Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k AMD ohlásila lednové vydání Ryzen 8000G (AM5 APU) pro retail trhy

tak nějak musí přilákat víc k AM5 kterážto je vnímána jako drahá a málo dostupná. Po tom překvapení v rychlém připuštění do retailu bych se nedivil kdyby těch 8 CU u 8300G nebyl překlep. Pak by to bylo hodně atraktivní řešení. A může to být reakce na další produkty Intelu o kterých zatím širší veřejnost neví.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

„kterážto je vnímána jako drahá a málo dostupná.“

A za co by sis to tak představoval za zbožné slovo? Nejlevnější CPU seženeš za 6k, za které dostaneš fajnové 6jádro, desku pod to za hezké 3k na pohodu a 2x8GB DDR5 už jsou taky za pěkné ceny... fakt nechápu, za kolik by jste to ještě chtěli, to jsou už přece úplně běžné ceny za moderní, výkonnější HW, zadarmo to už nikdy nebude a pokud někdo staví nový PC, nemá cenu to už stavět na ničem jiném než AM5, když už za 13k na tom postavíš dobrý základ.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Kecy!
Pokud chceš něco trochu funkčního, tak deska je minimálně za 5K. Paměti asi taky budeš chtít, aby byly výkonější než ty staré, proto asi děláš upgrade, takže taky přitlač na ceně a nakonec to samé se týká i procesoru, taky chceš lepší, takže například máš-li osmijádro, budeš chtít minimálně osmijádro a tudíž vyšší cena.

Stavět nové PC má stále smysl i na AM4, a to za předpokladu, že máš omezený rozpočet.

AM5 je rozhodně dražší, akorát nevím, kde vzal málo dostupná. Osobně s AM5 mám dva problémy:
-drahé desky
-výše taktované paměti často nepodporují Ryzeny a jsou testované jen na Intel platformu, nabídka pamětí pro Ryzen je zatím stále docela omezená.

Proti samotným Ryzen 7000 procesorům nic nemám, tam je vše zcela ok.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Jsem zvědav na obhajobu ceny Intelích desek pro Arrow Lake.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Ode mě ne, nemám potřebu srovnávat, dokud bude Intel setrvávat na technologii biglittle, tak pro mě neexistuje.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Big.Little bude i u té nové arch po ArrowLaku, protože u Intelu nepůjdou cestou HT kvůli bezpečnosti. Alespoň zatím to tak vypadá podle těch "úniků". 8 silných jader + hromada malých.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

chápu, ale prostě je to v té současné podobě nepoužitelné, třeba vymyslí nějaký lepší daždicový zůsob a bude to fungovat, ale momentálně jim to nefunguje a čipletové řešení AMD je mnohem lepší a navíc nekombinuje různé typy jader, respektive když, tak pouze na základě frekvence a cache a tudíž si s tím Windows umí poradit.
Prý na linuxu není až takový problém s intel biglittle, ale já mám PC z velké části jako herní a linux nechci, takže pro mě existuje jen AMD.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co přesně je nefunkčního na desce GIGABYTE A620M S2H (cena 2.200,-)? O vánocích jsem na ní skládal nový stroj a nevšiml jsem si žádných problémů. K tomu 2x16GB DDR5 6000MHz za 2.440,- a Ryzen 5 7600X za 5.500,-
Výkon vyšší než na starším osmijádru, synovec si chrochtal blahem.
Chtít nejdražší prkno s nejrychlejším CPU a křičet že je to drahé může jen mentálně zaostalý jedinec. Ale chápu že nadávat se musí - je to takový pěkný český folklór.
------
A pro jistotu dodám, že postavit stroj na AM4 dnes stojí o poznání míň a drtivé většině bude stačit na dalších minimálně 5 roků. Já šel do AM5 aby si tam synovec mohl časem koupit rychlejší procák, kdyby po tom z nějakého důvodu toužil. Vzhledem k mé zkušenosti (první stroj jsem si poskládal v 1997) ale tak nějak tuším, že další upgrade bude asi zase až na některou další platformu (a nejspíš to nebude hned ta první).

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Ne, nevidím křik, že je to drahé, ale že je to dražší než předchozí generace a u těch kvalitněji vybavených komponent je to o to více dražší, takže například moje AM4 deska za 3.500, tak u AM5 bych dal 7.000 a to je docela pěkné zdražení desek.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Můžu se zeptat co umí deska za 7 (4) litry? Moje nejdražší byla za cca 4.5 a to jen proto, že levnejší Mini-ITX pro AM4 neexistovala. Že by byla v něčem lepší než cokoli jiného co jsem do té doby kupoval co bylo vždycky do 2 tisíc jsem si nevšiml.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Asi chce lepší USB+PCI-E konektivitu, lepší kondíky a vícefázovou napájecí kaskádu. Možná i integrovaný WiFi modul.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jo a pak tam strčí Ryzen 7600 co nemá ani 100W a na VRM máš 50 °C... takových křiklounů je plno co „potrebují“ takovou topovou drahou MB, jenže málokdo si uvědomuje, že tady toto už je až zbytečně moc nabombené a ve skutečnosti je to celkem k ničemu, ono v podstatě i ta nejlacinější MB úplně v poho utáhne i 7950X, stačí kouknout na reviews, nic předraženýho na to nepotřebuješ, pokud neplánuješ nějaký extrémní overclocking a to ještě většina lidí tady ten high end ani provozovat nebude... na VRM můžem mít klidně 80° a furt to je naprosto v cajku, takže tam je rezerva jako kráva a mít na tom 50°... k čemu?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

kriklounu?

