Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k AMD připravila Radeon RX 6900 XT Liquid Cooled, nejrychlejší grafickou kartu

V tabulce jsou i u RX 6900XT LC uvedené jen 16GHz GDDR6...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Musím říct, že jak tu někdo v jiné diskuzi ke GK zmiňoval, že dívat se na články o vydaných grafikách, je jako prohlížet si časopis exotických aut které si nikdy nekoupím, tak to sedí čím dál víc.

Což o to, grafika krásná, jenže v době, kdy si člověk nemůže jít běžně ani koupit použitelný mid-end za rozumné peníze, je to spíš trochu kopanec do rozkroku.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Říká se mid range ne mid end a běžně si to můžeš koupit, akorát má nadstandardní balení v podobě počítačového case a v tom case bývá zdroj, osazená deska, disky...

Ale třeba taková sestava s i5-10400, 16GB paměti, 0,5TB NVMe, GTX1660S, samozřejmě Windows licence, vyjde na 24 tisíc. To není až tak velký problém když podobná mašina bude stát 17-18 tisíc.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Coz oto, ze ta cena je krapet mimo by v dnesni dobe asi moc nevadilo, ale monteri techto sesrav kolikrat delaji slusne ojeby.

Napr. daji fakt mizerne pameti. A vykon pak i pres tu velkou kapacitu je treba o 10% dole.

Nebo pac Intel, specialne lowend je velmi nachylny na individualni modely desek, kvuli tomu jak Intel pristupuje k TDP, tak muzes mit sestavu, kde deska kvuli slabe napetove soustave nepovoli CPU se poradne nadechnout a muzes mit treba i dalsich 30% dole.

Takze v dobre vire kupit stroj o 20% drazsi a o 40% slabsi.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

V tomto případě jsem mluvil o 10400 kde něco jako limity nemá smysl řešit. To CPU si vystačí s 65W a nebude se cítit omezeně, naopak kdyby někdo chtěl, tak by tam byl asi prostor k podvoltování. All core to má 4GHz, takže si to vystačí v defaultu s 1V VCore.

Navíc v té ceně jde o sestavy od HP, Aceru nebo Lenova. Proprietární skříň, prorietární deska a zdroj, ten je ATX12Vo ale modifikovaný a deska je stavěná na procesory které tam dávají a neumožní, jak ty píšeš, ty procesory nadechnout víc než jsou specifikace Intelu, člověk tak dostane přesně to co by očekával a nemusí se bát že ty PCU budou permanentně na 200+W když tomu pustí extra zátěž.

Pro toho kdo jde po tomhle výkonu je to aktuálně dobrá koupě, když jsem v březnu stavěl PC, tak jsem se vážně koukal na Acer sestavu s 10400 a GTX1650. Vycházela na 21 tisíc. Já postavil mašinu která kdyby měla stejně velký disk a RAM vyšla na 15 tisíc, kdybych potřeboval systém tak 17 sestavená v CZC, jinak 18. Takže v tom Aceru ta karta vyšla na 6 tisíc, to je asi o tisíc víc než před rokem, nic hrozného.

Bohohužel si nevystačím s výkony těch grafik a je to jen dočasné řešení než budou silnější grafiky za rozumný peníz, což očekávám cca do roka. V případě upgradu na něco jako 3060Ti nebo 3070 by nestačil zdroj. Takže bych musel složitě schánět, pokud bych sehnal. Kdyby ne musel bych to přestavět do jiné skříně, což by ale žádalo i novou desku. Výhodnost by se ztratila.

Druhý fakt je že při mé úchylce o ideálněneslyšitelný počítač (aspoň mimo hraní), ty minibedničky nedávají prostor chlazení vyladit pod danou úroveň. Ale po tom, co jsem si potvrdil že nemám problém s MacOS a M1 MacMini nebo Macbook Air splňují mou představu o provozním hluku, u PC které už zapnu jen když chci hrát hru co nemám na GeForceNow přešel ten požadavek z kategorie must have na nice to have, takže by to nevadilo.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

No ja vychazel z tohohle:
https://www.youtube.com/watch?v=g3AEj3x39vQ

A faktu, ze 10400 a 11400 by zas tak desive rozdilny byt nemely, protoze i CL generace si dokaze pekne popapkat a kdyz vidis bezne nejaky vykon te sestavy, tak je to i s dobrou deskou, kdezto v takovehle sestave dostanes sracku a divis se, ze mas 70% vykonu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Bože sklapni už.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

aspon tenhle model neskonci u mineru, asi :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neboj sa, tento model, rovnako ako všetky ostatné, určite neskončí u ťažiarov. U nich totiž GPU začínajú, a až po doťažení a skončení rentability budú rozpredané hráčom.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

---

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A není ten 10 procentní nárůst spotřeby daný i tím, že to chlazení kartu chladí třeba na hodně dobrou teplotu (50-55 stupňů) a oproti kartám s 80 stupni je tam výrazná úspora díky nižší spotřebě křemíku na nižší teplotě? A tím získáno dalších pár watt.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja bych rad vedel jak dlouho vubec vydrzi takove to uzavrete vodni chlazeni, po jake dobe se ma vymenit chladici medium a jak to vubec provest, tlakem nebo nasanim nove tekutiny samotnym cerpadlem do obehoveho systemu?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mám Fury X z roku 2015 a pořád funguje skvěle. Pak mám ještě starší jetou R9 390X s AIO vodníkem, je to tuším od PowerColoru a taky funguje pořád dobře.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vyse 10 rokov pouzivam AiO Corsair chladice a nikdy som podobny "problem" neriesil. ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Chladil sem 1080 Ti vodníkem 120 a bylo to tak tak. By mě zajímala hlučnost u tohoto řešení ,přeci jen cca 280W tepla (jádro) na radiator 120 už mi příjde málo.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.