Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k AMD Athlon 5370: Kabini zrychluje o 150 MHz

"Z hlediska herního výkonu integrovaného GPU jsme se tehdy vyškrábali jen tak tak ke hranici plynulost ve Skyrimu v 1366×768 v nejnižších detailech. Kabini zkrátka je spíše pro běžné nenáročné používání PC, ne na hry, ne na práci s videem či RAWy. A nový model to, obávám se, nijak zásadně nezmění. ... O Kabini se dále dá říci, že už trochu morálně zastaralo, protože kupříkladu nezvládne hardwarovou akceleraci H.265 (a už vůbec ne ve 4k rozlišení), přičemž CPU část na to svým výkonem jistě nestačí. Toto je tedy potřeba mít na paměti."

Naozaj to nieje primárne na hry platforma a už vonkoncom nie s tou iGPU časťou, ale netreba zabúdať, že tie AM1 dosky majú aj PCIe x16 @ x4 slot - takže aj hry sa tam dajú zahrať a s patričnou diskrétnou grafickou kartou aj hardwarová akcelerácia H.265/HEVC 4K rozlíšení ak
samozrejme niekto disponuje takýmto obsahom nielen na testovacie účely.

napr. link: https://www.youtube.com/results?search_query=AMD+5350+GTX+950

Opäť táto platforma nie je určená na taktovanie, ale sú dosky, na ktorých to ide a napr. AMD Athlon 5350 2.05GHz dokázali stabilne popohnať na 2.53GHz (záleží kus od kusa), takže mňa osobne len zaujíma kam sa dá dostať stabilne model AMD Athlon 5370 2.2GHz.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

No jasně nebo do toho PCIE můžu strčit SSD že? Proč by proboha někdo koupil Athlon 5370 a dal k němu grafickou kartu za 5000 Kč, nezlobte se na mě ale to mi nedává smysl.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

jak se to vezme, AM1 má velmi levné desky ITX, i s grafikou tomu stačí bohatě 250W zdroj. Když to dáte dohromady, můžete postavit velmi levný ITX systém. Pokud hrajete hry, které umí využít dobře vícejádrová CPU tak oproti šestijádrové i7 (extrém pro ilustraci) máte ztrátou cca pouhé 1/3 fps a i7ka určitě stojí víc než 1/3 Athlonu 5350.
http://www.pcper.com/files/review/2014-04-18/results.png
Mě spíše osobně mrzí, že nevydali nějaký AM1 Athlon bez grafiky za dobrou cenu. To by byl killer do takových sestav

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kert má v tohle pravdu. Je to levná platforma převážně pro brouzdání po internetu a přehrávání multimédií. Dávat k tomu dedikovanou grafickou kartu která přesahuje cenu celé platformy je naprostý nesmysl, který může napadnout tak maximálně Tralaláka...

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

>> Kert: mimozenský e-schop má Mini-ITX ASUS GTX950-M-2GD5 za 3 990,- CZK. Nebránim sa aj nižším modelom od oboch výrobcov avšak grafika s výkonom na 1080p a hardwarovou akceleráciou na H.265/HEVC a HDMI 2.0 je až Maxwell GTX 950.

>> del42sa: No som rád, že také niečo nenapadlo len mňa viď ten youtube link vyššie.

>> MACHINA: Tak tak. A ten Kabini prípadne Puma do AM1 bez grafiky na vyšších frekvenciách ako 2.2GHz má pochopiteľnú pachuť kanibalizácie väčších low-endových jadier FM2.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

smutný důkaz toho, že lidská hloupost jen nesmrtelná a že takových lidí je bohužel stále velké množství

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Ako povedal Forrest Gump cit. "Stupid is as stupid does."

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

"Dávat k tomu dedikovanou grafickou kartu která přesahuje cenu celé platformy je naprostý nesmysl"

Myslite ? to ja mel nejakou dobu stroj AMD Sempron soc. 754 + deska PCIEx ver 1 + Radeon 7950 .... v milkyway@home mi to udelalo hezkych par mega bodiku :P a pravdepodobne by to fungovalo stejne dobre i na litecoin, ale ten sem nezkousel... fakt ze vy neumite pro neco nalezt vyuziti neznamena ze jiny to neumi ;) takze opatrne s temi vyroky o nesmyslech..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

vůbec nejde o mě, ale o to, k čemu byla tahle platforma primárně určená.:) (dle AMD) Samozřejmě že se moje reakce týkala hlavně využití coby "herního" stroje, neboť v kontextu dalších informací, které vy logicky nemůžete vedět (protože jste o nich nečetl) je "snem" jistého uživatele spojení produktu velmi podobnému Kabini s grafickou kartou R9 NANO. A to je jistě jak sám uznáte nesmysl :) Posty zmíněného uživatel jsou prezentovány stále ve stejném duchu už několik let a to něco ve smyslu, jak je "hraní" na téhle vyloženě neherní platformě "v pohodě" protože tahle patforma v podstatě "utáhne" všechno :) Ve srovnání s jinými CPU na taktu 1,6 GHZ v benchmarku Cinebench je nezvratný "důkaz" toho, jak jsou tyto CPU na tom s výkonem dobře :)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Načo diskutérovi opakuješ k čomu je platforma primárne určená keď to bolo v mojom úvodnom príspevku :-)
Túto platformu s dvojnásobným počtom jadier Jaguar - mnohdy nie všetkých využiteľných pre hry a nižších frekvenciách (1.6GHz/1.75GHz) ako Kabini 5350/5370 využívajú predsa herné konzoly.