mám nižší střední třídu od Asusu, TUF B650 WIFI, a ta stojí 5 tisíc. Pro AM4 stála lépe vybavená B550 lehce pres tři tisíce. Proč?

Protože pokud chcete desku na přísti generace, většina B650 nepodporuje PCIExpress 5 pro SSD a podporu pro PCIExpress VGA nemá dokonce ani tahle deska, to umí ty za 7 tisíc. (B650E tuším).

Ať mi nikdo netvrdí, že si výrobci nenavýšili brutálně marže, to se obecnym zdražením nedá vysvětlit.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

nižší střední třídu? Tak to joo

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Asus to tak bere, nizsi je Prime, vyssi RoF, Strix etc

A ty uz stoji raketu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak, já kupoval Asus B350-F RoG Strix za 2200 Kč v únoru 2019, tedy už byla tehdy krapet fousatá, ale ceny šly nahoru u této třídy o dost.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

GIGABYTE A620M S2H, tohle bych se bál koupit.
Deska nemá chladič napájecí kaskády, zvukovka - co dům dal protože nepíšou typ, 1x M.2 - to je málo.
Nevěřim že přežije déle jak 4roky, chcípne týden po záruce.
MSI MAG B550 TOMAHAWK MAX WIFI - stál přes 5000,-Kč, ted stojí 4300,-Kč - to by šlo.
U AM5 jsem rozhodnutej - bud B550 TOMAHAWK nebo raději nic.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ta napájecí kaskáda má 7 kondíků. CPU žere steží 140W. Když to rozpočítám, tak 20W na kondík mi nepřijde jako něco co bych musel extra chladit. Ale možná je to chybná úvaha - nejsem elektrikář.
Z vlastní zkušenosti ale vím, že mi ještě žádné prkno neodešlo a to měním stroje po hodně dlouhé době a počítač využívám kontinuálně při plném výkonu (když nic nedělám, jede tam BOINC).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To jsi za pet a stejne nemas Pciexpress 5...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Někdo "potřebuje" (čti: vyžaduje i když nepoužije) PCIe 5 x16 pro GPU, dva x4 pro NVME, nejlépe dalších x16 pro některý jiný slot, do kterého nic nedá, protože 4 sloty tlustá GPU tomu nedá šanci, a dlaších 20+ linek pro "Strýčka Příhodu".

Někdo by na druhou stranu byl vděčný za desku bez chipsetu.
x16 (klidně i x8) pro GPU, x4 pro NVME, něco pro Ethernet a USB, co poskytuje Ryzen CPU.
A nemusí to nutně být verze 5.

Ti první mají větší šanci být uspokojení, protože ... více čárek.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

takove speciality se asi moc nevyplati vyrabet, ze?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AM4 desky bez chipsetu jsou, ale tuším jen v rámci barbone jako je ASrock Deskmini X300. Ten údajný "chipset" X300 je jen marketing, jako chipset funguje samotný SoC procesoru, resp. APU. Nejsem si jistý, ale nejspíš takové desky samotné se koupit nedaly.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Chipset B550 je pro platformu na socketu AM4 ne AM5 ... ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Máš pravdu, jsem se ukliknul, vyjelo mi AM4 místo AM5.
MSI MAG B650 TOMAHAWK WIFI - stojí pořád 5000,-Kč
Pořád pro mě platí u AM5, TOMAHAWK nebo nic.
Pokud bych APU stavěl na AM5, šáhl bych po levnější desce.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak už tu píšou, USB, zvukový kodek, PCIe linky, víc M.2, SATA portů, to je prostě lepší výbava desky na jedné straně, a na druhé straně je i kvalita kondenzátorů, chlazení napájecí kaskády atp., protože obvykle jde počítač po čase ode mě dál a musí vydržet léta.
Například rodiče teď používají můj letitý Haswell, jim to stačí, ale s levnou desku už by to pravděpodobně odešlo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Otcovi jsem v létě měnil letité AMD 5200 s nejlevnější deskou a jela bez problémů i po cca 12-ti (možná víc) letech. Výměna byla z důvodu nemožnosti nainstalovat Win10 (vyžadovala banka).
Opět se vrátím k myšlence - chceš Porshe a vadí ti cena? Jak říká moje neteř - když chceš opičky, musíš mít na banány.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tak jinak, Porsche nové generace zdražilo oproti předchozí generaci na dvojnásobek, nenasere to? :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No ale to AM4 "Porsche" je model predpredminule sezony, o to si clovek nemuze ani oprit kolo, aby se neztrapnil. ;-)

Je bezne, ze novejsi model je drazsi, nez stary model.

