Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k AMD bude na 4nm procesu Samsungu vyrábět levnější procesory, později i grafiky

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A vlastně sbohem celá AM4.
Ať už Samsung bude vyrábět cokoliv. Určitě to nebude nic pro AM4.
Toto je začátek konce jedné velké etapy v historii AMD. Letos se vyrobí poslední IO chiplet pro AM4.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jj, letos vyjdou skvělé Ryzeny 5000XT pro AM4. Anebo se jenom někdo v té tabulce spletl a omylem napsal u starých 5000X navíc písmenko T. :-D
Osobně tomu moc nevěřim, ikdyž jako mně by to vůbec nevadilo, na AM5 se mi přecházet nechce, když AM4 stačí a paměti moc nezlevňují.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Tak samzorejme, ze to neni nic, nad cim by si mel jasat, ale dokud pro to budou vydavat nova CPU, byt jen s kosmetickym navysenim vykonu, tak ta platforma porad zije. Zen4 do toho nikdo uz portovat nebude.
Na druhou stranu, pokud budes mit treba "XT" verzi se 3-4% frekvenci navic, bude to prijemny 'bonus'.
ps: mohli by vydat 5950X3D, to bych i jeste koupil..ale to nevydaji :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Spíš to bylo myšleno tak, že není vůbec jisté, že nešlo o omyl a že nějaká XT verze bude. Pokud jo, tak se rozhodně nezlobím. Máme v rodině jeden 3800X, takže si dokážu představit, že se ještě nahradí bez dalšího upgradu. :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak vzhledem k tomu, ze to bylo ohlaseno primo AMD na nejake akci v Cine, tak bych jejich vydani bral asi za tutovku.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Osobně to vidím tak 50 na 50. Uvidíme. :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

7-8 let je slušná životnost. Své si AM4 odvedla.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Presne. Mel jsem X370 s 1800X, pak jsem tam dal 5900X. Nejaky tyden zpet jsem teprve vymenil za AM5. Zivotnost desky u me 2017-2024, masakr.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ja myslim, ze tu s nami jeste nejakou dobu bude. Vzdyt spousta lidi kolem me jeste porad pouziva Sandy/Ivy Bridge dvoujadra, pripadne AM2/AM3 Athlony nebo nejaky Haswell. AM5 je fajn, ale porad stoji nejlevnejsi procesor okolo 5 tisic a za tu cenu se da sehnat na AM4 procesor i s deskou, pripadne i s RAM.

Lidi s vykopavkami zacnou resit upgrade s koncem Win10 za rok a pul. A pokud bude dostatek AM4 desek, tak jim nejake sestijadro vydrzi dalsich deset let.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Řeč je spíš o výrobní životnosti platformy, než o reálné používanosti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo, rodiče mají po mně starý Haswell, myslim je to E3-1231v3. Deska Asus H97 a 16GB RAM DDR3. není s tím PC nejmenší problém z hlediska rychlosti.

Jinak mám kromě svých dvou Ryzenů ještě starý Skylake i7-6700 a mám na něm Windows 11. Je na to nějaká spašl instalačka, která vyřadí ten požadavek na TPM2, takže to na tom normálně jede. Uvidim, ale myslim, že po skončení podpory Win10 jim hodim normálně i na Haswell Win11 s touhle upravenou instalačkou a pojedou na tom dál.
Jediný "problem", co doma máme je Haswellový noťas Asus s 5400 ot. HDD, který je lepený a k disku se nejde dostat bez horkovzdušné pistole. Takže to jsem jim doma řekl, že s tím nic dělat nejde a ať to vyhodí. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

On už MS maká na tom, abys tam ty Win11 nerozchodil. Na rozdíl od požadování TPM2 a podobných kravin, což šlo obejít, build 23H2 přeložil tak, že už ho některé CPU, kde to doteď fungovalo, prostě nerozjedou kvůli chybějícím instrukcím. Haswell je zatím OK, ale...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jen programator zapomněl zatrhnout jedno políčko při překladu.
Nedávno se stalo že calc.exe nešla spustit na C2Q a starších. Během měsíce (v další aktualizaci) to opravili.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, protože to bylo pro Win10, kde se jedná o podporovaný CPU. Pro Win11 to opravit nechtějí (dali to do požadavků) a je to přímo v kernelu, ne v metroaplikacích. Takže to hodí modrou smrt hned při prvním bootu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ne.
1) Win 10 22H2 má seznam podporovaných CPU:
https://learn.microsoft.com/en-us/windows-hardware/design/minimum/suppor...
C2Q tam není.
2) Nefungovalo to ani na Win11.
3) Bavíme se o 16 let starém HW. Ani Apple ani Ubuntu ti podporu tak dlouho držet nebudou.
Leda Long Term

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

On si to MS s tím seznamem dost zjednodušuje touhle větou: Earlier generations and models of the CPUs listed may have limited support for devices on this version of Windows 10.
Ale na rozdíl od Win11 ty starší CPU nevylučuje, v tom seznamu Win10 22H2 chybí i Ivy, Sandy a klasický Haswell, které ale bez omezení chodí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Myslíš že to Gatesovo lepší ukradený pirátský Windows než aby si uživatel nainstaloval linux, už neplatí? Přeneseně teda, raději dovysvětlím, že v případě nefunkčnosti Windows 11 jsem schopen na nepodporovaných Haswell a Skylake procesorech přejít na Debian linux. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Microsoft se holt s indickým vedením chová divně. Celé to omezení kolem Windows 11 je proti dosavadním zásadám, že wokna spustíš na každé plečce.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Exynos 2400 (samsung 4nm) výkonem dorovnává a i lehce překováná v úspoře energie Snapdragon 8 Gen 2 z minulého roku a díky tomu, že Snapdragon 8 Gen 3 jede stále na stejných 4nm tsmc tak samsung dohnal minimálně u mobilních čipů tsmc s 4nm nodem tenhle rok.
Takže si dovedu představit, že to nebudou vůbec špatné čipy vyrobené od samsungu.
Samozřejmě tsmc zase tenhle rok poskočí s 3nm, ale vypadá to, že to je tak drahý, že to zaplatí jenom apple a qualcomm.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A proto je pořád telefon s Exynosem výdrží méně, ale ne v nějakém plonkovém testu, ale v reálném provozu, kdy to neleží na stole bez simky, ale hezky to má simku v sobě a je to hezky v batohu a cestuje s majitelem, což typicky telefony dělají. Bohužel exynos je pořád o něco pozadu a platí co platilo u S22 řady, že Exynos je horší, a tam kde není na výběr dostává zákazník za stejné peníze horší produkt, než tam kde mají SG.

Ale jaké budou čipy vyrobené od Samsungu bych z toho vůbec nevyvozoval, záleží co si vymyslí zadavatel

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

koukals na na srovnani exynos vs snapdragon v s24?
v podstate plicha

https://www.androidauthority.com/exynos-vs-snapdragon-galaxy-s24-3411235/

tak tady nerikej obecny pravdy, ktere platili u nekterych modelu

ano zalezi na architekture, ale tu amd celkem umi, asi neni schopna konkurovat jako nvidia s ampere ale tady pujde hlavne o dobry pomer cena vykon coz par watu navic s dobrou cenovkou v klidu obhaji

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.