Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

AMD a Nvidia prý reagují na Qualcomm, v tichosti pracují na ARM procesoru pro PC

Déjà vu. Dva nejvýznamnější výrobci grafických karet opět po nějaké době seznali, že je čas na další pokus o vstup ARM architektury do světa osobních počítačů…

Minulý týden redakce webu Windows Report zveřejnila (prozatím interní) prezentaci společnosti Qualcomm, která představuje procesory Snapdragon X Elite určené pro PC. Půjde o SoC vyráběný 4nm procesem složený ze 12 procesorových jader Oryon běžících na 3,8GHz taktu a jedno- až dvoujádrovém 4,3GHz boostu.

Snapdragon X Elite (Qualcomm via WindowsReport)

Integrované GPU Adreno má dosáhnout výkonu 4,6 TFLOPS (méně než polovina GeForce RTX 4050). Paměťový řadič podporuje maximálně 64 GB LPDDR5x-8533, což aktuálně znamená paměti pájené na desku (s LPCAMM moduly Samsungu lze do budoucna uvažovat i o výměnné konfiguraci). Šířka paměťové sběrnice odpovídá 128bit (slovy klasického desktopu dvoukanál, byť fakticky jde o osm úzkých 16bit kanálů), což znamená propustnost 136 GB/s. Pokud zohledníme dostupné údaje o integrované grafice a datové propustnosti, může jít o stránce herního výkonu o konkurenci pro APU Rembrandt, plus mínus, tudíž v roce 2024 asi ne žádné extrémní herní řešení.

Po multimediální stránce je výbava asi taková, jakou lze očekávat: Nechybí hardwarové přehrávání videa až 4K60 ve formátech h.264, h.265 (HEVC), VP9 a AV1. Komprimovat čip umí tytéž formáty s výjimkou VP9. Z obrazových výstupů jsou integrovány eDP v1.4b a DP v1.4.


Podle aktuálních zjištění Reuters však Qualcomm není jediný, kdo má ARM SoC pro PC v plánu. Na vlastním řešení má pracovat Nvidia i AMD. Obě společnosti mají s ARM architektury zkušenosti, nicméně ani jedné se ji nepodařilo (ať už se o to snažila více nebo méně) prosadit v PC na úrovni CPU.

Grace Superchip, tj. 2× ARM SoC (Nvidia)

Nvidia se do ARM SoC pustila s Tegrou, kterou s různými generacemi cílila na různé segmenty včetně tabletů, mobilů, notebooků a automobilů. V noteboocích, které patří do segmentu osobních počítačů, to Nvidia vzdala asi nejdříve. Dnes se ARM architekturu snaží uplatnit v segmentu serverů a systémů pro akceleraci AI, kde má fungovat jako CPU v rámci modulů s AI-akcelerujícími GPU. Retrospektivně jde v podstatě stále o jednu evoluční linii vzešlou z Tegry.

Projekt SkyBridge (AMD)

AMD učinila několik více-méně nesouvisejících pokusů, které souvisely se změnami vedení v (post)bulldozerovské éře, kdy každá osobnost ve vedení měla nějakou vlastní představu, zařezávala předchozí plány a rozjížděla vlastní. Zmínit můžeme projekt SkyBridge, který měl být platformou zastřešující x86 i ARM architekturu, tedy deska, do které by bylo možno osadit x86 procesory i ARM procesory. Projekt byl ukončen, než došlo k vydání, protože se trh vyvíjel jiným směrem a po takovém řešení nebyla dostatečná poptávka.

Amd Opteron A 1100 Seattle 03

AMD Seattle / Opteron A1100 (AMD)

Podstatně lépe, ale se zásadním zádrhelem, dopadl Opteron A1100 (Seattle). Osm jader Cortex-A57, 8MB L3 cache, dvojice 10Gbit ethernet rozhraní a paměťový řadič podporující ECC a zvládající DDR3 i DDR4 o celkové kapacitě až 128 GB byl ve své době poměrně zajímavý počin. Problém bylo pozdní vydání. AMD už v létě 2014 měla vzorky a vývojářské kity na stolech zákazníků, vydaná byla dokumentace, vydání vypadalo na spadnutí. Jenže pak bylo 1,5 roku úplné ticho a k reálnému vydání došlo až na samém konci roku 2015, kdy tyto procesory stály proti silnější konkurenci, než jakou by měly na podzim 2014.

AMD K12 (AMD)

Třetím významným ARM projektem bylo jádro K12, které si během svého působení v AMD kutil Jim Keller, zatímco tým vedený M. Clarkem a S. Plummer pracoval na x86 Zenu. AMD ale v té době neměla finance na rozběhnutí výroby dvou produktových řad a přednost dostal Zen, jinými slovy Kellerova K12 zůstala v šuplíku.


Proč AMD a Nvidia zrovna nyní vidí prostor k dalšímu pokusu? Důvodem bude nejspíš fakt, že Microsoft s Qualcommem uzavřely dohodu, ve kterých se obě firmy zavázaly, že jejich spolupráce na ARM / PC / Windows řešení bude exkluzivní. Tato exkluzivita vyprší v příštím roce. AMD s Nvidií tak buďto mohou vidět vznikající prostor pro jejich vlastní řešení, nebo prostě nechtějí riskovat, že tento prostor uvidí jejich konkurence a ony zůstanou nepřipravené, bez vlastního produktu.

Jak ukazuje historie, plány v tomto ohledu, ať sebeambicióznější, mohou dopadnou skutečně všelijak a ze současného pohledu nelze říct, zda jde o budoucnost PC platformy nebo další ze slepých uliček.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku AMD a Nvidia prý reagují na Qualcomm, v tichosti pracují na ARM procesoru pro PC

Čtvrtek, 26 Říjen 2023 - 20:02 | ventYl | No jo no, on tam nejaky dovod, preco dost vela...
Čtvrtek, 26 Říjen 2023 - 17:24 | Ladis | > a i když se dnes přesunuly třeba do .NET tak...
Čtvrtek, 26 Říjen 2023 - 16:33 | BRunner | Nejsme v rozporu, píšu to v příspěvku na který...
Čtvrtek, 26 Říjen 2023 - 10:41 | Ladis | K poslednímu odstavci, naše firma má s tímhle...
Čtvrtek, 26 Říjen 2023 - 10:29 | ventYl | A to si myslite, alebo to viete? Ja som teda...
Čtvrtek, 26 Říjen 2023 - 08:00 | BRunner | Jasně, staré 16 bit aplikace už člověk dlouho...
Středa, 25 Říjen 2023 - 23:39 | ventYl | Ahaaaa, tak preto sa tak tyzden dozadu riesilo,...
Středa, 25 Říjen 2023 - 22:53 | Ladis | V některých verzích kontrola VM v Mac Host...
Středa, 25 Říjen 2023 - 22:48 | Ladis | Jen pro doplnění: 0) Ano, Apple udělal to, že...
Středa, 25 Říjen 2023 - 22:39 | ventYl | Neviem, co je to za aplikacia (a ani ma to...

Zobrazit diskusi