Jinak Tvou argumentacni linku plne chapu. Opravdu casto muze stacit AM4. Sam bych si ted koupil AM5, ale ja na korunu nehledim. Ale pro nekoho s hodne limitovanym rozpoctem bych mozna do AM4 sel. Ja osobne ted mam AM4 a nejspise s nim vystacim az do prichodu AM6. Ledaze bych si chtel udelat radost a poridil neco drive...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ne. Nekupuju Poršáky :D
Zdražuje všechno, platy se zvedají. To je podle mě normální. Taky mi chybí grafiky za 2-5 litrů (APU není náhrada vždy), taky nechápu některé věci - ceny Mini-ITX desek například.
Prostě se vydala řada produktů které nenahrazují předchozí generaci ale doplňují ji. Kdo chce výkon - připlatí. Kdo chce budged stroj, bude ho mít trochu pomalejší ale pořád použitelný i dlouho po koupi. Výrobní procesy taky zdražují násobně a ne lineárně. Smiřme se s tím.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ještě k tomu přidejte "výhody" vlastní měny.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Sorry ale ne. Tvrdíš, že AMD umí nové AM5 procesory proti AM4 ve stejné době po vydání za mnohem menší příplatek než umí výrobci desek AM5 desky proti AM4 deskám?

Fakt ne, zdražuje se, nechci cenu stejnou, ale ten příplatek u desek je nesmyslný!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hele, ty grafiky které byly za 2-5 litrů před pěti a více lety dnes stojí 10 litrů, tak se tomu nediv. ;-)

Sám jsi napsal => "Zdražuje všechno, platy se zvedají. To je podle mě normální."

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak je to levná deska a tomu odpovídá i osazení součástkama a konektorová výbava - pro základní použití může stačit ale někdo chchce víc (třeba mně by chyběla 2,5Gbit síťovka a USB-E header, onboard zvukovka taky nic moc a napájecí kaskáda je taková základní, dvě m.2 by se taky šikly)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

K těm onboard zvukovkám. Lze se někde dočíst, která je lepší, která horší, nějaké porovnání, přehled? Nebo musí být jeden geek či nerd přes zvukovky aby se v tom vyznal?
Občas tu podobné postřehy vídám. Nevyznám se v tom a přiznám, že průběžně se tomu věnovat nechci. Jenom bych rád věděl, kam se dá případně mrknou, jestli zvolená deska má přijatelné zvukové vybavení s ohledem na svoji cenu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zvukovku na deskách vůbec neřešte. Pokud chcete cokoli víc, je nejlepší (a dnes už asi i jediné) řešení pořídit si zesák a do toho PC napojit. Samozřejmě digitálně, takže buď přes SPDIF (optický kabel) nebo USB. Optiku dnes už najdete většinou jen na dost drahých deskách, byť to byl dřív prakticky mainstreamový standard. Druhá možnost je přes USB, což je ale záležitost zase až dražších zesáků. Jdou ale najít i celkem levná a slušná řešení - stačí trochu googlit. Já to mám vyvedené Z PC pomocí USB do FiiO K3 a pak optikou do starého zesáku co právě nemá USB DAC.
Výhoda externího řešení je, že vám audio systém zůstane i pro příští PC upgrade.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ještě jsem zapomněl že samozřejmě existují i bedny s integrovaným zesákem a DAC. Cenově od pár tisíc (třeba české AQ M25 prý hrají slušně) klidně až po desítky tisíc (vychvalované KEF LSX II).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Klidne i stovky tisic.....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ALC1220/4080 jsou lepší, ALC8xx jsou "odpad"

