Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

AMD sponzoruje OpenCL pro GIMP

GIMP 2.7.3
Kolem AMD se v těchto dnech dějí velké věci, takže si pro změnu dejme jednu normálnější. O firmě je víceméně již známým faktem, že je příznivcem open-source, ač na to jde ze zcela jiného úhlu než konkurenční Nvidia. Ale upřít ji nelze fakt, že má ve svém týmu lidi pracující na otevřených ovladačích pro GPU. Do něj nyní můžeme v širším slova smyslu započítat i financování vývoje OpenCL podpory pro GIMP…

Vše souvisí se skutečností, že AMD se nám od ryze CPU a GPU přesouvá k "jednočipovým" platformám s APU a chce samozřejmě z výkonu svých procesorů, zejména jejich grafické části, co nejvíce benefitovat. Je faktem, že AMD na tom není v těchto dobách nějak extrémně dobře a také víme, že její láska k open-source má své krajní meze a samozřejmě chápeme, že většinu financí firma nyní soustředí na tradiční platformu Windows, připravovanou podporu Androidu a také koketování s ARMem, takže na "ten Linux" jako vždy moc nezbývá. Ale jak se tak říká, "nemusí pršet, …".

Takže zde máme jeden nový pracovní kontrakt. Připomeňme letošní Google Summer of Code, v jehož rámci student Victor Oliveira pracoval přes léto na implementaci OpenCL do knihovny GEGL (Generic Graphics Library), kterou GIMP využívá. GEGL vyvíjená již přes 10 let dává GIMPu šanci na věci jako nedestruktivní editace, či - odříkejme 10 otčenášů, aby už to sakra bylo - vyšší než 8bit barevnou hloubku. A samozřejmě další věci.

S výstupem krátké Victorovy práce panovala spokojenost a nyní tu máme zprávu, že AMD jeho práci na OpenCL-GEGL dále platí. Victor uvedl, že byl kontaktován AMD, která byla velmi zaujata a chtěla pomoci. Victor tak bude několik měsíců pracovat jako kontraktor pro AMD a samozřejmě veškerá jeho práce bude open-source a ze samotné povahy OpenCL je jasné, že z jeho výsledků nebudou profitovat jen majitelé "jediné správné značky GPU", jako by tomu bylo v případě Nvidia CUDA, ale všichni, kteří OpenCL podporují, tedy minimálně z těch velkých je to AMD, Nvidia, Intel, ARM, v operačních systémech pak jak Linux či BSD, tak Mac OS X, Windows a další.

Victorova práce by měla být hotova v březnu příštího roku a někdy během druhého čtvrtletí se dostat do GIMPu. Experimentální buildy čekejme pochopitelně dříve, v průběhu celého vývoje.

Takto se přátelé dělá v open-source světě. Google se svým sponzorským projektem dal Victorovi široký prostor na tom pracovat, následně přišla AMD a sponzoruje projekt dále, přičemž benefitovat z něj nebudou jen Google a AMD, ale my všichni bez ohledu na státní příslušnost (open-sourcový komunismus × redmondský/cuppertinský kapitalismus) či barvu pleti (zelená × rudá).

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku AMD sponzoruje OpenCL pro GIMP

Čtvrtek, 1 Prosinec 2011 - 13:03 | zx cygnus | Svým způsobem plus pro nás Linuxáky. Je skvělé,...
Čtvrtek, 1 Prosinec 2011 - 12:43 | gurulix | Vím, jen naznačuji, jde to jinak když se chce....
Čtvrtek, 1 Prosinec 2011 - 09:06 | ge0rge | to je prave ten podstatny rozdil mezi opensource...
Čtvrtek, 1 Prosinec 2011 - 09:04 | ge0rge | na chvili me ten nadpis docela zarazil, zpletl...
Středa, 30 Listopad 2011 - 15:43 | vindicator5 | A cemu se divite. Vyhledem ke kvalite kodu by...
Středa, 30 Listopad 2011 - 15:07 | Radek Liška | Jestli v Bethesdě neumí napsat /LARGEADDRESSAWARE...
Středa, 30 Listopad 2011 - 12:14 | gurulix | To je tragikomedie dnešního světa. Dobře napsané...

Zobrazit diskusi