Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k AMD chce vyrábět procesory s napnutým křemíkem

Celkom slusne a aj doplnene oproti clanku v zahranicnej tlaci ale obrazky IBM su prehodene

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ten popisek obrazku nejako nesouhlasi s textem primo na nem. Mate to opacne.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Říká se, že ne všechno jde z AJ přeložit přímo do ČJ. strained silicon = napnutý křemík, to je sice možný, ale je to moc přímej překlad. V hokeji je též "Face Off" a nepřekládám to jako "vypnutý obličej" :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

J, fotoba: Máte pravdu pánové, u toho posledního obrázku je to naopak. Omlouvám se.

Petr: Inu, něco se přeložit fakt nedá (např. to Face Off), ale něco zase ano. Zrovna kdybych nepřeložil "strained silicon", tak bych musel používat "strained křemík", protože by mi jinak lidi zas začali nadávat, že silicon je česky křemík. A "strained křemík" je dobrá zplácanina. Nicméně i ve světě uvádějí, že to "strained" je ve smyslu "stretched out". A i podstatě věci to naše české "napnutý" (nebo "natažený") odpovídá. Takže nevidím důvod, proč nepoužít "napnutý křemík".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

pokud se da posuzovat ze zkusenosti intelu (prescott) a ibm (g5), tak strained silicon asi dost zhorsuje proudove uniky a zvysuje celkove ztratove teplo
takze to ze to zavadi i amd me nejakym nadsenim moc nenaplnuje

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mám pocit, že orbit je rodu mužského. To je asi v rozporu s pocitem autora.
Pokud je tohle skutečně skryto za zvýšeným ztrátovým teplem dnešních Presscotů, tak mi to taky nepřijde jako to pravé ořechové. Jsem napnutý co napnutí udělá u AMD.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Napnuty (natazeny) kremik je podle me prelozeno rozume, ale v clanku jsou bohuzel horsi veci - napr. plest si orbity s orbitaly a vubec pujmout ten fyzikalni vyklad tak zkreslene ze je to vpodstate pseudointuitivni blabol je dost skoda - treba to o 'rychlosti' elektronu - to je prece snad jedno jak rychle se pohybuji elektrony, (el. pole se siri rychlosti svetla, a hrube laicky receno, kde je pole je i pohyb elektronu a naopak), spis jde o to jaky ma vliv snizeni energie (a zrejme vznik hybridizace) orbitalu na funkci (spinaci dobu?) tech logickych hradel. A to v clanku rozumne vysvetleno bohuzel neni. Aspon mohl autor dat nejaky link na zdroj - i kdyz buhvi z jakeho tiskoveho-blabolprohlaseni pro verejnost cerpal, kdyz je zdroj nanic tak se s tim pak nic delat neda. Ale mohl aspon najit nejaky alespon popularne vedecky clanek, v nemz je efekt napnuti kremiku poradne vysvetlen a pro zajemce uvest odkaz... Nojo, ja vim ze vetsinu tu asi akorat zajima ze procesory budou o cca 20% rychlejsi, ale me by zajimalo i poradne proc:)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ty fotecky z el. mikroskopu sou mazeeeeeeeeeeec

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ta orbita a ten orbital. A mam dojem (ac uz jsem fyziku dlouho nevidel), ze cestina v techle pripadech pouziva "orbital".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

xyz: Inu, já do toho nechtěl zabředávat až tak do hloubky, protože by to mnoho lidí už odradilo, takhle jsem doufám dal většímu množství lidí alespoň základní představu. A pro ty, kteří mají o věc větší zájem, tak jsou na konci článku uvedeny 4 zdroje, ze kterých jsem čerpal, takže fakt nevím, na co si stěžuješ...

Lada, -Alan-: Aha, tak to se omlouvám, já žil v domnění, že se používá orbita a nikoliv orbital. Příště si na to dám pozor, díky za nakopnutí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Někde jsem četl, myslim na SWH, že strained silicon technologie sice přináší zrychlení práce tranzistorů, ale taky významě zvětšuje množstvý ztrátového proudu (leakage current). Nejsem si jistej jestli pude prosadit cpu o 25% rychlejší s o např 50% větší spotřebou? Ostatně u těch prescottů to docela sedí, jejich spotřeba je strašná.....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Elektron se pohybuje rychlosti svetla a ma urcitou energii, podle rovnice E=mc^2. Aby prekonal delsi vzdalenost, musime mu dodat vice energie, jenze kvadraticky. A tato energie se bude muset nekde uvolnit. A pokud budou procesory vyrabeny 130nm technologii, budou  mit jeste vetsi spotrebu elektricke energie nez 90nm. Toto teplo se bude velmi spatne odvadet, bude se snizovat napeti a tim i vykon. Takze ve vysledku bude procesor rychlejsi jen o tech zminenych 10%, i kdyz by  teoreticky mohl byt narust vykonu i 50%.   