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

ALC8xx by som nenazval odpadom ale skor zastaralymi.
Bezny smrtelnik nepozna rozdiel(ak to vyrobca dosky nepokazil. Zazil som to aj pri drahsich doskach s lepsou zvukovkou) a aj na to bude potrebovat lepsie repro/sluchadla. Kupa lepsich sluchadiel urobi divy aj na ALC8xx.
Problem ALC8xx a ich zastaralosti je, ze napriklad standardne nezvladaju sluchadla s vyssou impedanciou(vlastne to ani 1200 ale az 1220/4080) a zohnat slusne 32 Ohmove je celkom problem.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Moderní zvukové kodeky jsou v podstatě dva: ALC 12xx a ALC 4080. Před časem byly ještě ALC 11xx, ale momentálně už se na deskách snad nikde nevyskytují. Na deskách jsou často ALC8xx a nic z toho co začíná tou osmičkou nechceš. Všechno to jsou kodeky staré 15 až 20 let a jsou prostě svým designem zastaralé.
Z těch modrních je ALC 12xx analog, prostě klasika s integrovaným DAC. Jsou tam lepší a horší kodeky, ale v tom souhlasím s uživatelem mejla, že pokud chceš něco lepšího, tak rozhdně ne integrované řešení, ale dokoupit externí řešení přes USB. Nicméně se s ním neshodnu v tom, že to tak musí být vždycky. Někteří nejsme tak nároční a stačí nám, když bude audiočip prostě použitelný a tomu rozhodně vyhovují všechny ALC 12xx, ale ne ty zastaralé ALC8xx. Nehledě na to, že obvykle je to lehké rozlišení, jestli je deska ojebaná nebo ne, protože obvykle, když výrobce desky ojebe zvukovku, tak ojebe i něco dalšího, co třeba nemusíš na první dobrou vidět.
Jinak ALC4080 je integrované USB řešení. Někteří audiofilové to nemají rádi, ale tohle řešení je výrobně levné a ještě to má z designu dobrou kvalitu, není žádný důvod, aby to chybělo na levných deskách, akorát že výrobci šetří 2 dolary navíc!!!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kámoš se považuje za audiofila. Když jsem ho jednou dotlačil ke slepému testu, nedokázal na svých sluchátkách ani bednách (hodně slušných) poznat co je integrovaný kodek a co externí zvukovka.
Jsem na tom podobně, jen dokážu poznat rozdíl mezi malými chrastítky a pořádnými bednami, takže jedu na externím zesáku.
Doporučuji si to zkusit každému.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Tak vystupni zarizeni, bedny, sluchatka jsou samzorejme alfa a omega hudebni reprodukce. Cim vyssi tier, tim je potreba mit i lepsi 'prenosovou' cestu + hudebni zdroj. Krome toho, kazde bedny/sluchatka a dalsi zarizeni jsou "ladena" urcitym zpusobem a budou tak vyhovovat ruzne audienci.
Dalsi aspekt je to, jak ma clovek danou skladnu 'naucenou'. Kdyz jsem postupem nekolika let prechazel ze sluchatek na sluchatka, tak se obcas dostavoval onen znamy "audifilni efekt"..to jsem tam jeste neslysel, coz prave doklada pak celkovy rozdil mezi jednotlvymi "hudebnimi" tridami. Kdyz se pak v dane cenovce clovek pohybuje a prozkouma toho vic, zjistuje, ruzne druhy reprodukce, te ci one firmy, atd. To stejne plati samzorejme i pro bedny, zesaky, atd..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Svatá pravda. Tohle ale většina lidí netuší a snaží se sehnat co nejlepší interní kodek k plasťákům na stole v domění, že si nějak polepší. Kdyby koupili lepší bedny, získají většinou mnohem víc - plnější a detailnější zvuk.
A pak samozřejmě také záleží na citlivosti každého. Kdysi jsem (na sluchátkách) zkoušel poznat rozdíl mezi 128kb a 320kb mp3, ale žádný jsem neslyšel. Přitom jsem ale dost vysazený na "plochý" přednes většiny levných beden, takže potřebuju něco, co dokáže "vyplnit místnost" a nemyslím tím hlasitost.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mimochodem, všechny ALC analogy teda ty 8xx, 12xx a podobně, tak velkou roli hraje výrobce desky, jak to nadesignuje. Když ti to cestou na desce nabírá interference tak to bude otravné jak na plasťákách, tak na metrových reprobednách, zdravím do Gigabytu, který se nabíráním šumu na svých integrovaných řešeních na deskách proslavil.
U ALC 4080, které je celé digitální a je řešené interně přes USB sběrnici, k ničemu takovému nedochází a to řešení je navíc levné. Opravdu kromě chamtivosti výrobců desek, kteří to strkají do highendu a udělali z toho super vychytávku, není žádný důvod, aby to nebylo i v levných deskách.
Chápu, že někteří audiofilové jsou proti tomu jako novince, která není ozkoušená, ale ti si prostě koupí desku s ALC1200 nebo externí řešení. Všude jinde by mělo být ALC 4080. To že není je naše chyba zákazníků, že ojeby výrobcům dovolíme.

Tady se nadává často na Nvidii, ale tohle je úplně to samé a dělají to všichni výrobci desek!!!

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jenze i u digitalu zalezi na jitter nebo na tom, jak se s tim D/A prevodnik dokaze vyporadat.... A na strane SW pak na driveru.... Drivery pro audio je kapitola sama pro sebe.....

Jsou i hi-end profi interni audiokarty s digitalnim, nebo i analogovym vystupem. Takze se to da udelat solidne, ale stoji to nekolikanasobek drazsiho MB.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak, to ze se nekdo povazuje za audiofila neznamena, ze pozna rozdily. A pak samozrejme take zalezi na kvalite a typu nahravky, rozliseni a kodovani. Pises o kodeku, tak to asi bylo nejake komprimovane ztratove audio. A tam mozna moc rozdilu mezi slusnym a vybornym D/A nebude poznat. Mozna jedine, ze na tom lepsim by mohla byt poznat ta komprimace....

