Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k AMD dosáhla 34,6% podílu v x86 procesorech, meziročně povýšila z 27,7 %

Tak chapu to tak, ze v tom budou zahrnuty i konzole od AMD.
Propady Intelu by se daly vysvetlit asi mensimi objednavkami OEM z duvodu zacinajiciho onezovani firemniho sektoru.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

On je firemny OEM sektor nejako obmedzovany? Ked mam predsa 5 rocny firemny notebook v domene s 8 GB RAM, ktora sa okamzite do prasknutia naplni vsetkym firemnym crapwarom riadene instalovanym cez SCCM, riadenym GPOckami, 4-jadra architektury roku pana 2016 a 240 GB SSD z ktoreho je 1/2 zaprasená out -of-the-box, tak v kazdej normalnej firme mam dnes narok na novy NTB, pripadne na upgrade (+RAM a +SSD).

No dobre, doba cloudova, v pripade MS: 365 azúrova ... no OK, BFU nebude mat PC/NTB ale tenkeho klienta. Ale polozme si otazku: aka je sanca ze HW toho tenkeho klienta bude na baze intelu? Velka.

Ja osobne tie mensie firemne objednavky OEM nejako nezerem.
Okrem toho pred casom tu bola pandemia a bol uplny boom PC/NTB aj v sukromnom sektore a ludia brali vsetko jak teple rozky, co dokazalo postovat a bootovat a boloi im jedno co to je.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Odpovedel sis sam. Trh se nasytil/predzasobil behem covidu. Mnoho uzivatelu ma pomerne nove stroje, nepotrebuji lepsi. Nebo na nej nemaji. Podobne u firem, nakoupilo se hodne stroju, aby lide mohli pracovat doma. Obmenovat se bude asi az za par let....

Takze zbyva nahrada tech nejstarsich, uhnilych, rozbitych, ztracenych a tak.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Jeste se pridam ke komentari Kubraka, ze jsi zapomel, ze spousta korporaci zacala propoustet, ekonomika je celkove v recesi, skrtaji se vydaje, ktere 'nemusi byt', atd. To znamerna, uz jen z toho duvodu, budou objednavky OEM mensi. Krome toho jeste zustanou notebooky po lidech co byli treba odejmuti..

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Navzdory obecnému přesvědčení se propouští nejen ten odpad dole ("seškrábnutí tuku"), ale i experti, kteří jsou dražší o víc, než o kolik jsou lepší než ti druzí nejlepší v oddělení firmy. Po těchto se tak dědí nabušené počítače. A obecně se prodlužuje doba výměny strojů v korporacích. Jsem se ptal našeho ajťáka, co budou dělat, až dědění PC z vyšších na nižší pozice naruší, že skončí podpora Win 10 a Win 11 odřízne spoustu ještě "voňavek". Napadlo nás, že bychom mohli přejít do vzdálené práce na serveru (ve stejné budově, takže bez lagu) a na starých PC by zůstal Win 10 jen jako tenký klient. Protože reálně polovinu týdne díky předchozí pandemii lidi pracují už stejně z domova vzdáleně na PC v kanclu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Mercury Research také někdy uvádí čísla pro celkový trh x86 procesorů, ve kterém jsou zahrnuté také herní konzole se semi-custom APU od AMD (a asi také IoT čili embedded sektor, kde asi má výhodu Intel). Toto číslo se ale zatím veřejně neobjevilo"

https://www.cnews.cz/intel-ma-pres-80-trhu-ale-amd-pomalu-posiluje-aktua...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Podle popisek by v těch číslech mely být asi opravdu všechny procesory architektury x86. Tedy i konzole (včetně těch do ruky), síťové prvky (NAS, disková pole, ..), průmyslové řídící počítače,...

Pro AMD to vypadá lépe než u PC, notebooků a serverů nejspíš díky konzolím. A podobně by to vypadalo u grafik, kdyby se započítávaly nejen ty samostatné a v notebookách, ale i ty v konzolích.

