Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k AMD uvádí Opterony řady 100 pro socket 939

Zajímalo by mě,jestli je to nějaký přínos pro mě,když mám počítač z 99% na hry?Vyplatí sem mě koupit tento procesor na hry?Ted mám athlon 64  3000 VENICE.Popřípadě je vůbec výhodné(z hlediska výkonu) koupit desku na 2 procesory,kvůli hrám?Díky Franta

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že dva procesory na hry se nevyplatí. Přínos nebude dvojnásobný. Spíš by mě ale zajímalo o kolik je obecně rychlejší Opteron64 než Athlon64 při stejném taktu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> Mac:
Mno, rychlejší imho nebude. Tenhle Opteron je (jestli se nepletu) založen na jádře San Diego. Snad jediný rozdíl, který vidím, je podpora ECC pamětí, ale nejsem si jist, zda to náhodou Athlony 64/64FX/X2 taky neumějí (třeba neoficiálně). Tady fakt nevim. Ale po diskuzích se nám potuluje pár na slovo vzatých odborníků, takže očekávám, že nám k tomu některý z nich něco napíše, třeba jak to ve skutečnosti je.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A64 umí ECC a to dokonce oficiálně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mno, to jsem chtěl slyšet.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To Wift - já myslím, že rozdíl je také v tom, že Opterony mají dvoukanálový paměťový řadič.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Coudy to Coudy: Stejně jako FXka. Ale FXka jsou pekelně drahá, jako EE, takže tyto Opterony jsou něco mezi A64 a FX.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A64 podporuje jak nonECC, tak ECC paměti, ale co Opteron? ten jede jen s ECC, nebo dokáže taky nonECC?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To Coudy: Však AMD64 taktiež vie dvojkanálový radič pamäte, takže zase o jeden rozdiel menej. Ja mám ale pocit, že Opterony majú cache väčšiu a hlavne čo je podstatné, sú priamo stavané (myslím navrhnuté) na multiprocesing.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> zoki:
Pokud sis přečetl to doporučené srovnání několika modelů na konci článku, pak bys mohl uhlídat, že jde o parametricky stejné čipy. Takže i L2 cache je stejná, o další rozdíl méně ;).
Ale kdysi se tu někde někdo vyjadřoval v tom smyslu, že Opterony jsou "více" testované a tudíž stabilnější ... mno, já nevím ... v tomto smyslu jsem asi "jednodušší", ale imho každý nestabilní procesor je zralý na reklamaci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To WIFT: som potešený tvojou poznámkou. Nebudem sa s tebou škriepiť. Ale kto pozorne prečítal môj príspevok, pochopil, čo som myslel. Špeciálne pre teba to vysvetlím. Ten kto sleduje procesorový trh vie, že keď sa začali vyrábať AMD64 a Opterony, tak to bolo na nižších modelových číslach. a vtedy skutočne boli AMD64 s 512kB a Opterony s 1MB cache.  Aj z tabuľky vidno, že všetky Opterony majú 1MB cache a AMD64 majú 1MB cache len na navyšších frekvenciách (sedliacky rozum hovorí, že to bola nutnosť, lebo pri vysokých frekvenciách spracovávania inštrukcií sa rýchlejšie vyprázdňuje cache a procesor by mal čakacie stavy a bol by umelo brzdený). Okrem toho som hovoril všeobecne (tuším Opterony sú aj iné ako rady 1xx). A v súvislosti s tým ma napadol aj iný rozdiel. Opterony tuším nemajú uzamknutý násobič.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> zoki:
Srovnávej to, co je na trhu dnes, tam Athlony 64 nemají 1MB L2 cache jen na vyšších frekvencích, ale i na nižších. A co se týče neuzamčeného násobiče - tak tam si nejsem jist, ale neřekl bych, že Opterony jej mají odemčený. Pokud vím, takové jsou jen Athlony 64 FX. Kromě toho jsou Opterony, které jsou parametricky srovnatelné s Athlony 64, nepatrně levnější, takže bych (opět jen selským rozumem) hledal, co mají Athlony 64 navíc oproti Opteronům, když jsou o píď dražší (opět připomínám, že chci srovnávat jen modely, které mají stejné parametry, tedy třeba ty, co jsou uvedeny na konci článku).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jen tak na okraj. Ceny Opteronů jsou mimo jiné nižší proto, že jsou to pouze Tray verze (bez chladiče a nižsí záruka) a ne Box.
A já si taky myslím, že u Opteronů je násobič otevřený (myslím, že u servrových procesorů se to dá považovat za pravidlo).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.