Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Rozbor: AMD vydává Kabini a Temash, low-power x86 čtyřjádra

Nějaký datum vydání Temashe a přehled modelů by nebyl?

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Přehled modelů máš na druhé stránce na posledním obrázku. Test nejsilnějšího Temashe potom můžeš najít na computerbase.de. I když tam se mi zdají výsledky trochu pochybné (příliš nízký výkon Temashe vůči Kabini).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pardon, "modely" jsem myslel zařízení. Jde mi o tablety, ne notesy (jeden je na Engadged) a netbooky

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mně výkon Temashe na ComputerBase připadá naopak vyšší než bych čekal. V průměru tam mají CPU část o třetinu nad Brazosem a GPU část o 20 % nad Brazosem. Přitom Brazos má TDP 18 wattů, kdežto Temash jen 8 wattů. Nečekal jsem, že bude rychlejší.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Mluvil jsem o benchmarcích cpu. Např v Cinebench ma Kabini o 86% vyšší výkon. Přitom se jedná o to samé čtyřjádro jen na nižším taktu. A ten rozdíl ve frekvenci ani zdaleka není dostatečný, aby to vysvětlil (temash 1-1,4 GHz a kabini 1,5GHz). Celkový průměr vychází na 66% náskok Kabini a netuším proč tak hodně.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Temash má ve srovnání s Kabini téměř poloviční TDP (8W vs. 15W), takže je nejspíš hodně bržděný, aby jej nepřekročil. Jinak řečeno, nezvládne běžet na nějaké vyšší frekvenci moc dlouho.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To všechno je ok. Ale i pokud beru spodní hranici 1 GHz, tak by měl mít kabini v ideálním případě jen o 50% vyšší výkon.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Třeba throttlí na 800 MHz ... to by odpovídalo jak rozdílu v TDP, tak ve výkonu (8:15).

Je to jen taková teorie, ale vychází to pěkně ;-) Uvidíme co další testy, protože jinak se to jeví sympaticky.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Taky to vidím podobně. Vzhledem k tomu, že jde o čip pro "ultramobilní" segment, tak řízení taktů nebude podléhat jen přelévání TDP mezi GPU a CPU plus počtu právě aktivních jader, ale vliv bude mít i aktuální teplota a případně typ zátěže. U ARMových SoC je běžné, že udávaná frekvence není základem, ale jakousi typickou hodnotou. Čipy mohou běžet krátkodobě i na vyšších taktech na "tepelný dluh", ale pak musí naopak takty výrazně snížit, aby se tento dluh vykompenzoval.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Hmm...nějak se ztratil příspěvek co jsem napsal. Nevadí, tak znovu.
Ve čtyřech z pěti testů jede určitě výrazně pomaleji, než 1GHz (soudím podle výkonu). A to není ani kombinovaná zátěž CPU+GPU. Buď je chybný kus (nebo jiná vada), nebo se pokusili nacpat příliš hodně do příliš nízkého TDP, protože nárůst cca 2,5x proti jednomu jádru (aspoň tam předpokládm tu frekvenci 1,4GHz) je dost slabý a říkám si, že dvoujádrová verze bude lepší volbou.
Kabini se mi zdá lepší (je vidět že tam bylo skutečně to čtyřjádro směřováno), ale ještě bych rád viděl přímé srovnání s Celeronem 1037U (nebo aspoň 1007U).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Rusáci Kabini porovnali výkon okrem iného aspoň s 17W dual-core Intel Celeron 887 1.50GHz (2M Cache L3 cache, 32nm)
zdroj: http://www.3dnews.ru/mobile/645704/index2.htm

Čo sa týka Temasha A6-1450 tak s tým sa dobre pohral už pred týždňom Steve Paine "Chippy" v http://www.umpcportal.com/2013/05/amd-temash-a6-1450-performance-acer-as...

Je tam vidieť aj rozdielne výsledky keď je ntb s Tamashom A6-1450 na sieťovom adaptéry a keď ide len na baterky.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Na SA už je rozebíraná i uncore část : http://semiaccurate.com/2013/05/22/what-does-the-kabini-uncore-look-like/

také tvrdí že GPU část už je z rodiny Sea Islands podobně jako v PS4, tedy lehce vylepšená GCN

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Je fakt, že GPU Kabini/Temashe má čtyři ACE na 128 SP, kdežto GPU Tahiti má dva ACE na 2048 SP... to je dost odlišný poměr (PS4 má mít osm ACE na 1152 SP).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.