Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k AMD představuje technologii ATI Eyefinity pro více monitorů

.. ze Vas to bavi, cakat svecenou na Ms :-))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tohle je budoucnost. Mate doma Jedno PC jako desktop i jako Media center. Jako desktop pracujete. chcete si psutit film ? jdete do obyvaku a myší zavedete film. Vše na jednom Hardware, jednom media centru 2 klavesnice 2 myši. Teď potřebujete dvě železa a nejlepe obě vykonná

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale teraz kecáš. Aká budúcnosť? Dnes majú grafiky minimálne 2 výstupy. USB výstupov tiež býva aspoň 8. Ja mám napríklad priamo na doske 12. Takže jeden počítač (štvorjadro je dnes bežné), do neho v izbe monitor na DVI, klávesnica a myš. Cez USB predlžovací kábel (áno, existujú aj 10m) natiahneš do obývačky bezdrôtový prijímač a v obývačke niekam odložíš klávesnicu a myš. A predstav si, že dnes existujú a nie sú ani drahé, 10 metrové HDMI, či VGA káble, ktorým napojíš svoju LCD TV. Prestane ťa baviť, hra, internet? Ideš do obývačky, zapneš TV, prepneš na diaľkáči vstup signálu na HDMI, alebo VGA, zoberieš do ruky myš, prípadne klávesnicu ak treba a na TV vidíš plochu OS, kde si spustíš film. Stále ti to pripadá ako hudba budúcnosti? Nehovoriac o tom, že keď už sleduješ film, nepotrebuješ nič robiť s PC, tak v izbe niekto druhý môže "pracovať" (rozumej písať vo worde, exceli, maily, internet). A fakt na to netreba dve železá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nice len skoda ze je minumum hier s priamou podporou viacerych monitorov.Hej da sa cez vselijake hacky ale je to nepohodlne.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ad hranie na viacerých displejoch) V tomto prípade by som si radšej kúpil jeden obrovský televízor/plazmu (50-60") ako niekoľko menších. Bolo by to menej rušivé a asi aj lacnejšie (s prihliadnutím, že rozlíšenie by bolo menšie, a tak nepotrebujem toľko hi-end grafických kariet).

Ad práca viacerých používateľov na jednom počítači, tak to je to, čo by som si urobil, keby som to potreboval. Videl som to dávnejšie v Linuxe, no zdá sa mi, že to nebolo úplne triviálne spojazdniť pre problémy s bugmi v ovládačoch. V tomto prípade by na to mali byť ovládače pripravené, a tak by to malo byť jednoduchšie (aj keď sa kto vie, nakoľko ATI nikdy oplývala kvalitou ovládačov).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Libi se mi jak je predel mezi monitory presne v miste kde je zamerovac. /facepalm

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

xixixi: V tomto prípade vôbec nejde o hry s podporou viacerých monitorov. Ovládač totiž z viacerých monitorov spraví jeden a hra detekuje len ten jeden monitor.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja bych spise uprednostnil, aby hra sekundarni monitor vyuzila k sekundarnimu zobrazeni. Ted nevim, treba mapa, pohled do zpetneho zrcatka, jine kamery, statistiky,... V soucasne dobe tam mam vetsinou Operu nebo Plochu, coz mi prijde k nicemu.

Jinak myslenka vykonneho serveru a vice interfacu mi prijde dobra. Defakto staci jen aby si s tim poradil operacni system, jinak v tom nevidim SW problem, mozna ta grafika, ale defakto ji muze byt jedno, co zobrazuje. Co ale problem asi bude, je jak chteji na dalku ty periferie pripojit. Chapu jeste jakz takz mys a klavesnici, ale monitor? Reproduktory? A navic zvuk je vlastne celkove dost problem, protoze v soucasne dobe je v PC proste jeden zvuk. Bylo by potreba vice zvukovek (kvuli separatnim vystupum) a patricne SW osetreni. Patrne by bylo jednodussi zvuk posilat klientum digitalne a zpracovavat na miste, ale tim se uz ta jednoduchost pripojeni "mysi a klavesnice" trochu narusuje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak toto spoľahlivo rieši Windows Terminal Server. Pripojíš si lacný terminál cez Gb ethernet a fičíš. Myľ a klávesnicu potrebuješ vždy. Monitor tiež. Takže vlastne uť len stačí namiesto monitora zobrať trošku drahší nettop, v ktorom je nevýkonný procesor (Atom) a nevýkonná grafika (Intel). A riešenie je na svete. A upokojí ťa, zvuk ide každému individuálne.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

>Ad práca viacerých používateľov na jednom počítači, tak to je to, čo by som si urobil, keby >som to potreboval. Videl som to dávnejšie v Linuxe,

Linux je operacny system typu UNIX
http://www.levenez.com/unix/

ktory vychdzal z Multics-u, resp. vyvojari Unixu, predtym robili na Multics-e a doast sa nim inspirovali...

