Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k AMD už má termíny vypuštění procesorů FX-Series („Bulldozer“) a A-Series („Llano“)

Snad AMD cenově nezabije Black Edition verze. Jsem rád, že jsem se narodil v červnu:).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pri Bobcatoch na 28nm výrobnom procese "Wichita" skôr pôjde o navýšenie počtu jadier až na 4 ako o nejaké podstatné zvýšenie frekvencie. V podobnom duchu ako VIA Quad-Core. Preto aj ten čiastočný prechod do vyššího výkonnostního segmentu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takže když to s Llanem dobře půjde, zbývají ještě 4 měsíce do uvedení na trh a pak ještě kdovíjak dlouho než bude trhu dostatek jimi osazených notebooků. Reálně tedy podzim 2011 až zima 2012? Nič moč. :(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

U booku to vzdycky trva. Pro me zajimavy modely este porad nemaj Sandy Bridge a cekaj se behem jara, nektery budou az na zacatku leta.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No právě. Když už AMD tak dlouho skloňuje APU, čekal jsem, že by mohlo být něco trochu slušnějšího (ProBook 6xxx nebo tak něco) k mání v létě 2011, ale to zřejmě nebude.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neřekl bych, že to bude trvat nějak extra dlouho. V době uvedení platformy většinou pár modelů notebooků bývá k dispozici v řádu týdnů - většinou MSI a občas Acer nebo Asus. V poslední době i HP valí inovované Probooky hodně rychle na trh. Je fakt, že Dell, HP nebo Lenovo u svých high-class (hlavně cenově) notebooků bývá klidně půl roku až rok pozadu, ale tam se dá říct, že čekají na odladění platformy, aby byla stabilní - no já dám přednost radši přednost plasťákům za pár tisíc a častější obměně, ale to je jenom osobní názor. Mě spíš vadí nedostatek malých notebooků, ale to je zase můj problém.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

nechapu, jak tomu muzou rikat osmijadro, kdyz se to pro urcitou cast operaci chova jako ctyrjadro. to je proste ctyrjadro s funkci ala hyper-threading, jen to amd velkohube a honosne nazyva jadra. amd je v podledni dobe dosti velkohuba, kdyz uplne obycejny procesor s integrovanou grafikou nazve opet honosne "APU", ve svem dost prihnutem testu se sama placa po zadech jak je llano rychlejsi nez sandy bridge a kdyz intel uvede revolucni thunderbolt rozhrani, amd hlasite krici jak to neni "free" a "cool" a jak je thunderbolt spatny, i kdyz nejde o nic jineho, nez ze se amd za to intelu nechce platit .. :D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Hyperthreading je tu od dob Pentium 4 a jestli ty nevidíš rozdíl mezi HT a tím co předvede AMD, tak se svět nezboří. Má to k osmijádru o něco blíž než quad s HT(virtuální 8 jádro) i přes tu „určitou část operací" kdy to bude jako čtyřjádro. Pokud má někdo opačný názor a napíše, že to má k osmijádru o něco dále než Intel quad s HT(právě kvůli těm special operacím), tak mu to neberu.
http://www.youtube.com/watch?v=VIs1CxuUrpc

1:40 je to hezky zobrazeno. Tvoje další brečení se mi už nechce utěšovat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tentokrát ses do své bezbřehé nenávisti k AMD ponořil až po prdou samel. Bulldozer obsahuje dvě CPU jádra, která spolu sdílí jednu silnou FPU jednotku, která s výjimkou AVX dokáže sloužit oběma jádrům zároveň a prakticky bez penalizace, jakoby každé jádro mělo svou FPU jednotku. Naproti tomu Intel procesor s Hyper-Threadingem obsahuje pro každé jádro zdvojení pouze několika nezbytných částí, aby se jedno CPU a FPU jádro mohlo tvářit jako dvě. "Procento křemíku", které navíc zabírá Hyper-Threading, je podstatně menší než "procento křemíku", které navíc zabírá druhé CPU jádro v Bulldozeru.