Rozdil mezi ruznymi D/A urcite bude. Ale pozna to jen trenovany clovek.

Kazdopadne resit jake audio ma MB je nesmysl, pokud tedy clovek chce poradne audio. Pak musi sahnout po zvukovce, co stoji minimalne tolik jako notebook nizsi stredni tridy. Rekneme 20 000+.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Uff, jitter v roce 2024 ... // "zalezi na kvalite a typu nahravky, rozliseni a kodovani. Pises o kodeku, tak to asi bylo nejake komprimovane ztratove audio."

<= ... už to bude dekáda nazpět, kdy byly provedeny slepé (ABX) testy mnoha lidí ... moderní kodek s vhodným nastavením dosahuje transparence (tedy že lidské ucho nerozpozná rozdíl mezi tímto a čímkoliv "lepším") už okolo 128 kbps. V případě bezztrátu je úplně jedno, jestli je to 16-bit, 24-bit, xXx-bit rozlišení nebo zda je vzorkovací frekvence 44,1 kHz nebo 192 kHz. Lidské uši rozdíl nepoznají. Tam kde je slyšet rozdíl je rozdíl v masteringu, v podstatě člověk poslouchá různé nahrávky a proto zní různě. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak ADAT, SPDIF maji z principu dost velky jitter. Pokud to neporesi D/A prevodnik, tak je to slyset.

S temi kodeky sice mas pravdu, ale take bude zalezet, na jake hudbe to testujes, na jake aparature a hlavne s jakymi lidmi. Ja to nikdy nezkousel, ale rozdil bych asi nepoznal. Ale profik, co micha, mastruje...

A kdyz budes mit nahravku 44k a pustis ji pres blby D/A, respektive D/A s blbym vystupnim filtrem a pak do stejneho pustis 98k, tak by to mohlo byt slyset.....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja som na doske Asus TUF gaming B550 nahradil slušný ALC S1200A za USB DAC pasivny kablik CX31993 384KHz z aliexpresu za 8€ a je to zvukovo neporovnateľné. A to mám obyčajné Creative T20 II. ALC som vypol v biose a aj PC rýchlejšie bootuje, asi bugy v driveroch.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já nepopírám že někdo může chtít víc. Otázka je jestli to jen chce nebo opravdu využije. Napájecí kaskádu třeba už vůbec neřeším, protože na ten 65W procák co mám stačí cokoli. Přetaktovávání dnes už (podle mě) nemá smysl - dost lidí bude mít radši tichý stroj než 10% výkonu navíc.
O zvukovce jsem psal o komentář vedle.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Synovci co jsi dal do sestavy, GPU, SSD, Zdroj ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Sapphire PULSE Radeon RX 7700 XT 12GB, SSD mu zůstalo staré SATA, zdroj se kvůli grafice (2x8 pin) kupoval nový Seasonic G12 GC-650 Gold. Skříň dostal ode mě co jsem měl starší ANTEC One P-180 Mini. Na CPU šel stock od AMD co mi tu zbyl z 5700G - kupodivu to zvládá v pohodě. Časem mu ale asi koupím něco adekvátnějšího.
Je nadšený jak je to tiché (grafika překvapila i mě - čekal jsem že Pulse jsou hlasitější) a rychlé (Cyberpunk ve FullHD na plné detaily včetně RT).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jsem čekal nějakou hrůzu (hlavně zdroj), podle tý základní desky.
Ale jinak dobrý, Sapphire Pulse jsou dobrý karty, zkoušel jsem Pulse RX6700XT a taky je tichá.
Jsem rozhodnutej, budu kupovat jenom Sapphirky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já tu desku nepovažuji za hrůzu. Prostě nevidím důvod proč bych měl platit za něco co nepotřebuji. Nikdy v životě mi deska neodešla a to jsem měl většinou ty levnější, takže koupě toho nejlevnějšího co naplní mé potřeby mi stačí. To si radši připlatím za zdroj s lepší certifikací a od výrobce, kterému věřím - proto ten Seasonic.
Jinak kupovat si grafiku pro sebe, tak by to byl určitě taky Sapphire - to nebyl náhodný výběr ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Šparjápanno. To uz neni diskuse ale už snuzka lží. Pameti s expo pro am5 je dost a Kingstone 6000 -36 16gb stoji pár šupů. Asrock. Riptide s B650 taky, 7500f za 4000. Jaka drahota? Koupil jsem v listopadu a levne řešení pro dětský pocitac.. AM5 uz neni drahá, to je píseň pocatku roku 2023. Se trochu proberte. Musel bych jit do x3d na AM4 aby se tomu vyrovnala. Teda utracet za starou platformu fakt jen fandům.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nejlevnejsi Patrioty, 2 x 16, cas 32, 6400, koupena v zari za 2600,-.
Co vic si prat.....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k tomu, že je 8300G založena na malém Phoenixu 2, který má fyzicky 4 CU, tak to zcela jistě překlep je.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pane DDR0.

