Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Roadmapy AMD pro příští rok začínají rychlejší Kabini

AMD Kabini Die
AMD aktualizovala neveřejné roadmapy pro rok 2014 a 2015. Jak už to tak bývá, ačkoli jsou neveřejné, vždy se u některé z partnerských firem najde skulina, kterou se jejich obsah dostane na světlo…

Současné plány tak začínají grafickým čipem Hawaii, který je naplánovaný k vydání na konci září (pozn.: vydání ze strany AMD v tomto případě znamená NDA akci pro novináře, která zpravidla o pár týdnů předchází samotnému uvedení pro zákazníky).

V roce 2014, na který je zakresleno produktů nejvíce, začíná APU Kaveri (Steamroller + GCN) a v březnu pak následují nové modely úsporného APU Kabini. Abychom se měli od čeho odrazit, připomeňme si stávající verze:

AMD Kabini - 2013 Product Stack

Konec zimy by měl přinést trojici výkonných 25W modelů pro Socket FS1B (desktop) a Socket ST3 (mobilní). První dva kousky budou čtyřjádrové - jejich označení A4-5350 a A4-5150 napovídá, že by měly stát výkonnostně nad současnými verzemi. Odhadujeme však, že žádný extrémní rozdíl nepřinesou; nejspíše půjde o rozmezí 5-15 %. Také lze předpokládat, že za valnou částí výkonnostního nárůstu bude stát aktivace turba, které zatím Kabini nenabízí. Třetí z čipů spadá do řady „E“ a nabídne dvě aktivní procesorová jádra: E1-2650.

Přímý nástupce Kabini, který se nazývá Beema, přijde buďto na konci roku 2014 nebo počátkem následujícího - opět v provedení pro desktopový Socket FS1B. Sockety AM3 (K10) a FM1 (Llano) s letošním rokem končí, zároveň se předpokládá, že FM2 dosáhne v rámci portfolia AMD 70% podílu a AM3+ zůstane zbývajících 30 %.

Na závěr jsme si nechali krátký výhled na rok 2015: V té době by společnost ráda uvedla APU Carrizo, nástupce Kaveri postaveného na procesorové architektuře Excavator. Zajímavé jsou především hladiny TDP: Zatímco dosavadní desktopová APU (Llano, Trinity, Richland, ale i Kaveri) cílí především na 65- a 100W TDP, uvádí poznámky k APU Carrizo hodnoty 45 a 65 wattů. To s největší pravděpodobností odráží mimo jiné nasazení 20nm výroby. Jako poslední je pro rok 2015 zmíněné úsporné APU Nolan, nástupce čipu Beema (a tedy Kabini).

Diskuse ke článku Roadmapy AMD pro příští rok začínají rychlejší Kabini

Žádné komentáře.