Podíly by měly být založeny na objemu financí, ne na počtu kusů. Je otázka jak se započítávají třeba právě ty čipy pro konzole. Téměř jistě se neřeší cena jen CPU část, ale za celý čip. Takže ty konzole můžou, přes nízké marže, zvedat podíly tržeb docela dost.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Aktualizováno: Celkový tržní podíl AMV v x86 procesorech včetně IoT, embedded a konzolí byl v Q1 2023 dle Mercury Research už 34,6 % proti 31,3 % v Q4 2022 a 27,7 % před rokem. Intel má 65,4 % (zdroj)."

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Konzole jsou v tom zapocitane tolik let, že už to podíl asi moc hned tak nezvedne, leda že by konzole zazivaly explozivni nárůst uživatelů, Sony se špatně asi nedaří o Xboxu se dá dost pochybovat. Prostě má AMD větší podíl celkově o neco a asi ve všem, finanční zpráva intelu tomu dost odpovídá. Já Intelu přeji logicky , chci aby byly všechny firmy silné podobně jakožto zákazník ale tohle v tom vidím.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

kazda analyticka spolocnost priniese ine vysledky. Bud mame viacero realit, alebo dovera v presnost analytickych firiem je jemnunko nastrbena

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Realita je ( pravděpodobně ;-) ) jen jedna, ale liší se metodiky vykazování a započítávání produktů. A možná i přesnost a úplnost zdrojů dat, které jednotlivé agentury mají.

Známý je třeba rozdíl v metodice počítání serverů. Někdo započítává jen jedno a dvou paticové, protože ty tvoří většinu běžného trhu. A vícepaticové speciály nepočítají, protože pro běžné uživatele nejsou moc zajímavé.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

>AMD v předchozím kvartálu dosáhla historického rekordu podílu na trhu s x86 procesory:
>34,6 %. Což zároveň znamená, že se Intel propadl na své historické minimum: 65,4 % -
>poprvé pod dvě třetiny trhu

To nie je pravda. AMD malo aj cez 50% trhu s x86 CPU a to

1. v celom roku 1985
2. v Q4 1991 a Q3 1992

Aj keď sú to už k dnešku irelevantné čísla, tak historické sú

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

AMD již dávno Intel překonalo (v manýrech).

V době kdy Intel v HEDT něco znamenal rozhodně nečekal přes čtyři roky s vydáním další generace CPU. První Zen3-based CPU vyšlo 7/2019, Zen4 based WS CPU od AMD se patrně nedočkáme dříve než na přelomu 2023/2024.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Není to proto, že desktopový CPU už z většiny nahradily workstationový? První Threadripper měl 16 jader.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Desktopové CPU nenahradily nic ze schopností WS, co se týká osaditelnosti RAM a IO. AM5 je na tom díky kaskádě PROM21 z hlediska agregace linek do PCIe slotů dokonce hůře než AM4.

Například ASUS Pro WS X570-ACE uměl 8x+8x+8x, nenajdete žádný AM5/sc1700 MB co to zvládl také.
https://www.asus.com/motherboards-components/motherboards/workstation/pr...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud vám nejde o počet jader CPU, ale o množství RAM a počet linek PCIe, tak od toho jsou CPU odvozené od serverového EPYCu. Dělat speciální CPU pro tuhle podkategorii se nevyplatí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jaké speciální CPU máte na mysli? Epycy a Threadrippery Pro jsou s velkou pravděpodobností jediným výrobkem pouze s odlišně nakonfigurovanými TDP/takty.

Ve WS aplikacích je kromě hrubého výpočetního výkonu, dostatku paměti a průchozího IO v řadě workflow (díky interaktivitě úloh s uživatelem) důležitý i ST(light-MT) výkon (což Epycy orientované na nízké TDP a relativně konzervativní boost ST takty obecně nesplňují).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.