Ja tu predsa uvádzam karty ako GTX 950 a sám mám pre obe procesorové microarchitektúry AMD Jaguar pri Athlone 5350 a VIA QuadCore CNR C4650 GeForce GTX 960.

Takže žiadne R9 Nano sa nekoná a ani nekonalo.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

:-D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nechápu - od začátku - jednu věc, proč AMD ve svých procesorech vypnulo ECC. Takové Kabiny by bylo velmi hezký procesůrek do malých NASů, firewalů nebo servříků pro všechno možné, s malým odběrem, ale takhle je to nepoužitelné. Přitom AMD dělá embedded verzi GX-42x, která je to samé, jen s ECC, ale ta se nedá sehnat.

Tím si úplně usekli trh. Dalo by se pochopit, když levnější procesory nemají vlastnosti těch dražších, aby se to dražší vůbec prodalo - ale AMD v tomto případě nemá nic, takže není čemu snižovat prodeje. Paradoxně vzato, Intel právě ECC do levných procesorů od Ivy Bridge dává, teď ve Skylake dokonce skoro do všech, včetně dalších věcí, jako VT-d nebo AES-NI.

Buď musí mít v AMD nějakého velkého škodiče - jakéhosi (Intelského) Elopa - nebo bude něco pravdy na tom, že AMD vlastní tajně Intel (vtip, hahaha).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

a preco je to nepouzitelne? Osobne pouzivam low power procesory ako domaci NAS/server uz peknych par rokov. Zacal som s atomom, cez sandy bridge celeron a momentalne mam ivy bridge i3-3120m. Pamat s ECC som nikdy nepouzil a nikdy som nemal ziadny problem. Pokial to clovek nema na mission critical pouzitie (co doma asi tazko), tak mi ecc pride ako zbytocny luxus.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Taky nevím. Potřeboval bych se od někoho dozvědět, jak se do projeví že paměť udělá "sem tam" chybu.
Mám servřík na Haswellu který mi běží už 94 dní v kuse. 3 virtuály, občas encode do x265 (klidně 24+h v kuse), jeden z virtuálů vyprodukuje 500 milionů paketů za měsíc, datastorage v RAID5 (týdenní kontrola, která do měsíce najde do 5ti chyb na 6TB prostoru). Pád systému jsem za víc jak rok nezažil. Jo a sedí tam G3258 přetaktovaný na 4GHz (potřeboval jsem výkon v jednom vláknu kvuli jednomu virtuálu). Přes síť proteklo cca 12TB.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Je to tak, zacatkem roku 2014 jsem se na to ptal primo AMD a prisla me odpoved ze Jaguari procesory s ECC jsou "dostupne" v ramci "AMD Embedded G-Series SOC" s odkazem na dodavatele Avnet, Aaeon a Axiom.
Kdyz pomineme ceny Embedded mainboardu (Intel zde ma taky tri/ctyr-nasobnou prirazku), pro beznyho zakaznika je takovy produkt nesehnatelny.
Nakonec jsem tedy skoncil u desky AsRock C2550D4I (Intel Avoton/Silvermont).

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Máte někdo nějaké konkrétní měření spotřeby takového prcka?

Já teď měřil Core i5-6600 CPU @ 3.30GHz
a reálná spotřeba _CELÉHO_ PC (tj. i se 128G SSD, ztrátama ve zdroji, 8G RAM ...) se pohybuje od 17W v klidu (nabootovaný Linux) do 50, možná 55W v plné zátěži všech 4 jader.

Kdybych chtěl někde nasadit AMD, tak bych čekal, že spotřeba ještě o dost níž (odpovídající výkonu) i když přibližně 3W, jako u Raspberry Pi čekat nelze.

Jak to je ve skutečnosti? Měřil to někdo?

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Můžu nabídnout spotřebu svého NAS: Postavený na ASUS AM1M-A, zmíněné Kabini 5350, 8 GB RAM, OS na historickém 32GB SSD Patriot, Wi-Fi karta TP-Link TL-WDN4800, 2× SATA řadič Axago PCES-30 na které jsou připojeny 4 × HDD HDD 2TB Seagate SV35.5. Chladič stock, plus dva ventilátory. Napájeno zdrojem Fortron AURUM S 400W 80PLUS GOLD a na zásuvce jsem někde na 40 W v idle, do padesáti při resynchronizaci RAIDu (softwarový přes Win Server 2016 TP4).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.