Jsem si jist, že kdyby AMD o procesorech se čtyřmi Bulldozer moduly hovořila jako o "čtyřjádrovém procesoru schopném výrazně svižněji v porovnání s Intelem zpracovávat 8 vláken", že bys stejně jako teď nadával na AMD, jak je velkohubá, že si dovolí používat takovýto nečistý marketing a nazývat osmijádrový procesor jako čtyřjádrový/osmivláknový. Ty si prostě potřebuješ do AMD kopnout, i kdyby to mělo zhasnout Slunce.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jak pise sam mirek: "Má to k osmijádru o něco blíž než quad s HT(virtuální 8 jádro) i přes tu „určitou část operací" kdy to bude jako čtyřjádro." a to je presne ono, ono to pouze ma k osmijadru o neco bliz, ale neni to osmijadro. ale aspon ze uznate, ze apu neni nic vic nez cpu s integrovanou grafikou ..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Osobně musím souhlasit. Tady se nejedná o plnohodnotné 8jádro. Je to 4jádro s vyspělým hardwarovým HT. Má to možná blízko k 8jádru, ale 8jádro to prostě není. Otázkou je jak to potom nazvat.
Jinak, ale stejně lze souhlasit s AMD "APU" což žádné APU není, protože grafickou část neumí procesor využívat k výpočtům. Je to prostě jen integrovaná grafika v procesoru. Pokud by to bylo doplněno kvalitním softwarem, který by uměl pořádně využít GPU část při náročných výpočetních operacích, komprimacích apod. dejme tomu. Pořád by nešlo o pravé APU, ale dejme tomu, že by se to tak nazývalo. V současné době bez toho software je to prostě CPU s integrovanou grafikou. Nic víc.
Prosím neberte to zase jako nějaké kopání do AMD, sám mám AMD jak CPU tak grafiku. Ale zdá se mě, že český internet čím dál víc ovládá namísto inteligence fanatismus - jakákoliv kritika je považována za kopání.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

asi te zklamu, ale oni maji pravdu, ze ja to dost casto zenu do extremu, takze na me zrovna tvuj fanatismus, nebo spis branding sedi dost. ale zrovna ten muj prispevek, co uz ted ma -9, ac byl napsany dost nevybirave, byla dle meho kritika spravna a konkretni. nebyl to jen standardni "kopanec". stojim si za tim, ze amd posledni pul rok, podano ve stylu full metal jacket, "talks the talk" ale uz ne "walks the walk"

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

OT: kdyz tak koukam na wiftovu presmycku "prdou samel" a jmeno diskutera "Puko Hasita", napada me, jestli to nahodou neni wiftovo alter ego

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Každý jde svojí cestou. Intel dělá cpu s pořádným FPU i s AVX a proto si může dovolit udělat mizernou grafiku která má super poměr výkon na watt. AMD zase dělá nebo bude dělat procesor, který neumí AVX ale snaží se to dohnat grafickou částí, která to může počítat za něj. No a Nvidia má pouze ARM jádra a CUDA. Každý si může vybrat co je dle jeho názoru lepší. Ale shodnem se, že stejně jako v Mordoru je jen jeden pán, tak v procesorech vládne Intel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proč myslíš, že Bulldozer nebude podporovat AVX?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Bulldozer jo, ale Llano ne. Bulldozer-based Fusion má být až později (pokud tedy bude, jakože jsem měl dojem, že v plánu je).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Bulldozer, Liano všechno to má stejnou nebo podobnou filozofii. Proč drátovat do procesoru něco, když mam grafickou část která to umí lépe nebo se alespoň má tvářit že to umí lépe.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To je mozna pravda, ale Llano je porad K10 a tim padem mu asi budou schazet kouzla obsazeny v Bulldozeru. Me bude extremne schazet AES-NI. Zarek jsem se, ze novej book bez akcelerace AESu nekoupim, protoze ma docela slusnej vliv na spotrebu. A v kombinacim se SSD ... nutnost.