Vaše zášť k AMD překračuje hranice zdravého rozumu.
Připomínáte mi film Pád Třetí říše, jak tam Hitler operuje s armádou, o které širší veřejnost zatím neví.

TOP10 nejprodávanější CPU jsou všechno AMD. A proto AMD upozadila OEM a soustředí se na retail. Protože cítí silnou konkurenci, která každou chvíli dorazí.
AM5 drahá a nedostupná?
7800X3D nejprodávanější CPU vůbec. (Heureka, skřet)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

"Protože cítí silnou konkurenci, která každou chvíli dorazí."

Což ale nebude dřív, než na konci roku 2026 a to kdoví jestli...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Místní "Hrdý sponzor Intelu" má na věci "svůj" "názor".

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Nevim,kde přišel na nedostupnost, ale AM5 je rozhodně drahá platforma. Samotný procesor stojí cca to samé jako ve stejné době od vydání AM4, v tom problém není, ale za desku bych připlatil 4000, když bych nevzal nejlevnější, ale ze stejné kategorie jako mám AM4. Takže ano desky pro AM5 jsou drahé!

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Osobně upgraduji tak, že si vyberu procesor a k němu koupím nejlevnější základní desku, která ho utáhne a má požadované konektory. Což by dnes pro mě byla ASUS PRIME A620M-A-CSM za cca 2900. Chci dva M2 sloty. S jedním jsou desky ještě o pětikilo levnější.
Když potřebuješ prkno za devět litrů, chápu, že si stěžuješ na cenu. Ale dají se sehnat i dražší, kdybys chtěl...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

@RedMax: Ke zlevnění stávajících Ryzenů 8xxx (ne-APU) by mělo dojít pár týdnů po uvedení Zen 5. Čekal bych tak 15 %.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Osobně ne, mám 5700X a 5800X a myslel jsem že půjdu do Zen5, ale nějak si myslim, že ty procáky vydrží až do Zen6. AMD prostě udělala Zen3 moc moc dobrý. :-)
Spíš občas stavím pár lidem z rodiny a blízkých přátel a tam bych ocenil spíš to APU které bude a jistě bude dobré. :-)
Pak mám ve správě jeden 3800X a u toho teda zvažuju, jestli tam nedat ten 5700X3D, který teď dokonce nově vyšel.
Prostě jsem reálně ještě Zen 4 nestavěl, nekamenujte mě, ale prostě lidi hledí na cenu a výprodeje Zen 3 prostě byly velmi povedené.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mel jsem 5700G a bylo to fajne - 3,8 GHz základ, spotreba nula nula nic.

Jenze, AM5 má vydržet snad az do Zen 6 a kdyz jsem do ni dal 7600X, který má základ 4,7 GHz a k tomu rychle SSD, nema to chybu. Vsechno rychle jako blesk, 8 jader netreba a kdyz casem dodam novy CPU a SSD na PCIE 5, bude kam růst.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Máte tam jednu nulu navíc.
například můj požadavek je RJ-45 (LAN) 2,5Gbps
ASUS TUF GAMING B450M-PRO S .... 2600Kč
GIGABYTE B650M D3HP ..... 3000Kč
Rozdíl 400Kč.

Nejlevnější B550 ... 2200Kč
Nejlevnější B650 ... 2600Kč
Rozdíl opět 400Kč.

Překvapení?
Že by PGA byla levnější než LGA?

400Kč je rozumná investice do budouca.
Někdo preferuje cenu a budoucnost neřeší. Pak si koupí AM4.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Samueli, taky tady jde o to, že ten příplatek za RJ-45 (LAN) 2,5Gbps, dva M.2 sloty, lepší audio čip a jiné tu cenu prodražuje mnohem víc než v minulosti. Obvykle to není o jedné vlastnosti, ale máš ty požadavky i na další a tam je ta AM5 přirážka opravdu markantní oproti předchozím generacím desek.

... viz můj příspěvek níže: "RedMaX tu dostává opakovaně mínusy za to, že říká, že AM5 desky mají mnohem vyšší přirážku než jakýkoliv jiný HW ve své katergorii, ale zatím tu nikdo nenapsal jediný argument, který by dával smysl. Jasně že nejlevnější deska stačí, ale v minulosti se nižší střední třída pořídila do / okolo 3K dnes nejde pod 5K, to je zdražení mnohem vyšší než inflace."