Multiucs bol stavany na to aby cele stvrtmilionve mesto (tusim Buffalo) pouzivalo jeden pocitac a mlao svoje terminaly
http://www.multicians.org/myths.html

>no zdá sa mi, že to nebolo úplne triviálne
>spojazdniť pre problémy s bugmi v ovládačoch.

povodne islo o tecxtove terminaly, starrseie moduly jadra a x-ove ovladacve mali problem s viacerymi grafickymi X- terminalmi to uz ale neplati..
navyse existuje na to aj komercne riesenie HP441

http://www.linuxexpres.cz/upload/leu05-04.pdf

>V tomto prípade by na to mali byť ovládače
>pripravené, a tak by to malo byť jednoduchšie (aj keď sa kto vie, nakoľko ATI nikdy oplývala
>kvalitou ovládačov).

ATI nie,ale AMD ano

Linux New Media Awards 2005
Hardware
Most Linux-friendly Hardware Vendor
1. IBM 23.5 %
2. HP 16.3 %
3. AMD 11.3 %
http://www.linuxnewmedia.com/Press/Press_Releases/Awards_2005

Linux New Media Awards 2006
Most Linux-friendly Hardware Vendor
1. IBM 23.0 %
2. AMD 17.0 %
3. Intel 14.0 %
http://www.linuxnewmedia.com/Press/Press_Releases/Awards_2006

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Slavomir -> Samozrejme ale ja som mal na mysli ako pise Erik.Na hlavnom monitore 1st person pohlad.Na ostatnych mapu,inventar,pohlad dozadu apod.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

xixixi: Právě že Eyefinity ve hrách funguje jinak - de-facto se vykreslí jedna velká plocha, jakoby šlo o výstup na jeden monitor a ta se jen před zobrazením "rozřeže" na příslušný počet dílů / monitorů. Takže kompatibilita je v pohodě, viz:
http://www.abload.de/img/dsc_7313u7rh.jpg

194.154.225.192: Realita je taková, že za cenu jedné 30" si můžeš koupit tři kvalitní 23-24", nebo devět obyčejných 23".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Erkil1452: Co sa tyka zvuku - nie je problem. Ved defakto co reprak, to v nom moze hrat nieco ine. Kamarat si takto pomocou pulseaudia spravil to, ze bednicky 5+1 rozdelil tak, ze dve isli pre jedneho usera, dve pre druheho. Subwoofer a center tusim nepouzival ale slo by v poho ich pridat jednemu ci druhemu. Samozrejme vsetko bolo dynamicky, zajazdy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Více uživatelů na jednom PC - proč ne. Úřady, kanceláře, nemocnice, obchody (kasy), ...To jsou typicky místa, kde jeden trochu výkonnější počítač by utáhl práci 10 lidí (nebo i více), ale jeho spotřeba rozhodně nebude 10x větší než lowpower PC a cena bude jistě nižší. Dělám v nemocnici a teď přidaly počítače pro sestry, které sedí na druhé straně stolu, ale pod stolem přibyla bedna = 6000 + nějaká elektřina * cca 15 ambulancí - v háji cca 100 000Kč. Ještě smutnější je, že to,co ta setra spouští je Unixová konzole pod Windows a doktor jen občas musí použít Explorer. Dávno si říkám, že kdyby přešli na Linux, tak ušetří desítky tisíc ročně (a možná se pletu o řád)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To není pro Microsoft nijak kacířské. Microsoft již má dávno ve své EULA uveden odstavec o tom, že pokud je software nainstalovaný takovým způsobem, že s ním může pracovat více lidí současně, je zapotřebí mít licenci za každého uživatele. Tímto si primárně ošetřoval případ terminálových serverů (Citrix apod.), ale platit to bude zjevně i pro případ zmíněný v článku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jen taková technická. AMD na téže akci dělalo prezentaci 24 monitorů připojených k jednomu počítači, a běžel na tom Linux. Linux také podporuje více myší a klávesnic. AMD se pochopitelně nebude omezovat tím, co si myslí zaostalci v Redmondu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

gl44: Windows take podporuji vice klavesnic i mysi, vlastne to podporuje i BIOS. Sam to tak mam. Akorat se vsechny chovaji stejne:-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

jj, všechno je už připraveno pro to, aby na jednom počítači mohli dělat dva i více lidí. Všechno už je připraveno vlastně docela dlouho (více monitorů, několik klávesnic, myší, více současně připojených uživatelů), vše už funguje, jediný, co tomu brání je nastavit nějakou proměnnou v systému na "enableMultiUser=true" :-).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

fotoba
jedine co je brzdou na plnohodnotnu cinnost treba pocitat 70Mbit/s/klient...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jinak, že to opravdu na LInuxu lze
http://www2.userful.com/products/userful-multiplier
 