Bohuzel GPGPU implementace sifrovani nevypadaj nijak slavne, aspon co jsem naposledy koukal.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Intel CPU sice vládne, ale většinu lidí onen "pán" nezajímá, protože používají CPU/GPU z naprosto jiného segmentu - mainstream a níž. A v tom je největší síla AMD a jejich APU. Největší kouzlo APU tkví v tom, že jejich GPU a CPU část je značně vyvážená a proto může přinést větší užitnou hodnotu než Intel. Intel má tradičně silnou CPU část (o tom žádná) a stejně tak tradičně naprosto podhodnocenou GPU část. Vemte si lowend - Atom - GPU která Intel k nim páruje jsou hodně lidem nedostatečná a musí se to řešit další grafikou (ION). Hiend - Core i7 SB - na první pohled doposud nej int. grafika v podobě HD 3000, na druhý pohled - na hry stejně naprosto nepoužitelné, opět neadekvátní GPU část a když jdeme do mainstreamu core i5 a i3 dostaneme ještě slabší HD 2000. A teď AMD - Zacate E-350 - CPU výkon +- jako Atom navíc superskalár, takže se s ním mnohem lépe pracuje GPU -+ jako ION hned v jednom pouzdře, naprosto adekvátní GPU k tomu CPU - HD video a pod. Llano - dvoujádro, takový nižší mainstream k tomu GPU se 480SP tj. jakoby s grafikou za cca 1500-2000 kč, opět mi přijde jako více adekvátní, než to co cpe k sobě Intel. Samozřejmě záleží na zákazníkovi - někdo nepotřebuje ani přehrávat to video a požaduje velký výkon CPU (třeba SW developer), někdo chce zase vyvážený stroj za co nejméně peněz se slušnou spotřebou (doma - internet,video, občasně hry)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jen bych k tomu dodal, že i SW developer potřebuje především vyvážený systém. Daleko spíš rychlejší přístup na disk, tj. třeba i SSD (rebuildy, databáze)... abych si mohl byť jen vykoušet free MS VisualStudio pro WP7 a konkrétně jeho simulátor vyžadující solidní D3D, musel jsem úplně zahodit NB bez podpory DX10 a pořídit alespoň levný turion s chipsetem 880. Brutální výkon CPU je to poslední co mě zajímá, je to většinou nepodstatné (opět snad pouze vyjma her a VM serverů). Navíc AMD moc pěkně umí hw akcelerovanou virtualizaci i na tom směšném turionu za 10kKc. Až se pořádně rozšíří nový Flash, IE9 a Win7/WPF/SL, bude cokoliv bez rozumné integrované 3D grafiky prostě téměř k ničemu. Fakt nevím co s tímhle chce Intel dělat. Let's go AMD! Howgh.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejde o fanatismus, ale o to, že tu píší bludy a spousta lidí si plete pojmy s dojmy.
Modul Bulldozeru JE v čistokrevným dvoujádrem a tedy např. FX80000 JE čistokrevné osmijádro. Žádný vyspělý HT nebo podobné nesmysly. Vlákna na něm běží paralelně, nikoliv simultánně jako HT u Intelu. Sdílená FPU pouze snižuje jeho propustnost, při jejím využití. To vše je samozřejmě vykoupené vyšším počtem tranzistorů tak, jak píše WIFT. K APU raději reagovat nebudu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ze to je cistokrevne osmijadro zkus vykladat nekomu, kdo si na serveru rozjede AVX-intensive aplikaci ..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je zaujímavé, že pri natívnom monolite Vám nikomu nevadí ak procesory povedzme zdieľajú L2 cache (Intel Core2 Duo). Ak to vezmeme po moduloch tak jeden modul, ktorý sa skladá z dvoch jadier zdieľa jednu L2 cache a potom v prípade osemjadra všetky 4 moduly zdieľajú jednu L3 cache. V prípade integer jednotiek (ALU) teda ide o typické osemjadro. Ak teda dokážu obe jadrá (Core 0 a Core 1) v rámci jedného modulu bez prodlevy obhospodarovať jeden veľký koprocesor (FPU) pri 128bit. inštrukciách (MMX, SSE, SSE2, SSE3, SSSE3, SSE4A a pod.) tak aj vtedy je to opäť osemjadro pri štyroch moduloch. Ale to aký to bude mať vplyv pri 256bit. inštrukciách (AVX), bude zaujímavé otestovať resp. zisť reálny aplikačný prínos (výkon). A ak tu naozaj jedno jadro v module bude takpovediac „na vedľajšej koľaji“ tak iba v týchto špecifických aplikáciách využívajúcich 256bit. inštrukcie (AVX) to bude zrejme štvorjadro. Ak v tomto pokladáte Buldozer na neplnohodnotné osemjadro v prípade 4 modulov tak si k tomu osemjadru tú neplnohodnotnosť, nečistokrvnosť píšte, ale osemjadro to proste je.
Paradoxne poznám z vlastnej skúsenosti tiež jednu neplnohodnotnú FPU, ktorá bola v prvých procesoroch VIA C3 (IDT WinChip) – jej neplnohodnotnosť spočívala v tom, že pracovala len na polovičnej frekvencii samotného single-coru (to len na dokreslenie prístupov x86 microarchitektúr).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

