelem.
Zajímalo by mě, jestli se taky používá AI na odšumění datových přenosů.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mohla by se pouzivat, pokud by sum nebyl nahodny....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že nahodilost je právě základní vlastnost šumu. Pokud by to nebylo náhodné, tak by se tomu říkalo rušení. Nicméně i rušení může být nahodilé.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

inak tie AI akceleratory v CPU su dost nevykonne, napriklad ten v AMD phoenixe ma radovo nizsi vykon ako ta integrovana grafika, jeho vyhoda je len to, ze ten vykon dosahuje pri nizsej spotrebe, takze skutocne neviem, ake bude ich vyuzitie. Uz niekolko rokov maju cpu kadejake jpeg a audio akceleratory a tiez neviem o tom, ze by sa nejako realne pouzivali, cize zase je to len buzzword

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz to bude v kazdem procesoru (v budoucnu), tak se to bude pouzivat vic, nez kdyz to mozna je v nejake karte. Hlavne by to chtelo mit nejake unifikovane rozhrani. Pokud mozno jedno.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Rozhraní zajistí ovladače, až nějaké bude.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tieto akceleratory su ale uz v procesoroch, intel ich ma uz tusim od mobilnych kaby lake

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pouzitelne akceleratory ve vetsine procesoru....

Pokud se ma neco masove rozsirit, tak k tomu musi byt podminky. Vyvojari nebudou investovat do vyvoje SW, kdyz to nepujde rozumne spustit na vetsine stroju.

Nemluvim o nejakych specialnich a drahych programech pro profiky. Ti si k SW poridi i adekvatni SW...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.