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Am4 asrock 570x creator jsem kupoval za stejne penize jako dnes stoji obdobne vybavena spickova desky am5 od asusu.. tj 12-14 tis.. jeste nejaky konkrétní argument?
Na trku jsou desky am5 lowend za šušne.. ano je to low low low.. ale je. Vybirate si argumenty jak se to hodí

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

RedMaX tu dostává opakovaně mínusy za to, že říká, že AM5 desky mají mnohem vyšší přirážku než jakýkoliv jiný HW ve své katergorii, ale zatím tu nikdo nenapsal jediný argument, který by dával smysl. Jasně že nejlevnější deska stačí, ale v minulosti se nižší střední třída pořídila do / okolo 3K dnes nejde pod 5K, to je zdražení mnohem vyšší než inflace.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

B550 dosky mali 4 vrstvove (anglicky layer) PCB a highend 6 vrstvove.
Dnes maju i lowend A620/B650 dosky 6 vrstvove PCB a highend ma 8 vrstvove. Mini ITX az 10 vrstvove.
A to zvysuje cenu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak tu NPU by mohli ocenit vývojáři, kteří by pro ni chtěli něco programovat, ale nechtějí si kvůli tomu kupovat notebook ;)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Časem to bude i ve standardním CPU, tipoval bych s generací Zen 7, které vzniká právě teď. Aby si BFU 2-3× za měsíc spustil AI odšum pár desítek fotek atp., na to nemusí kupovat dGPU. Jasně, dGPU výpočty hodně urychlí, ale spousta lidí si klidně počká. Stačí, když to poběží 2× rychleji než na CPU.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Taky si myslím, že do desktopu se to časem dostane. Ostatně třeba i takový dekoder videa v desktopu máme, i když by to CPU zvládlo. Jen komu by se při koukání na Youtube chtěly poslouchat ty větráky ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> Nutno však dodat, že dopady NPU v desktopu nebudou velké, neboť jejím cílem je primárně
>provádět AI operace při minimální spotřebě, což má dopad hlavně v noteboocích, kde by
>akcelerace těchto náročných úloh přes GPU nebo CPU rychle „sežrala“ baterii. V desktopu tento
>problém není, takže je tato funkce spíše příjemným bonusem než zásadnějším prvkem.

Videli ste na tom videu od AMD
https://www.youtube.com/watch?v=LlTpLD0whIo
, pána z Microsoftu, ktorý tvrdil, že využijú každý TOPS, ktorý im AMD poskytne?

To sa divákmi vykladá aj tak, že Microsoft nepriamo oznámil Windows 12, ktoré budú vyžadovať AI akcelerátor v PC, aby nabehli..

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Diváci často vymýšlajú rôzne bludy. :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jasne verim ze Windows 12 budou podporovat nejake vyuziti AI akceleratoru, pro nejake sve interni funkce (ten jejich Copilot atd.)
Ale moc neverim, ze to bude nejaky tvrdy pozadavek na urovni TPM nebo nejake instrukce procesoru, na to je IMHO dost brzy. (u Windows 12)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Uz vidim ty natesene tvare lidi v open space prostorech, jak rikaji MS copilotu.."otevri program xy" :))

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Stále lepšie ako v OS2, tuším Warp, ktorý mal ovládanie hlasom bez detekcie zdroja hlasu. museli to zrušiť, lebo sa často v open space stávalo, že niekto zakričal shut down a OS/2 sa nepýtal, či to myslí používateľ vážne

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

8700G za 350 €, mnam !
8 vykonnych zen4 jadier, chladic bude dufajme k tomu + herny vykon grafiky ako dedikovany low-end, co na detske hranie minecraftu a robbloxu staci s veeeeeeeeeeeeeeeeeelkou rezervou aj na narocnejsie veci (pri uskromneni sa) ... samozrejme multimedialna vybava ako prasa (HDMI 2.1, vseob. 3-4 monitory, VP8/VP9/AVC/HEVC/AV1 decode/encode ...)
32 GB 1R EXPO 6000 MT/s RAM k tomu z coho si bude cerpat aj grafika (sweet spot co bude na 99,9% fungovat), fosna+kysna+zdroj, 2 TB SSD a detske PC vystarano :) jako lusk

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ja osobne beru tyhle nove APU jako kombinaci veci ktere uspokoji proste kazdeho uzivatele, bude to mit moderni jadra, SMT/HT, moderni instrukce(AVX512), specializovany AI(NPU) obvod, bude to od vyroby odemcene, s moznosti EXPO a ECC, zustala tu podpora pro Windows 10, zvladne to az 256GB RAM coz je pro desktop naprosty luxus, iGPU v tom pobezi na vysokych taktech a s moznosti ruznorode akcelerace kodeku a konektivity, to vse podtrhne podpora vystupu pro 4 monitory, AMD dekuju.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

"Až 256GB RAM"
Snad letos.
Já věřím že časem se AM5 dostane na 512GB.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

velmi silno pochybujem ... za dva roky je koniec s celym sc. AM5, pretoze uz nic nove v dalsej buducnosti tam nevyjde: za pol roka zen5 a za dalsieho rok a pol (teda dva roky odteraz) na prelome 2025/2026 hadam aj desktopove APU (chipletovy 12C24T Zen5 + 40CU RDNA3+ ?) a vtedy nastane konec sc. AM5, bude iba dozivanie a priprava sveta na AM6

pre AM5 mozno vyjdu nejake dalsie refreshe alebo nejake nizsie doplnkove modely aj v priemebu 2026 podobne ako teraz vychadzaju pre AM4 - nebudu to vsak produkty urcene na prekonanie predchadzajucej spicky, proste nic vykonnejsie ako R9 5950X uz pre sc. AM4 nebude, podobne to bude aj v pripade AM5 ...