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hock: Elektron se nepohybuje rychlostí světla (ve vodíkovém atomu byla určena rychlost jeho elektronu hodnotou 2190 km/s). Rychlostí světla se šíří elektrické pole.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>pokud se da posuzovat ze zkusenosti intelu (prescott) a ibm (g5), tak strained silicon asi >dost zhorsuje proudove uniky a zvysuje celkove ztratove teplo
to snad nie. Skusenosti IBM su kladne. PPC 970 130nm SOI bez FD @1,8Ghz spotreba 50W
PPC 970 130nm FDSOI  @2Ghz spotreba 24,5W FDSOI je SOI s strained silicon. U AMD sa prejavil pokles zo 62W na 35W pri rovankom prechode. Akurat FD v SOI robilo AMD samo a svoje ponatky dalo IBM , ktore malo vyrazne nizsiu vytaznost/

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Odkazy jsou pekne, ale lepsi by byly primo na clanky, ne jen na domenu

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

martin: Zaregistruj se u nas a budes mit odkazy primo...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Není ten Judy Hoyt, fyzik na MIT náhodou ŽENSKÁ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Radek: Sakra, máš pravdu (viz http://www-mtl.mit.edu/~jlhoyt/). Přiznám se, že mne to vůbec nenapadlo a ani mne netrklo to Judy...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2 fotoba: Ano SOI, tedy silicon on insulator je technologie přímo navržená ke snížení leakage current - a to skutečně funguje, příklady kterýs napsal platí. Výsledkem je pak nižší ohřev a tim i možnost vyššího taktu. Co se SS týče tak ten jde přímo opačně, die chipu je vyrobená ze zmíněné slitiny Si-Ge která má daleko větší vodivost než Si(či SiO2), proto to zvětšení ztrát... Navíc v kombinaci z 90nm (kde dou ztráty sakra nahoru kvůli kradším vzdálenostem) je to hodně špatné (viz prescott).... Snad leda kombinací obou technologií by mohlo dojít jistému kompromisu... No uvidíme :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nic ve zlem. Ale to co nazyvate orbit, se v ceske chemii jmenuje orbital. Prosim, opravte to (at vam Ceska chemicka spolecnost neudeli na konci roku cenu chemsmejd).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2 fotoba: IBM ma stejne problemy s prechodem na 90 nm (SOI, strained silicon) jako intel v pripade prescottu
touhle dobou uz mel byt na trhu G5 3GHz (podle roadmapy z konce lonskeho roku), zatim je pouze 2,5 GHz s tim, ze ho Apple dodava s vodnim chlazenim (coz myslim dost vypovida o urovni ztratoveho tepla)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

 
Naprosty souhlas... s tim teplem to je strasny! Mel jsem ted na zkousku novy P4 2,8 HT a jen to clovek trochu zatizi tak to ma pres 60C a zacne to rvat jako blazen.. zlatej muj Athlon XP 1700+@2900+
Doufam ze si to AMD dobre promyslelo..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jirkak: Tak asi si to Intel Pentium 4 2,8Ghz nemal ani doma na skúšku. Ja mám doma tento procesor. Bežím na ňom už pol roka. Je na ňom originálny Intelácky chladič. Jeho teplota je okolo 45ºC. Pri 100% záťaži mi teplota neprekročila 53ºC. Ventilátor mi vôbec nebzučí. Cítiť len jemný vlažný vánok tepla z bedne. Ide len na 2721 ot/min.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Muhehe. Ide len na 2721 ot/min. > ja jedu na A64 3000 s 1800 otackami (prijde mi to hlucne :-))). Chladic Zalman 7000 a to jeste vykonostne strcim ten tvuj Intel do kapsy :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tomu orbitalu se za mych mladych let taky rikalo sfera, anebo v pripade te vrchni valencni sfera. Jinak je hezky videt kam se chemie spolu s fyzikou za tech x let dostala.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Sagrat: Lenže ten tvoj AMD ide len na 2Ghz. A chladič Zalman je dokupovaný. Nie je origoš. A keď si pretaktujem môjho procáka na 3,6Ghz tak strčím tvojho AMD do kapsy. Myslíš si, že tvoj je šleha. Kámo. Dnes letia AMD Athlon 64 FX-53. A 2721 ot/min je lepšie ako tie všetky suprové overclocking chladiče ktoré letia až do 6000 ot/min. A používaš SpeedFan??? Mal som otáčky už aj na 800 ot/min. A nič. Chladič to utiahol aj bez vysokých otáčok. Takže spokojnosť. Ahoj.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

2 Eric3: nech si flame na jindy...
ta P4 2.8GHz co mas je northwood nebo prescott?
verze E je prescott a topi o dost vic nez starsi northwood 

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co to furt placa o rychlosti. To oc tady jde je ODPOR - proto se zmensuji tranzistory, meni technologie a delaj tokovyhle ptakoviny. Protoze s rostoucim odporem roste pri stejnem proudu roste vykon (bohuzel nejev vypocetni, ale ji tepelny). A tak, kdyz zvysuji frekvenci roste teplota a aby se ten drobecek neusmazil musi se mu nejak pomoct. Snizit napeti a nebo odpor.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bridilove! :-)
Muj Athlon FX Palomino 1900+ ma v klidu cca 63C, pri pouziti CpuCool a necinnosti 38C, ale kdyz neco dela, tak ma 83C!!!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To Eric3> tohle mi ted poslal kamos: " ted zrovna instaluji Pc s Prescott 2.8 a BOX chladicem.
Nataktil jsem prescotta lehce na 3.2 GHz a zatizil ... behem par chvil teplota skoro 70°C a hukot ze je to vazne neprijemne... fuj!" takze asi to si myslim o Intelu :-)
Jo jinak ja stim Zalmanem jedu na 46 stupnu idle. Pri zatizeni 51.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Sagrat: Tak to máš peknú teplotu. Skoro zhodná s mojím CPU. Skúšal si si ho taktovať? A na akej doske máš postavené to tvoje AMD-čko? Ten Prescott je ale varič. Intelu sa nepodaril a preto je taký lacný. Ale oni to napravia. Odpíš.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"mikroskop od IBM, který ukazuje elektrony" - tak to je teda zradlo, jeste pridejte nejakou fotku neutrina a bude to kompletni :-)))).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No, elektronovy mikroskop v barvach s "kulickama" elektronu no panove to je velmi hezke. :-))) Zatim navidenou, ceka me transport na Vulkanskou lod. Kirk

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.