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

fotoba
tohle řešení je ještě o kousek lepší
a) at pouzijes jako terminal cokoliv - bude to zrat vice nez nejaky USB hub (na pripojeni klavesnice a mysi ev. audia)
b) nemusis se starat o software terminalu - spravujes pouze "server" - spise pracovni stanici
c) netrapi te rychlost site - poue vykonnost pracovni stanice (treba nejake 4 jadro s hypertheadingem si asi z 10 uzivateli poradi, spise bude problem dokopat tam dostatek grafik)
d) jedina nevyhoda je delka kabelu - USB nenatahnes tak daleko jako ethernet (nebo ne tak levne)
ale do 10m je to asi jedno

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

> fotoba : Jestli tam ti lidé nebudou nic moc dělat a sem tam na něco kliknou, pak budou číst, napíší pár vět... tak ano. Na cokoli většího to samozřejmě stačit nebude. Proč? Například už proto, že nároky aplikací na IOPS jsou dané. A stejně jako neukecáš gravitaci, aby přestala na chvilku fungovat, ty IOPS pro jednotlivé uživatele a jejich aplikace potřebuješ.

Dodejme, že desktopové systémy jsou samozřejmě optimalizovány pro nasazení na desktopu, nikoli v roli "serveru" VDI. Takže ti budou dělat potíže už jen například command queues pro storage... a to je pouze jeden příklad.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Len dodám, že bežné disky majú IOPS okolo 200. A to je fakt žalostne málo, ak to zaťaží viacej užívateľov. Odozvy aplikácií budú zúfalé.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

pao>

nebude to problem... IRQ flooding na sieti odstranilo v 2.6.31 a tym sa tak dramaticky zlepsil memaory managemet,ze merana odozava na klik mysi klesla z 30 ms na 15 ms... lebo nedochadza k vyparazdnovaniau chache pri naciatni onsluhy IRQ...

Síťové ovladače již nějaký čas používají čím dál tím hůře pojmenované rozhraní NAPI (?nové API?). NAPI umožňuje síťovému ovladači vypnout přerušení od rozhraní a přejít do dotazovacího [polling] režimu. Dotazování je obecně považováno za špatnou věc, ale problém je to ve skutečnosti jenom v případě, když dotaz nezjistí žádnou užitečnou práci. U vytíženého síťového rozhraní vždy budou nějaké pakety, které je potřeba zpracovat, takže ?dotazovat se? v tomto případě znamená ?pustit se do vyřízení nahromaděné práce?. A když je vždy nějaká práce, přerušení informující systém o tomto faktu jsou jenom šumem navíc. Jonathan Corbet, autor tohoto článku, rád takovou situaci přirovnává k upozornění na nový e-mail; každý, kdo dostává větší množství e-mailů, takové upozorňování pravděpodobně vypne. Ruší a když se dotyčný dostane k tomu, aby se podíval do pošty, pravděpodobně vždycky nějaký nový e-mail najde.
http://www.abclinuxu.cz/clanky/jaderne-noviny/jaderne-noviny-12.-8.-2009

As the Linux community looks forward to another kernel release, the kernel hackers have been working on improving the memory management so that the X desktop responsiveness is doubled under high memory pressure. The result is an improved desktop experience. Benchmarks on memory-tight desktops show clock time and major faults reduced by 50 per cent, and pswpin numbers (memory reads from disk) are reduced to about one-third.
http://linux.slashdot.org/story/09/09/05/161230/Kernel-2631-To-Speed-Up-...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro soubeznou praci vice terminalu na 1 PC je i nejake HW reseni (NC300 - viz http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.29039), ale asi nebude pouzitelne pro hry, pro kancelarskou praci by to fungovat mohlo - dosah je uveden 10m.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pavel M>

ono tento pristup ide aj na Crysis pozuit Radeon 5xxx na server-i a iphone je pozuity ako terminal...

AMD's next-gen GPU powers Crysis on an iPhone

AMD unveiled its next-gen GPU, and secretive networked gaming company OTOY used it to power a demo of Crysis running on an iPhone. Believe it or not, it really worked.

The return of the thin client model

In a nutshell, OTOY claims to be able to deliver 3D games in real-time over the Internet, so that you can play, say, Crysis by using a remote render farm as a kind of terminal server that pushes out frames to a thin client that just does display and user input.
http://arstechnica.com/hardware/news/2009/09/amds-next-gen-gpu-powers-cr...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Build a Six-headed, Six-user Linux System
http://linuxgazette.net/124/smith.html

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>>Erkil1452: pokud jde o monitor, tak 5m naprosto bez problemu a 10m DVI kabely se taky prodavaji. to by mohlo na jednu mistnost nebo dve blizka pracoviste stacit

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Staci si nainstalovat vmware player, spustit v nem windows xp, mit navic usb klavesnici a usb mys, nastavit je v konfiguracnim souboru aby se automaticky 'attachly' do VM (to je ten trik - rucni editace konfiguracniho souboru), a muzete mit doma 2 pocitace v jednom uz dnes. Je to ale bohuzel pouze tak na psani ve wordu a prohlizeni netu. I kdyz - s rychlejsi vicejadrovou masinou by se na tom mohli dat divat i filmy... Ja to pouzivam na 1-jadrovem athlon xp 2ghz.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.