Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

I Radeon HD 7950 se dočká zrychlení

AMD Radeon HD 7900
Po generálce Radeonů HD 7970, 7700 se přeleštění dočká čtvrtý model v řadě: HD 7950. Při omezené výrobní kapacitě TSMC je nastavení vyšších frekvencí schůdnějším řešením než sleva stávající verze.

Jednoduchá sleva totiž při omezených dodávkách nic moc neřeší - cenovka by sice vypadala lépe, ale zvýšená poptávka by mohla způsobit horší dostupnost, která rovněž není vítaná. Nižší marže by samozřejmě nemohly být kompenzované vyšším objemem prodejů, jako tomu bylo u Radeonů HD 4800. Nabídnout vyšší výkon za stejnou cenu je zřejmě nejefektivnější způsob, jakým se z podobné situace může výrobce dostat.

AMD při zahájení výroby čipu Tahiti nastavila kvůli novému procesu a omezených kapacitám poměrně konzervativní binning - tedy soubor parametrů čipu (především frekvence, leakage a následné nastavení napětí), jejichž splněním může být čip použit pro konkrétní model grafické karty. AMD tedy nastavila parametry a binning Radeonu HD 7970, aby jej splnilo co nejvyšší množství čipů a pověst karty neohrozila nedostupnost.

Později se ukázalo, že AMD byla v tomto směru konzervativní až zbytečně, protože prakticky všechny čipy zvládají běžet stabilně na frekvenci přes 1 GHz i při sníženém napětí. Pro Tahiti tedy bude nastaven nový binning (zda se s tím ponese i nová revize čipu není známo) a výsledkem bude Radeon HD 7970 GHz edition a navíc i nová verze Radeonu HD 7950.

Radeon HD 7970 GHz Edition

Stávající model byl kritizován za výkon, který se více podobá levnějšímu Radeonu HD 7870 než cenově bližšímu Radeonu HD 7970. Nehledě na to, že toto srovnání je pravdivé jen částečně (záleží na rozlišení, čím vyšší, tím blíž si obě 7900 jsou), vyjde tomuto požadavku AMD zřejmě vstříc. Bylo by asi příliš optimistické čekat, že i v tomhle případě sahne výrobce po nálepce GHz edition (mluvili bychom totiž o 25% přetaktování - referenční hodnota je stanovena na 800 MHz), ale 10-15 % navíc reálných je. pokud si projdete nabídku aktuálních modelů, zjistíte, že 800MHz referenční karty jsou proti OC modelům v  menšině.

Podle serveru 3DCenter je dále v plánu (možná již na třetí kvartál) Radeon HD 7930. I to by korespondovalo se zrychlením padesátkové řady, bez něhož vydání takového modelu nemělo z hlediska zákazníka smysl (pro kartu o výkonu zhruba o 10-15 % pod stávající HD 7950 není prostor).

Diskuse ke článku I Radeon HD 7950 se dočká zrychlení

Žádné komentáře.