Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

AMD bude tlačit USB 3.0 řadič od Renesas Electronics, bude konečně UASP driver?

Renesas Electronics logo / Renesas logo
Možná vám už asi docvaklo, proč jsme „museli“ vypustit zprávu o tom, že sloučením NEC Electronics a Renesas Technology vznikla Renesas Electronics. Závěr této zprávy to ostatně naznačuje dost jasně: „USB 3.0 řadič NEC µPD720200 je vlastně nyní produktem Renesas Electronics“. Podstatně zajímavější ale je, že se možná blíží vypuštění UASP ovladače, na který čekáme jako na smilování, neboť USB 3.0 zatím nepředvádí to, co bychom očekávali…

Renesas Electronics se nyní tváří, jakoby µPD720200 byl od začátku její produkt, když ve své tiskové zprávě píše: „…Renesas Electronics USB 3.0 xHCI hostitelský řadič (µPD720200), který jako první USB 3.0 hostitelský řadič vstoupil na trh v červnu 2009“ (ono se o něm sice hovořilo už v květnu a uveden byl oficiálně až v září, ale to nic nemění na tom, že za ním celou dobu stála společnost NEC Electronics). Společnosti AMD a Renesas Electronics uzavřely dohodu, podle níž AMD zahrne do referenčního návrhu své platformy právě USB 3.0 řadič „NEC µPD720200 od Renesas Electronics“, což se vlastně děje již nějaký ten pátek (jsme zvědavi, kdy se objeví první švábi tohoto typu, které již neponesou logo NEC, ale Renesas).

Zajímavější v celé zprávě je však častá zmínka o UASP driveru pro USB Attached SCSI protokol, který má nahradit BOT (Bulk Only Transfer) protokol a navýšit tak rychlost přenosu dat přes USB 3.0 zhruba o 20 % (UASP je aplikovatelný zpětně i na USB 2.0). Renesas Electronics podle své zprávy vypustila svůj UASP driver už v loni v prosinci, my však zatím na nic takového nenarazili (a docela rádi bychom narazili). Dodává však, že s AMD spolupracuje na zajištění vzájemné funkčnosti jejího UASP driveru se základními deskami AMD, aby mohl být vypuštěn standardní UASP driver na trh. Tak doufejme, že to už bude brzy.

Tagy: 

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku AMD bude tlačit USB 3.0 řadič od Renesas Electronics, bude konečně UASP driver?

Žádné komentáře.