terroristu ignoruj je to zde taovej druhej Ladik, nechapu ze ho jeste nezabanovali, vsak jeho ominusovane komentare krasne ukazuji co si o nem ostatni diskuteri mysli :). Jemu to jak se zda jeste nedoslo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S tím přeháněním ohledně "Fusion APU" - pravda je někde na půli cesty. Já si taky myslím, že to je prostě jen procesor s integrovanou grafikou (osobně se mi zdá grafika v Sandy Bridge integrovaná technologicky o něco lépe než grafika ve Fusion APU), na druhou stranu stejně tak bych mohl říci, že každá instrukční sada je jen "přílepkem k procesoru", který si úplně stejně jako "přilepená grafika" žádá podporu ze strany softwaru. Tedy s tím drobným rozdílem, že instrukční sada v CPU jaksi nevyžaduje "ovladače", aby mohla být využita ;-).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Prostě nudné CPU s iGPU to bude do té doby, dokud na trhu nebudou aplikace využívající toto heterogenní prostředí. Blbým, ale názorným příkladem je IMHO využití vícejádrových procesorů na siglethread aplikace.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

souhlas, já říkal už před uvedením APU, že je to jen GPU+CPU v jednom pouzdře, ale že i tak to bude slušná evoluce a bude o chlup lepší než konkurence v podobě IONu. No a vše se do písmene vyplnilo. (btw terrorist křičel, že to bude fail). Llano předpovídám že dopadne obdoně - žádná revoluce, ale poměr výkon/spotřeba/cena bude excelentní. Na první pohled neoslní, na druhou stranu to bude nejlepší platforma pro lidi co si na svém microATX desktopu občas zahrají, protože prakticky zadarmo dostanou grafiku někde na úrovni HD 5570-5670, tj. za cca 2 tisíce. Nic víc, ale nikdo jiný dosud nic takového nenabídl, navíc by to mohla uchladit i mini-ITX deska, což by bylo parádní především do HTPC, kde by to narozdíl od ionu a slabších bobcat APU (E-350) už stačilo i na nějaký ten basic gaming

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Po technologickej stránke to poviem takto: "Rumours say" že nové IGP v danom prípade skôr mGPU od VIA/S3 Graphics Chrome s DirectX 11, ktoré sa bude nachádzať v tzv. all-in-ine čipsete VIA VX11 MSP (Media System Processor), ktorý dostane zrejme 40nm výrobný proces (alebo nižší) čo do výkonu ho zaradí nad súčasnú AMD Brazos platformu (Zacate) teda resp. niekde medzi HD6310 a HD6550. Koncepčne to bude de-facto pokračovateľ pôvodného IONu co by teda motherboard GPUs (mGPUs) chipsetu do tzv. podoby "ION3" od VIA. Spolu s VIA Nano X2 (VIA Eden X2) a následne aj VIA Quad-Core to tiež bude na také low-entry basic gaming (tento príspevok je o technologickom smerovaní a nie o (ne)dostupnosti, ktorá je pre VIA v naších končinách príznačná).

VIA přijde letos se čtyřjádrem a DX11 integrovanou grafikou
zdroj: http://www.diit.cz/clanek/via-prijde-letos-se-ctyrjadrem-a-dx11-integrov...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mne je uprimne jedno jestli to ma 4,6,8... jader a k cemu to ma bliz, zajimat me bude vykon, spotreba a cena.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

+1

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.