iba tot nedavno v 2023 sa po 4 dekadach objavili RAM s binarne polo-okruhlou kapacitou, lebo uz konecne niekomu doslo ze exponencialna funcia y=2^x od istych sfer stupa naozaj kruto-priserne strmo hore a bolo by dobre dat tam nejake medzi-clanky pokial to technologia dovoluje

kedze sc. AM5 ma pred sebou 2 roky aktivneho zivota, 1 rok dochodku a mozno este potom nejake cas pobytu na smrtelnej posteli, pochybujem ze za tie cca 2-3 roky sa pre AM5 objavi nieco viac - mozno 256 GiB, ale tam bude konecna ... to by sa totiz pred 512 GiB najprv muselo objavit 384 GiB

preto kapacity RAM "up to" 384 a 512 GiB RAM budu uz imho zalezitostou AM6 (2026-2030) .... tam zase silno pochybujem ci sa pre AM6 objavi moznost 768 GiB RAM

P.S. ak aj samotne zen6 CPU niekedy na prelome 2025/2026 budu naaaaahodou pre AM5, rovnako to bude to posledne, co sa tam uvedie spolu so Zen5 APU-ckami (hehe, za tri tyzdne sa konecne dockame desktopovych Zen4 APU-ciek, konecne)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavé - můj přispěvek byl smazán, protože opodstatněně tvrdil něco jiného než co je v článku.
Ať žije cenzura :) Ale chválím, že byl článek upraven.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jdeme počítat GRAFICKÝ VÝKON, snad se do toho nezamotám :D
RDNA 2 RAM 4800MHz vs Vega RAM 3200MHz, nepočítám propustnost pamětí, ramky výkon přidaj.
6800H RDNA 2 - 768 SP - 2,2GHz = (768 SP x 2,2GHz) = 1690
5800H Vega - 512 SP - 2,0 GHz = 1024
65% a nepočítám ramky a výkon na takt - nevim asi +15% ve prospěch RNDA 2 (grafický IPC ?? nevim jak se to jmenuje)
https://www.youtube.com/watch?v=RKyW8dbAYwQ
...................................................................
8700G - 768 SP - 2,8 GHz = 2150
8600G - 512 SP - 2,6 GHz = 1331
8300G - 256 SP - 2,4 GHz = 614
Vega 5600G - 448 SP - 1,9 GHz = 851
Vega 3400G - 704 SP - 1,4 GHz = 985
To jsem zvědavej jestli 8300G dotáhne alespon starej 5600G ve hrách (iGPU).
Jsem se těšil na AM5 iGPU, že postavim levné APU na hry, ale 8300G připadá mi slabej, jenom 256 SP, Ryzen 8600G je drahej.
Jsem zklamanej.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aha, 8700G cca jako RX6400 768SP
https://ctrlv.cz/unCb

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

RX6400 2.3GHz ma vyssi vykon nez Minisforum UM790 Pro 7940HS 768SP 2.8GHz:
Cyperpunk +27%
Red Dead Redemption 2 +73%
Forza Horizon 5 +2%
GTA V + 62%
Fortnite +33%
https://www.youtube.com/watch?v=RouDBbWkKpg

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

7940HS je osazen RAM 5600MHz, celé tvé video je propustnosti RAM, proto nižší výkon.
Pokud se podíváš GPU-Z, RX6400 má 128GB/s.
.
Ramky testuje jenom Belka.
http://www.ddworld.cz/pc-a-komponenty/procesory-a-pameti/g.skill-trident...
Ještě ramkám kousek chybý na RX6400 128GB/s, proto bude o malinko nižší výkon.
Pokud bych porovnával GPU.
8700G - 768 SP - 2,8 GHz = 2150
RX6400 - 768 SP - 2,32 GHz = 1782

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ještě mě napadlo jestli u tvého videa 7940HS trochu neškrtí i TPD limit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to mozne, Minisforum EliteMini UM780 XTX i Beelink GTR7 7840HS maju o ~10% vyssi graficky vykon. Obcas az o 20%, napr. v Cyberpunku 1080p na Low. https://www.notebookcheck.net/AMD-Ryzen-7-7840HS-performance-debut-Beeli... (tam je mozne do grafov pridat UM780 i UM790)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Do článku by stálo za to explicitně napsat, že Ryzen 3 8500G a 8300G jsou postavené na jiném křemíku (kombinace jader Zen 4 a Zen 4c) na rozdíl od vyšších verzí. R3 8300G má být dostupný jen pro OEM.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.